Срђан Ранђеловић Написано Јун 8, 2013 Пријави Подели Написано Јун 8, 2013 - По мом мишљењу, монаси се понашају прилично неразумно. С једне стране, они се повлаче од света да би створили повољне услове за спасење, а са друге користе мобилне телефоне за приступање интернету - каже руски патријарх. Патријарх Руске православне цркве апеловао је на монахе да не користе мобилне телефоне за приступање интернету како би избегли да дођу у искушење. - Интернет је постао велико искушење – изјавио је патријарх Кирил за време посете манастиру Зограф у Грчкој, према транскрипту његове изјаве објављене на сајту цркве, преноси Ројтерс. - По мом мишљењу, монаси се понашају прилично неразумно. С једне стране, они се повлаче од света да би створили повољне услове за спасење, а са друге користе мобилне телефоне за приступање интернету где, као што знамо, постоји велики број грешних ствари које их доводе у искушење – рекао је он. Традиција монаха је по дефиниција стриктна и не треба да се прилагођава модерним условима, казао је патријарх Кирил. Он је раније упозоравао на “манипулације” на интернету, али неименовани представник цркве тврди да и сам патријарх користи интернет за тражење информација. Руска православна црква је ојачала после окончања атеистичке совјетске комунистичке власти 1991. године. Око три четвртине Руса изјашњавају се као руски православци. http://www.telegraf.rs/vesti/743756-ruski-patrijarh-monasi-ne-koristite-internet feeble, N.Petrovic, Олимп and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јун 8, 2013 Пријави Подели Написано Јун 8, 2013 Ovo se verovatno odnosi na svakodnevni život monaha ne na one koji misionara ispred Crkve i sl... Sara" је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Јун 8, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 8, 2013 То је и мени пало на памет. Ако неко ради добро и ако на прави начин користи нешто, нема потребе за критиком. Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јун 8, 2013 Пријави Подели Написано Јун 8, 2013 - По мом мишљењу, монаси се понашају прилично неразумно. Не бих рекла баш неразумно, али свакако се јесу мало опустили! Не само руски монаси, него и наши! Интернет може послужити за мисионарење, али може бити "окидач" за неразумност! Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јун 8, 2013 Пријави Подели Написано Јун 8, 2013 Читала сам да у зографском манастиру постоји јавни телефон за међународне посете, у већини места има покриће за мобилне телефоне за све манастире. Не видим у чему је проблем ако и сам патријарх користи интернет за тражење информација. Ја на то гледам из угла...Жика и Пера послали СМС у ком јављају да су на свом сајту поставили слике и опис посете манастиру, и ја то морам да погледам. 301 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Јун 8, 2013 Пријави Подели Написано Јун 8, 2013 ријетко срећем монахе на интернету? Има ли их на ЖрУ? : ) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Јун 8, 2013 Пријави Подели Написано Јун 8, 2013 Изузетно глуп потез Московске патријаршије Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јун 8, 2013 Пријави Подели Написано Јун 8, 2013 ријетко срећем монахе на интернету?Има ли их на ЖрУ? : ) Ја са ЖРУ-а знам за двојицу, али ријетко кад пишу! Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Јун 8, 2013 Пријави Подели Написано Јун 8, 2013 ја знам једног јеромонаха који са благословом свог игумана присутан на гоогле+. отац Василије, можда ће људима са верујем.орг бити познато. Уосталом то би био један врло практичан контакт са Манастиром Подмаине, у случају да неком треба: https://plus.google.com/u/0/110533637502935358889/posts Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Јун 8, 2013 Пријави Подели Написано Јун 8, 2013 Мени је бољи овај приступ када је реч о интернету... http://www.novimagazin.rs/vesti/boga-ne-mozete-naci-na-netu-ali#.UbLY-Vsnyc8.twitter Тања1 је реаговао/ла на ово 1 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јун 8, 2013 Пријави Подели Написано Јун 8, 2013 Мени је бољи овај приступ када је реч о интернету... http://www.novimagazin.rs/vesti/boga-ne-mozete-naci-na-netu-ali#.UbLY-Vsnyc8.twitter Znate i sami, možda bolje nego ja, kako je na društvenim mrežama. Fejsbuk je, primera radi, kao jedan veliki kontinent; više od jedne milijarde ljudi živi na Fejsbuku. Namerno koristim glagol “žive”, jer smatram da oni ne koriste Fejsbuk kao instrument da bi komunicirali, već su ga bukvalno naselili. :lol: ))) Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 8, 2013 Пријави Подели Написано Јун 8, 2013 Kod vas je to komplikovano jer imate samo svetovasilijane i eventualno još studite i manje, više slične tipike za sve monahe. Kod nas je to dosta drugačije, nezamislivo bi bilo tako nešto reći monasima dominikanima, jezuitima ili palotincima i verbistima, misionarskim i propovjedničkim redovnicima da se imaju uzdržavat i ograničavat striktnije nekako od interneta. Ali na primjer kod trapista, kartuzijana i cistercita je internet i pc, tv, mobiteli i sva ta slična tehnika skoro sci-fi. Mogu ga koristiti samo oni koji to nužno moraji, najčešće samo jedna ili par osoba u cijelom manastiru a i oni vrlo ograničeno, samo na dobu nužno potrebnu da se uradi nešto što ne može drugačije: emaili, fakture i sl. Kartuzijani na primjer nemaju tv ali ga svake godine imaju pravo gledati na Božić, jedan put godišnje i to samo jedan sat, obično im puste tada program s božićnim pjesmicama i koledama. A taj tv nemaju svoj već ga svake godine posude od nekog mirjanina na taj sat da imaju. I to je sva zabava i razonoda kod njih. O ostalim stvarima, pc i laptopima, tabletima, mobitelima, HTPC i iPhone nema ni govora. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Здравков Меденица Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 И наш Митрополит Амфилохије својим монасима у Цетињском Манастиру забрањује ја мислим рачунаре и шта све не, ал они сви користе. По мени је то прије свега врста послушности, па чак и ако он гријеши. Мора да се слуша. Ал... не знам... Дејан, Zayron and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 3 "Пред безумним не говори, јер неће марити за мудрост беседе твоје" Приче Соломунове 23:9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 Патријарх је био врло јасан- он не предлаже да се манастири искључе са светске мреже, него указује на монахе који приступају интернету преко мобилних телефона (што они раде у самоћи својих келија). они монаси, који имају благослов игумана за мисионарску делатност и којима је то део послушања, за те сврхе не користе мобилни телефон, него рачунаре и одговарајуће просторије. A tako, onda je sasvim u pravu, to je onda stvar discipline, ima toga svuda te nediscipline i nedodržavanja pravila. ne samo kod nas hrišćana. Na primjer: tajlandski monasi (budistički) su predebeli (prežderani), čeka ih dijeta. Koliko bi naših hrišćanskih monaha i pravoslavnih i katoličkih čekala, to ne smijem ni pomislit. http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/asie-a-oceanie/thajsti-mnisi-jsou-moc-vypaseni-ceka-je-dieta_241830.html Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 9, 2013 Пријави Подели Написано Јун 9, 2013 Sad čitam to tamo, zdravstvene institucije državne ih čak na tu dijetu tjeraju. pregledali ih medicinski a bili zgroženi rezultatima. Tajlandski ured za potporu zdravlja nedavno pregledao oko 250 budističkih duhovnika, monaha i konstatovao da ih je 45 % je obeznih. Oko 40% ima šećernu bolest, visoki krvni pritisak, čireve na želucu i razne alergije usljed neispravnog načina ishrane. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука