Jump to content

Душан КОвачевић-20. век као трагикомично време

Оцени ову тему

Препоручена порука

Постављена слика

Безнађе се побеђује смехом

Обећао сам себи да ћу се трудити да се играм што је могуће више жанром комедије, јер је смех данас

један од најдрагоценијих лекова...А тако га је мало у овом похлепном,суморном и грабљивом свету.

Бићу искрен,рећи ћу да ми је највећи успех што сам још увек релативно жив и пристојно нормалан,после

40.година бављења послом који је од првог дана имао небројена искушења,препреке стресове,захтева-

јући паранормалну издржљивост да дочекам пријем у САНУ.Није ово ламент над ''годинама које су поје-

ли скакавци'',већ уобичајена слика судбине наших писаца,како ових ововремених,тако и оних од пре

два три века.

Душан Ковачевић,драмски писац и сценариста,однедавно редовни члан Српске академије наука и умет

ности,овако одговара на наше питање како се осећа откако је постао академик и шта се,и да ли се,

у његовом животу променило од тада.

Ковачевић је аутор култних комада,

''Маратонци трче почасни круг'', ''Радован Трећи'',''Ко то тамо пева'', ''Професионалац'',''Балкански шпијун'',''Свети Георгије убија аждаху''...у којима се бришу жанровске разлике и долази до преплитања

комедије карактера,комедије нарави,фарсе...

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

Постављена слика

55. СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ

Ковачевић најгледанији у Истанбулу

Поред „Генералне пробе самоубиства”, у режији Нурулаха Тунџера и продукцији Истанбулског градског позоришта, које гостује на Стеријином позорју, у главном граду Турске игра и „Професионалац”

Ковачевић најгледанији у Истанбулу

Нурулах Тунџер

Нови Сад – Радосни смо што гостујемо у Новом Саду и Београду и што је Ана Тасић, селекторка Стеријиног позорја, уопште дошла у Истанбул да види нашу представу „Генерална проба самоубиства”. Турска публика је ову српску драму заволела јер непрестано открива нешто ново. Нашу верзију Ковачевићевог комада гледало је много људи са ових простора. Допало им се турско читање. Приметили смо да, заправо, нема пуно разлике између нас и вас. Мало је, ипак, деликатно. Трема постоји јер је реч о драми са ових простора коју изводи турски театар баш у Новом Саду, па Београду. Тешко је јер сада ми нудимо своју верзију српске драме. Представу смо играли и ван Истанбула. И тамо је публика лепо прихватила, али ово сада је посебан задатак и изазов. Исто као када бисмо играли Шекспира у Шекспир театру.

Овако је јуче турска глумица Бену Јилдиримлар описала са каквим емоцијама је екипа представе „Генерална проба самоубиства”, у режији Нурулаха Тунџера и продукцији Истанбулског градског позоришта, стигла на 55. Стеријино позорје у Новом Саду. Ово је, уједно, први српски комад који је до сада постављен на сцени поменутог турског позоришта. Турски ансамбл представиће своју верзију поменуте драме Душана Ковачевићева вечерас на Позорју као део званичног програма Селекције националне драме и позоришта, а београдска публика имаће прилику да их на сцени Народног позоришта види већ сутра увече. Екипу представе затекли смо јуче у преподневним сатима у Новом Саду.

Комад „Генерална проба самоубиства” на турски језик превела је Билге Емин. Истанбулско читање ове драме одликује посебна визуелна елеганција. Билге Емин је рођена у Македонији, а живи и ради у Истанбулу. Свакодневно повећање броја самоубистава у Турској, за шта је један од основних узрока економска криза, како наглашава Емин, подстакло је да ово дело преведе на турски језик јер је осетила блискост са тамошњим гледаоцем.

– Живећи и радећи у Истанбулу, приметила сам да имају празнину, да нема балканских драма, и поред тога што је реч о сличним културама. До Ковачевићевог комада дошла сам приликом прошлогодишњег боравка у Београду када сам и лично упознала овог аутора. Драго му је било што сам се заинтересовала за његове драме. На турски језик већ сам превела дела „Буре барута”, „Хасанагиницу”, „Дервиш и смрт” – каже Билге Емин.

Драма „Генерална проба самоубиства”, по речима редитеља Нурулаха Тунџера, садржи све што је речено о човеку који стоји на „рубу времена”: љубав, мржњу, злобу, одвратност, пожуду...

– Са делом Душана Ковачевића упознао сам се посредством филма „Подземље”. Мислим да нам је Балкан много ближи него што изгледа. Распад Југославије је много тога променио. Чини се да се изгубила блискост која је постојала пре тога, али је зато тема драме „Генерална проба самоубиства” свима нама позната. Она нас је повезала и спојила. Самоубиство је глобална тема, која је тако много блиска нашој култури. Овај текст може да се игра у било којој држави, јер је реч о теми која заокупља свакога. Душан Ковачевић је међу најбољим писцима на ширем подручју. А „Генерална проба самоубиства” и када би се изводила у, рецимо, северној Европи имала би успех, јер је и тамо број самоубистава много велики. За овим текстом има потребу свака земља која иде ка систему у којем власт води државу ка распаду. На тај начин се лакше води једна земља. Овај текст је у Истанбулу нашао праву публику, каже глумац Серхат Килић, који у „Генералној проби самоубиства” тумачи четири Ковачевићева лика.

Постављена слика

Сцена из представе „Генерална проба самоубиства”

У разговор се поново укључила љупка глумица Бену Јилдиримлар:

– Представа указује на судбину и стање човека који после покушаја самоубиства пада у руке мафије која влада у читавом свету. Као писац Ковачевић се уклапа у све системе. Економија нема никакву равнотежу као систем у једној држави, тако да људи више не размишљају нормално, већ могу да долазе у неочекивана стања. Овде није реч само о самоубиству једног човека, већ и целе једне државе. Тумачим наивну жену која је и сама део система, али нема пуну спознају о том систему. Она покушава да изађе из тог система уз помоћ глуме, часова плеса.

Екипу представе „Генерална проба самоубиства” на гостовању у Новом Саду предводи Абдулах Каплан, директор Градског позоришта из Истанбула.

– Проблеми које је имао Балкан сада се проширују на Средњи исток. Тако да је идеја да поставимо Ковачевићево дело у нашем позоришту храбар потез, јер драма, заправо, критикује систем у којем сам ја као директор именован. Испада да сами себе критикујемо. Свако је нашао нешто своје у овом делу. Публика је заволела представу и срећни смо због тога – каже Каплан.

Муге Акјамач, заменица уметничког директора Градског позоришта из Истанбула, додаје да се у суседном државном позоришту са великим успехом даје и Ковачевићев комад „Професионалац”.

– Тако имамо ситуацију да су две представе рађене по делима овог српског аутора најгледаније у Истанбулу, подвлачи Муге Акјамач.

Б. Требјешанин

[објављено: 01.06.2010.]  Политика

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...