grigorije22 Написано Јун 10, 2013 Пријави Подели Написано Јун 10, 2013 Неки свети старац стално је размишљао о страдањима Христовим и при томе горко плакао. Једном, јавио му се сам Христос и подробно му исприча шта је све претрпео и колико је крви пролио за спасење човечанства. Од Великог Четвртка увече, рече, па до погреба, испустио је 109 срдачних уздаха. Из тела Мојега истекло је 225 000 капи крви. Оружаних војника је било 118, а к њима се придружило и 230 неваљалих људи, свега дакле 348. Три су ме војника водила на распеће и чинили су ми разне пакости. Трзали су ме за браду и косу и вукли су ме. 77 пута спотицао сам се и падао на земљу, почевши од врата Преторијума, па до дома Ане архијереја. 7 пута ударали су ме по устима, а по образима 105 пута; 20 удара у лице претрпео сам; ћушки и трзања од почетка до краја поднео сам 707, а јаких удараца свега 1199. Кад су ми положили трнов венац на главу, ударили су ме свом снагом штапом и палицама 40 пута. Од свих удараца 5 трнова из венца прободеше ми лобању до мозга; од њих три се заломише и остадоше у глави Мојој, те са тим бих погребен; од убода трња по глави истиче 3000 капи крви, а рана од трња на глави беше 1000, јер венац трнов 8 пута спадаше ми са главе. Када сам вођен од Преторијума на Голготу, носећи крст, пао сам на земљу 5 пута, примио сам тада 21 смртни ударац; дижући ме од земље, повукли су ме за косу и браду 23 пута. Лежао сам на земљи (Голготи) док ме нису дигли на крст. Пљувотина на лице примио сам 73, удараца по врату 25, а по лицу и устима још 5. Од ових удараца истиче ми много крви из уста и носа. Тада ми избише и два зуба. Међу очи ударише ме три пута песницом. За нос ме повукоше 20 пута, за уши 30 пута. Великих рана зададоше ми 72, а великих удараца у прса и главу 38. Но 3 ми беху највеће муке за време мог страдања и то: 1. ШТО НЕ ВИДЕХ НИКОГА ДА СЕ КАЈЕ, ТЕ СЕ МОЈА КРВ УЗАЛУД ПРОЛЕВАШЕ; 2. ГЛЕДАЈУЋИ ЖАЛОСТ МОЈЕ МАЈКЕ, КОЈА КОД КРСТА СТАЈАШЕ И ГОРКО ПЛАКАШЕ; 3. и КАДА РАСПИЊУЋИ МЕ НА КРСТ, УКОВАШЕ ЕКСЕРЕ У МОЈЕ РУКЕ И НОГЕ ( ПО РЕЧИ ПРОРОЧКОЈ: ИЗБРОЈАШЕ СВЕ КОСТИ МОЈЕ...). ГОСПОДЕ ОПРОСТИ НАМА ГРЕШНИМА СВА МУЧЕЊА ТВОЈА РАДИ СПАСЕЊА ДУША НАШИХ. А М И Н !http://www.facebook.com/notes/dule-petrovic/%D0%BE-%D0%BC%D1%83%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BC/532113676830402 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Јун 10, 2013 Пријави Подели Написано Јун 10, 2013 Ко може толико докон да буде па да пише овакве глупости? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Јун 10, 2013 Пријави Подели Написано Јун 10, 2013 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука