Jump to content

Заиста, зашто студирати ПБФ??

Оцени ову тему

Препоручена порука

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

• Одговори 76
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Pa, drugari - od filozofije npr se nećete ovajditi..ali ona se i ne upisuje iz lukrativnih motiva (kao i teologija, bar bi tako trebalo). Moja preporuka je da učite jezike jer to otvara obilje mogućnosti, ma čime da se baviš. Naravno, bilo bi korisno znati raditi nešto što se traži na tržištu rada.

Po meni, najbolji sistem studija kod nas je na filološkom, gdje uče dva jezika (kao glavna), te su osposobljeni za dva radna mjesta. 

U Češkoj je sistem takav da možeš npr studirati teoligiju i fiziku, filozofiju, fizičko vaspitanje - dakle, stičeš dvije diplome tj možeš raditi dva posla, odnosno, kombinujući ta dva departmana proširiti svoja znanja i baviti se kvalitetnije naučno-istraživačkim radom.

Подели на овим сајтовима

Ja u septembru završavam filosofiju, i (ako Bog da) upisujem PBF... A što se tiče zaposlenja, sebe ne vidim kao predavača, a  ne znam gdje se mogu zaposliti sa filosofijom...

Можеш у "Квирији" или "Геј-стрејт алијанси" 

Ако су ти они хард кор и не ћелиш са њима да вијаш по Пионирском парку, онда нека друга НВО.

А ако имаш полит. везе не сикирај се ништа. Направиће радно место за тебе. 301

Е шалу на страну...неки часопис озбиљнији/недељник па пишеш неку рубеику. А можеш, бар номинално, са ф-јом да будеш и уредник.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Данас сам листајући "Православље" дошао до овог питања.

Наиме, пред крај листа има некаква табела колико из које епархије кандидата примају и у коју богословију СПЦ. Испод те табеле следи појашњење које је потписао чалан Синода задужен за просвету, еп. Јоаникије.

Шта је ту чудно? Е па ту постоји веома чудна ствар! Наиме у том објашњењу се третира следеће. Врло је битно да кандидати имају добар глас и развијен слух (што треба проверити обавезно). Подсећам, то су дечаци од 14-15 година. Којима глас мутира. Но ту не лежи дискриминација. (Мда је питање, мора ли свештеник добро да поје, ако богослужења и обреди то од њега не траже, осим у посебним приликама)

Лежи у следећем; сви ови дечаци морају се испитати између осталог и да ли имају потенцијал да добро певају јер су они будући кандидати за свештенике у епархијама из којих долазе и за то им епископ даје благослов. Надлежни парох то мора да потврди да је он таквог живота и да гарантује да ће бити добар кандидат за свештеника!

Остаје питање, зашто студирати ПБФ???!!! Поготово ако је епископ будућем студенту дао благослов за студирање ПБФ-а и тиме га условио да буде везан за епархију, да мора да добије благослов епископа ако жели да се жени. При том, не бива од стране Синода третиран као кандидат за свештеника. На страну да ли он то жели да буде.

А то нас води у следеће питање; колико је важно богословско образовање за свештеника?? И да ли се овим латентним нагињањем да свештеник буде неко ко уме само да поје, реже колаче и "млати кадионицом" урушава дебело служба свештеника као иконе апостола у евхаристији, а гледано практично, може ли неко са мањком богословског образовања(а оно потребује ширину) и (будимо искрени, наметањем ишчашене дисциплине у већини богословија) жељом ка подвигу када стаса у зрелог човека да буде пастир народу Божијем и да одговори на искушења која притискају савременог човека кога он, вршећи апостолску службу,  треба да поучава у вери?

Подели на овим сајтовима

U današnje vrijeme postoje zaista sveštenici koji su i teolozi (bave se iskreno teološkim naukama načitani su i vrše iluminaciju drugih subjekata) ..i takvima skidam kapu..mada postoji i druga struja koja je većinska, a ona pripada kategoriji "zanatskih" mantija...i koja je navikla da se lakta..dok pravi teolozi su cesto marginalizovani i gurnuti negdje pod tepih..mada mozda se stanje i promjeni..ali realno gledano teško je danas naći uhljebljenje kao paroh, jer treba postati svestenik a, to danas nije lako...potrebo je dobro lobiranje.. :0104cheesy:

Подели на овим сајтовима

Врло је битно да кандидати имају добар глас и развијен слух

Не знам како данас то ради отац Ашковић, али док је професор Предраг Миодраг био, барем у време када сам ја студирао, Предраг је пуштао и оне који не знају да певају, са чиме се и ја могу "похвалити"... Јер неће, како је говорио, неће он никога да омете на путу стицања богословских знања и звања, само зато што га Господ није наградио тим талентом. 

Подели на овим сајтовима

Нити су сви учени свештеници заиста добри и племенити, нити су сви они без факултета самим тим лоши. Потребно је да свештеник добро познаје своју веру, али да то знање прати  његов живот у Христу. Да не цитирам сад Јаковљеву посланицу, о повезаности вере и дела. Крајњи закључак: Бог најбоље зна ко је какав човек, и ко је какав свештеник.

И, нажалост, Паладије, у праву си, ништа без лобија. Да чврсто не верујем у Божију вољу, сто пута бих пао у саблазан због тих лобија и неправде.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

И да ли се овим латентним нагињањем да свештеник буде неко ко уме само да поје, реже колаче и "млати кадионицом" урушава дебело служба свештеника као иконе апостола у евхаристији

Да, тотално се срозава и распада. Али, чини се да је то сада институцији најпотребније: немислећа маса поданика. Тако институција једино и може преживети: ништа се не види, ништа се не пита, ништа се не говори... али се макар лепо пева ;)

Подели на овим сајтовима

Eto ja sam 

И, нажалост, Паладије, у праву си, ништа без лобија. Да чврсто не верујем у Божију вољу, сто пута бих пао у саблазан због тих лобија и неправде.

To je tako brate moj dragi...eto ja sam apsolvent na PBF i vidio sam svasta..msm znas o cemu govorim.. greengrin

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...