Jump to content

Православни пост – сврха, смисао, избор хране и разлози за придржавање правила поста

Оцени ову тему

Препоручена порука

A zasto Crkva ne skrati post sa 40 na 30 dana?

због смисла, Христос није постио 30 дана, већ 40.

Он је мера човека, а мера неофита се одређује појединачно па не мора сваки слаби да пости толико већ се тренира да пости све дуже и дуже, све више и више док на крају не почне да тако и живи.

није поента у изгладњивању или уздржавању од хране, већ да се човек преуми на одбојност на грех немолитвености и преједања, да добије нову меру у Христу.

а како се демонски род одбија једино постом и молитвом, уз редовно причешћивање, онда је то једини начин да се човек преуми.

не треба ни пост сводити на услов за свето причешће, пошто се Литургија савршава и у мрсу а Црква је преписала сасвим довољно посних дана за тренинге.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• 2 weeks later...
Подели на овим сајтовима

Ne mogu da verujem da bi neko prekidao post zbog neceg tako tupavog i besmislenog kao sto je docek tzv. Nove Godine.

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

A ja sam Novu godinu do sada cekao uz rostilj, rusku salatu i alkohol. Znam da vecina vernika posti tu prvu i zadnju nedelju, ali Crkva je zapovedila da se drze

sva 4 posta od pocetka do kraja, a pitanje je koliko vernika zaista to i postuje.

Ne razumem, to pricas za period dok nisi bio u Crkvi ili?

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

snp1389sg7tk3.jpg

Ovaj "motivacioni" poster ulazi u red najglupljih postera svih vremena.

Ali bar nasmeje.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1322671590' post='535825]

због смисла, Христос није постио 30 дана, већ 40.

Он је мера човека, а мера неофита се одређује појединачно па не мора сваки слаби да пости толико већ се тренира да пости све дуже и дуже, све више и више док на крају не почне да тако и живи.

није поента у изгладњивању или уздржавању од хране, већ да се човек преуми на одбојност на грех немолитвености и преједања, да добије нову меру у Христу.

а како се демонски род одбија једино постом и молитвом, уз редовно причешћивање, онда је то једини начин да се човек преуми.

не треба ни пост сводити на услов за свето причешће, пошто се Литургија савршава и у мрсу а Црква је преписала сасвим довољно посних дана за тренинге.

Ово је баш лепо срочено!

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Prvi put ću postiti duži period na vodi pa me interesuje šta bih sve mogla da jedem.

Inace moja ishrana se svodi uglavnom na mrsnu hranu, a kada sam postila obično sam jela pasulj, testene, ribu, ajvar...a sve to sadrzi ulje, tako da nemam sad neku ideju sta bih jela osim svežeg voća.

Hleb ne sadrži ulje je l da?

Čula sam da mogu da se jedu morski plodovi i lignje. Da li je to tačno?

Biljni sir? Sojno mleko? Pečurke?

Подели на овим сајтовима

Evo kuvara

http://www.google.rs...08m-NHGZ7muDOJw

Van tih recepata ja najvise volim pasulj koji je malo gusci.Toliko je ukusan da neki nisu odmah poverovali da nije zaprzen.Tajna je u sto vecoj kolicini crnog luka kao i ostalih zacina(beli luk,paprika....),ali luk daje ukus.

Mozes da ispeces ili skuvas krompir i sa graskom,paskanatom i sargarepom pa preko toga prelijes kechap ili da dodas ren koji takodje daje odlican ukus.

Spagete sa kecapom su extra i jedem ih i van posta.

Jedi salate i voca sto svezeg sto pecenog ili kao kompot..Ako malakses uzmi peceni kikiriki ili nesto slicno.

Najbolje je da za vreme posta(kao i van njega) jedes integralni hleb.Mozes da skuvas zito koje sameljes pa izmesas sa mlevenim orasima i medom ili secerom

Najbitnije je da ne preterujes i da ne mucis organizam ako ne mozes.Prejedanje posnom hranom takodje ubija smisao posta.

Post je pre svega udaljavanje od gresnih pomisli i dela i vece angazovanje u duhovnim stvarima pre svega u molitvi.

Najbolje je da se savetujes sa svestenikom.Teolozi i svestenici sa ovog foruma ti mogu puno pomoci da post ispostis onako kako mozes i da ti bude na korist i radost,a ne na muku i prisilu.

Imao sam neke goste preko vikenda tako da sam se zamasnio eksra,a ne volim te nagle prelaze od masti ka vodi.

Neka ti post bude uspesan i na radost !

Подели на овим сајтовима

Ово за пасуљ је истина.Тежак је тај прелаз на посбу храну а поготову прва седмица коју постим на води.Поред пасуља по највише једем разне домаће џемове,црни лук онако насјецкан па оставим да одстоји усољен и тако.Наравно доста пијем сока од парадаиза.

Ето то би било мање више то мада ми некад добро дође и кришка свежег хљеба само је онако мало посолим.

@modran1458 Instagram #modran1458

Подели на овим сајтовима

sočivo,čorbe na vodi,kuvan krompir,sve povrće koje se zatekne,izbegavam beli hleb,med skoro svakog dana, čajevi,nije loš ujutru piti oligovit posle nekog vremena-za imunitet,ako se prvi put posti

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

povrce ,voce ,kostunjavi plodovi ,pirinac,lignje,dagnje,rakovi,pecurke,sojino mleko,puding

povrce : dinstano ,bareno ,zapeceno

i sve to moze da bude mnogo ukusno,ako se doda neki zacin ,orasi ,kikiriki ....

najbitnija stvar sto post nije samo uzdrzanje od hrane

ne treba da nas opterecuje sta jedemo

post je nesto mnogo vise od hrane :)

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...