Јаков. Написано Јун 30, 2013 Пријави Подели Написано Јун 30, 2013 Да ли на форуму има неко од ипођакона. Интересантан ми је овај полу-чин и у принципу о њему знам најмање. На форуму "Верујем" постоји нека бесплодна расправа, јер нико није одговорио са сигурношћу ништа што се тиче овог чина. Зашто има ипођакона? Да није њихова улога можда више естетска, него сврсисходна? Све што можете да кажете о овом чину, а сигурни сте, реците. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Б Написано Јун 30, 2013 Пријави Подели Написано Јун 30, 2013 Та титула постоји да би се за некога могло рећи да је ђакон и по greengrin Срђан Ранђеловић је реаговао/ла на ово 1 Не ваља свашта к срцу примати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Јун 30, 2013 Пријави Подели Написано Јун 30, 2013 Служба ипођакона је везана за помоћ Епископу при служењу - придржавање служебника и чиновника, померање орлеца, облачење и скидање одежди, прање руку, допуњивање кадионице, држање дикирија и трикирија када нема довољно ђакона. Практично нешто као ађутант. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јун 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 30, 2013 Šta prema tome radi ipođakon ako nema episkopa? Stoji sa narodom bez ikakve obaveze? Mironosica је реаговао/ла на ово 1 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Јун 30, 2013 Пријави Подели Написано Јун 30, 2013 Треба само правити разлику између служби које су литургијске (мислим да би Зизјулас рекао онтолошке) и ове које нису литургијске, тј. службе које су ту из практичних разлога, потреба. Ђакон, свештеник и епископ су те литург.службе, заједно са верним народом. А све остале, попут појца, чтеца, ипођакона су службе које су се јављале у Цркви током историје, ради неке одређене потребе. Било је ту и аколута, вратара, ђакониса.. Углавном, све су оне мање-више окренуте епископу, који је предстојатељ, стоји у име свих на Литургији и приноси Дарове у име свих. Када се Црква ширила, и он није технички могао да стигне да служи Литургију свуда, јавља се антиминс (мада,и овде има више теорија). Ипођакони су били ти који помажу епископу, митрополиту, патријаху у току служења (као што рече горе Огњен, као неки ађутант). Када нема епископа на Литургији, ипођакон може само да се мангупира и шепури, јер и нема неке велике сврхе. Свакако да он као ипођакон може (и треба, што да не) да припомаже онда свештенику који служи Литургију. Али, целокупна прича добија свечанији тон када служи епископ. Ипођакони изумиру и ту улогу су преузели чтечеви, који су били заправо читачи (чтец-читач), онај који чита Паримије, Апостол и слично. Данас чак постоји израз чтецирати, а односи се на саслуживање. И када се каже да ће бити чтечева на Литургији, они данас углавном чтецирају, тј. саслужују, иако им је изворна улога била читање. Али, историја иде даље, потребе се мењају, самим тим и службе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јун 30, 2013 Пријави Подели Написано Јун 30, 2013 On 30. 6. 2013. at 20:10, Neverovatni Vlada рече Šta prema tome radi ipođakon ako nema episkopa? Stoji sa narodom bez ikakve obaveze? Како мислиш нема епископа ? није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јун 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 30, 2013 Mislim ako ga nema na službi. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јун 30, 2013 Пријави Подели Написано Јун 30, 2013 On 30. 6. 2013. at 21:01, Neverovatni Vlada рече Mislim ako ga nema na službi. Нисам знала да епископ може да не буде на служби Можда не служи , али ваљда је на служби Верујем да тада ипођакон врши " дужност " чтеца Ја сам негде прочитала ( можда грешим ) да се ипођакони не жене Јел неко зна за то ? Можда Марти то зна да нам каже није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Јун 30, 2013 Пријави Подели Написано Јун 30, 2013 Као што рекох, боље да они упућенији у каноне и историју Цркве објасне ове недоумице. Оно што знам, јесте да и код ипођакона постоји то да не могу да се жене од дана када буду произведени у чин ипођакона. Али, треба потражити међу канонима Цркве та правила око ипођакона. Данас, око епископа ћете срести ипођаконе и они су ту да помажу епископу, а да ли су рукопроизведени (није исто што и рукоположење) или не, то је ствар одлуке самог епископа. Он одлучује ко може да буде ипођакон и да ли му је такав потребан. Такође, некад епископ да само благослов свом чтецу да буде ипођакон на Литургији, тј. да конкретно стави унакрсно орар. Ја имам другаре који то носе, по потреби. На крају, суштина свих тих правила, канона је епископ. Он је канон и правило у Цркви и црквеном животу. Mironosica and Јаков. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Виктор Станојевић Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 Имаш много лепо објашњено у књизи блаженопочивњег Патријарха Павла за сваки чин који је рукопроизводи (чтец, појац, ипођакон...) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogosluzbeni/PitanjaCtecu/pitanja_ctecu.pdf "Ми у заједницу Бога Оца улазимо једино преко Христа, а не личним подвизима и заслугама" Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 27, 2013 Гости Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 On 30. 6. 2013. at 21:09, Mironosica рече Нисам знала да епископ може да не буде на служби Можда не служи , али ваљда је на служби Верујем да тада ипођакон врши " дужност " чтеца Ја сам негде прочитала ( можда грешим ) да се ипођакони не жене Јел неко зна за то ? Можда Марти то зна да нам каже Tek sad da vidim ovu temu i ovo što si napisala... Ipođakoni se žene samo ako je hirotesija - rukoproizvođenje izvršeno posle svete tajna braka, u slučaju da je suprotno - pre braka, takvo lice osteje bez braka, ostaju bezbračni. Nije mi poznato da je bilo izuzetaka, da je neko po snishođenju Episkopa , posle rukoproizvođenja postao bračan. Pravih , da tako kažem, ipođakona u SPC ima veoma malo , svi ostali koji su sa orarima su čtečevi sa blagoslovom nošenja orara, što znači da nisu rukoproizvedeni u ipođakone. Mironosica је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука