Jump to content

Протоепистат Свете Горе - Архимандрит Стефан нови прот Свете Горе

Оцени ову тему


Препоручена порука

  • Гости

НОВИ ПРОТОЕПИСТАТ СВЕТЕ ГОРЕ – ВАРНАВА ВАТОПЕДСКИ

protoepistat5.jpg

По светогорском обичају, одржана је у уторак, 14. јуна 2011 (1. јуна по старом календару), церемонија устоличења новог протоепистата Свете Горе. Церемонија је обављена је у Протатској цркви, где је нови протоепистат Свете Горе, старац Варнава Ватопедски, преузео дужност заједно са епистатима светих манастира Кутлумуша, Каракала и Ставрониките.

Старац Варнава је између осталог навео да ће управљати Светом Гором са свим поштовањем које гаји према Васељенској Патријаршији и према првом међу православнима, Најсветијем Васељенском Патријарху г. Вартоломеју. Треба поменути да су били присутни и од стране државе изабрани цивилни управитељ - гувернер Свете Горе г. Аристос Касмироглу, представници светих манастира, монаси и велики број ходочасника.

Затим је Света заједница (Епистасија) одржала свечани сабор, којим је управљао нови протоепистат. Напомиње се да је нови протоепистат старац Варнава био и пре пет година протоепистат Свете Горе. На крају да назначимо да је старац Варнава Ватопедски наследио на тој дужности веома успешног протоепистата, представника манастира Велике Лавре старца Павла.

Превод с грчког: Сања Павков

2. октобар 2011.

ИЗВОР

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 7 months later...
  • Гости

Изабран нови састав Епистасије Свете Горе

15 петак јун 2012

Posted by radiosvetigora in Вијести

Оставите коментар

epistasija-sveta-gora.jpg?w=529

14. јуна изабрана је нова Епистасија Свете Горе – извршни управни орган светогорске монашке заједнице. Она се састоји од представника четири светогорске обитељи: протоепистата монаха Максима из Иверског манастира и три епистата: јеромонаха Епифанија из манастира Пантократор, монаха Никифора из манастира Филотеја и јеромонаха Јеронима из манастира Симонопетра.

Чланови Епистасије се мијењају сваке године. За пет година у Епистасији узимају учешћа представници свих двадесет манастира Свете Горе. По традицији сваки од четири члана Епистасије добија један од четири дијела печата Светог кинота са изображењем Пресвете Богородице „Платитере“, саопштава Ромфеа.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 11 months later...
  • Гости

АРХИМАНДРИТ СТЕФАН ХИЛАНДАРАЦ НОВИ ПРОТ СВЕТЕ ГОРЕ printButton.png emailButton.png

Кареја, Света Гора, 14.06.2013.

 

У петак, 14. јуна по новом, а 1. јуна по старом календару, у складу са светогорским уставом,  извршена је церемонија примопредаје Свете Епистасије, извршног административног тела Свете Горе са мандатом од једне године. Ове године епистасију предводи манастир Хиландар, односно  протоепистат архимандрит Стефан Хиландарац. Чланови Свете Епистасије су још и Павле Ксиропотамски, Никодим Светопавловски и Пајсије Григоријатски.

 

article_14160_37439.jpg

 

Одлазећа Епитасија:  (С лева) јеромонах Епифаније Пантоктраторски, јеромонах Јероним Симонопетријски, Протоепистат старац Максмим Ивиронски и монах Никифор Филотејски

 

1933-34.jpg

Света Епистасија 1933-1934
Протоепистат Доситеј Хиландарац
(Фото: јеромонах Стефан)

 

Двадесет светогорских манастира је сврстано у пет група по четири. На челу сваке групе се налази један манастир чији представник сваких пет године даје протоепистата (прота) који је те године на челу Свете Епистасије. Остале чланове Епистасије дају три манастира из групе.

 

1943-44.jpg

Света Епистасија 1943-1944
Протоепистат проигуман Арсеније Хиландарац

 

 

Манастирске тетраде изгледају овако:

 

а)
1. Велика лавра
2. Дохијар
3. Ксенофонт
4. Есфигмен

 

б)
1. Ватопед
2. Кутлумуш
3. Каракал
4. Ставроникита

 

в)
1. Ивирон
2. Пантократор
3. Филотеј
4. Симонопетра

 

г)
1. Хиландар
2. Ксиропотам
3. Свети Павле
4. Григоријат

 

д)
1. Дионисијат
2. Зограф
3. Свети Пантелејмон – Русик
4. Констамонит

 

Одлазећа епистасиј је током свог мандата поред осталих обавеза организовала изношење иконе Пресвете Богородице „Достојно јест“ из протатског храма у Солун у октобру 2012., као и величанствену прославу 100 година од ослобођења Свете Горе од турске владавине у новембру 2012. године. Догађај који је посебно обележио руковођење одлазеће епистасије је био велики шумски пожар у августу 2012. и чудо Пресвете Богородице када је након литије хиландарског братства са Њеном иконом, изненада пала јака киша и угасила ватрену стихију.

 

Један од важнијих задатака нове Епистасије је организација прославе 100 година од припајања Свете Горе грчкој држави, која ће бити одржана у октобру 2013.



Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...