Jump to content

Руски патријарх: Монаси, не користите интернет!

Оцени ову тему

Препоручена порука

- По мом мишљењу, монаси се понашају прилично неразумно. С једне стране, они се повлаче од света да би створили повољне услове за спасење, а са друге користе мобилне телефоне за приступање интернету - каже руски патријарх.

Tan2012-8-16_1459536_0.jpg

Патријарх Руске православне цркве апеловао је на монахе да не користе мобилне телефоне за приступање интернету како би избегли да дођу у искушење.

- Интернет је постао велико искушење – изјавио је патријарх Кирил за време посете манастиру Зограф у Грчкој, према транскрипту његове изјаве објављене на сајту цркве, преноси Ројтерс.

- По мом мишљењу, монаси се понашају прилично неразумно. С једне стране, они се повлаче од света да би створили повољне услове за спасење, а са друге користе мобилне телефоне за приступање интернету где, као што знамо, постоји велики број грешних ствари које их доводе у искушење – рекао је он.

Традиција монаха је по дефиниција стриктна и не треба да се прилагођава модерним условима, казао је патријарх Кирил.

Он је раније упозоравао на “манипулације” на интернету, али неименовани представник цркве тврди да и сам патријарх користи интернет за тражење информација.

Руска православна црква је ојачала после окончања атеистичке совјетске комунистичке власти 1991. године. Око три четвртине Руса изјашњавају се као руски православци.

http://www.telegraf.rs/vesti/743756-ruski-patrijarh-monasi-ne-koristite-internet

Подели на овим сајтовима

То је и мени пало на памет. Ако неко ради добро и ако на прави начин користи нешто, нема потребе за критиком.

Подели на овим сајтовима

- По мом мишљењу, монаси се понашају прилично неразумно.

Не бих рекла баш неразумно, али свакако се јесу мало опустили! Не само руски монаси, него и наши! Интернет може послужити за мисионарење, али може бити "окидач" за неразумност! 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Читала сам да у зографском манастиру постоји јавни телефон за међународне посете, у већини места има покриће за мобилне телефоне за све манастире. Не видим у чему је проблем ако и сам патријарх користи интернет за тражење информација. Ја на то гледам из угла...Жика и Пера послали СМС у ком јављају да су на свом сајту поставили слике и опис посете манастиру, и ја то морам да погледам. 301  

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Изузетно глуп потез Московске патријаршије

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

ријетко срећем монахе на интернету?Има ли их на ЖрУ? : )

Ја са ЖРУ-а знам за двојицу, али ријетко кад пишу! 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

ја знам једног јеромонаха који са благословом свог игумана присутан на гоогле+.

отац Василије, можда ће људима са верујем.орг бити познато. Уосталом то би био један врло практичан контакт са Манастиром Подмаине, у случају да неком треба:

https://plus.google.com/u/0/110533637502935358889/posts

Подели на овим сајтовима

Мени је бољи овај приступ када је реч о интернету...

http://www.novimagazin.rs/vesti/boga-ne-mozete-naci-na-netu-ali#.UbLY-Vsnyc8.twitter

Подели на овим сајтовима

Мени је бољи овај приступ када је реч о интернету...

http://www.novimagazin.rs/vesti/boga-ne-mozete-naci-na-netu-ali#.UbLY-Vsnyc8.twitter

Znate i sami, možda bolje nego ja, kako je na društvenim mrežama. Fejsbuk je, primera radi, kao jedan veliki kontinent; više od jedne milijarde ljudi živi na Fejsbuku. Namerno koristim glagol “žive”, jer smatram da oni ne koriste Fejsbuk kao instrument da bi komunicirali, već su ga bukvalno naselili.

:lol: )))

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Kod vas je to komplikovano jer imate samo svetovasilijane i eventualno još studite i manje, više slične tipike za sve monahe. Kod nas je to dosta drugačije, nezamislivo bi bilo tako nešto reći monasima dominikanima, jezuitima ili palotincima i verbistima, misionarskim i propovjedničkim redovnicima da se imaju uzdržavat i ograničavat striktnije nekako od interneta. Ali na primjer kod trapista, kartuzijana i cistercita je internet i pc, tv, mobiteli i sva ta slična tehnika skoro sci-fi. Mogu ga koristiti samo oni koji to nužno moraji, najčešće samo jedna ili par osoba u cijelom manastiru a i oni vrlo ograničeno, samo na dobu nužno potrebnu da se uradi nešto što ne može drugačije: emaili, fakture i sl. Kartuzijani na primjer nemaju tv ali ga svake godine imaju pravo gledati na Božić, jedan put godišnje i to samo jedan sat, obično im puste tada program s božićnim pjesmicama i koledama. A taj tv nemaju svoj već ga svake godine posude od nekog mirjanina na taj sat da imaju. I to je sva zabava i razonoda kod njih. O ostalim stvarima, pc i laptopima, tabletima, mobitelima, HTPC i iPhone nema ni govora.

Подели на овим сајтовима

И наш Митрополит Амфилохије својим монасима у Цетињском Манастиру забрањује ја мислим рачунаре и шта све не, ал они сви користе. По мени је то прије свега врста послушности, па чак и ако он гријеши. Мора да се слуша. Ал... не знам...

"Пред безумним не говори, јер неће марити за мудрост беседе твоје" Приче Соломунове 23:9

Подели на овим сајтовима

Патријарх је био врло јасан- он не предлаже да се манастири искључе са светске мреже, него указује на монахе који приступају интернету преко мобилних телефона (што они раде у самоћи својих келија). они монаси, који имају благослов игумана за  мисионарску делатност и којима је то део послушања, за те сврхе не користе мобилни телефон, него рачунаре и одговарајуће просторије.

A tako, onda je sasvim u pravu, to je onda stvar discipline, ima toga svuda te nediscipline i nedodržavanja pravila. ne samo kod nas hrišćana. Na primjer: tajlandski monasi (budistički) su predebeli (prežderani), čeka ih dijeta. Koliko bi naših hrišćanskih monaha i pravoslavnih i katoličkih čekala, to ne smijem ni pomislit.

http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/asie-a-oceanie/thajsti-mnisi-jsou-moc-vypaseni-ceka-je-dieta_241830.html

Подели на овим сајтовима

Sad čitam to tamo, zdravstvene institucije državne ih čak na tu dijetu tjeraju. pregledali ih medicinski a bili zgroženi rezultatima.

Tajlandski ured za potporu zdravlja nedavno pregledao oko 250 budističkih duhovnika, monaha i konstatovao da ih je 45 % je obeznih. Oko 40% ima šećernu bolest, visoki krvni pritisak, čireve na želucu i razne alergije usljed neispravnog načina ishrane.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...