Jump to content

Светитељи и светитељство

Оцени ову тему

Препоручена порука

izvini,ali znam puno ljudi koji su pristupali sa mnooogo manje znanja i svega nego taj dedica pa se nikom nije slosilo i mislim da je malo...nekorektno tumaciti zasto se patrijarhu slosilo-coveku u poodmaklim godinama -to ja mislim,nista vise :)

svako ce svoju platu primiti ...

ajde sad opet :o

mislim da je dekica ceo dogadjaj shvatio licno, Patrijarh mu nikad nista nije rekao, niti bilo ko od prisutnih.

niti sam ja tumacio nicije padanje, niti sam insinuirao na tako nesto. ja sam opisao kako se desilo i ko je to i kako protumacio. i onda sam dodao i rasvetljenje posto nije bilo dovoljno jasno:

ja nemam sumnje da je Bog, a ne posprdna magija, dao taj dogadjaj tom coveku u tom trenutku, znajuci za njegovo stanje uma u uobrazenosti svojoj, da ce mu biti potreban da ga preobrati i vrati na potreban uzak put poslusnosti.

s obzirom da sam svedok dogadjaja i pozadinskih radnji, ni danas nemam ni malo sumnje da je to bilo upuceno samo njemu, na spasenje, nikome na stetu.

gde pise da sam misljenja da je Gospod klepio Patrijarha da bi onog izobrazio?

no meni sad nista nije jasno, imajuci u vidu nekoliko poslednjih postova ...

meni izgleda to nekako kao magicnim stapicem prilazak, kako ste ga vi opisali, ja sa daleko vise straha prilazim putiru ...

jel ja to sad gresim sto trazim blagoslov samo cetiri puta da pridjem putiru? jeste, postim sva cetiri posta, ispovedam se barem za svaki post, ako ne i cesce nekad.

s obzirom da imam slican blagoslov za prilazak putiru van posta kao i Svetlana ... ovde smo mi dva slucaja koji imaju duhovnika i konkretan odgovor kako, sta i kad ...

Подели на овим сајтовима

apsolutno se slazem sa bratom koji je rekao da je celokupna liturgija priprema za pricesce-ja,na moju veliku radost,idem na liturgiju u crkvu gde svestenik cita pomenute molitve naglas-zaista je istina ono sto je neko od otaca rekao:"djavo se tako poigrao sa nasim sluzbama da je one koje su najbitnije i sustinske bacio u drugi plan tj. da ih svestenici citaju tiho"-kao da su te molitve(ne daj Boze) nesto izmedju samih svestenika i Boga sto se ne tice naroda koji treba da obara glavu,krije se u priprati(gde su inace u ranom hriscanstvu stajali nekrsteni-ispravite ako gresim) i vrti brojanice ili sta vec. ja znam i da jedan duhovnik iz okoline aleksinca daje blagoslov da ako ti se za vreme liturgije ne sedi u crkvi ili osetis da ti se izlazi mozes slobodno 10-15 min da izadjes i prosetas.....insistira se i na stajanju a zaboravljaju se reci "bolje sedeti i misliti o Bogu nego stajati i misliti o nogama"...... :)

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

apsolutno se slazem sa bratom koji je rekao da je celokupna liturgija priprema za pricesce-ja,na moju veliku radost,idem na liturgiju u crkvu gde svestenik cita pomenute molitve naglas-zaista je istina ono sto je neko od otaca rekao:"djavo se tako poigrao sa nasim sluzbama da je one koje su najbitnije i sustinske bacio u drugi plan tj. da ih svestenici citaju tiho"-kao da su te molitve(ne daj Boze) nesto izmedju samih svestenika i Boga sto se ne tice naroda koji treba da obara glavu,krije se u priprati(gde su inace u ranom hriscanstvu stajali nekrsteni-ispravite ako gresim) i vrti brojanice ili sta vec. ja znam i da jedan duhovnik iz okoline aleksinca daje blagoslov da ako ti se za vreme liturgije ne sedi u crkvi ili osetis da ti se izlazi mozes slobodno 10-15 min da izadjes i prosetas.....insistira se i na stajanju a zaboravljaju se reci "bolje sedeti i misliti o Bogu nego stajati i misliti o nogama"...... :)

odlican stav

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Светлана

Какве везе има сад гласно или тихо читање молитава са тим да ли је потребна припрема за Причешће? Тиме да ће се чути и разумети молитве на Литургији? То је у реду, али то не значи да припрема постом и молитвом и трудом у врлинама није потребна.

Подели на овим сајтовима

pripremamo se postom kada je post-to neko vec rece,vrline i molitva se podrazumevaju.medjutim,sve da smo i najvrlinskiji i da smo se molili ne znam koliko-i dalje smo nedostojni-ovde ne umanjujem znacaj svega navedenog-carolija je u tome sto se mi nedostojni pricescujemo ali imamo slobodu ka Gospodu u kome uzrastamo  :drugarstvo:

ja stvarno nikad nisam imao stav i ajde da kazem ,uslovno "osecaj", da sam se pricestio dostojno-i to nikad nije umanjilo moju radost ni za jedno zrnce  :D

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Светлана

Лазарице, да ти право кажем, ни ја не волим гужве и гурања. Али, с друге стране, лепо је кад народ испуни, па и препуни, цркве за велике празнике. Ко зна, можда ће бар неки доћи поново. А и мало по мало научити и поштовати Литургију.

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

видите ову фору

превод гласи-нека онај који је без греха баци први камен  8)

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Светлана

2,3

"И по томе знамо да га познасмо - ἐγνώκαμεν, ако заповести његове држимо". Мерило нашег христознања је просто и једноставно, мерило и провера: држање заповести Христових. Држи ли човек заповести његове, значи: познао је у Њему Бога и Спаситеља. Човеково познање Христа развија се творењем заповести Христових. Свака испуњена заповест повећава човеково знање о Христу. Најбоље Христа зна, ко највише заповести Његове испуњава. А најсавршеније Га зна, ко заповести најсавршеније испуњава. То су Светитељи. Христа не зна ко не држи заповести Његове. Пут је по свачему строго експерименталан, прагматичан, опитан. У то се сваки може уверити само личним опитом.

АВВА ЈУСТИН ПОПОВИЋ

ТУМАЧЕЊЕ ПРВЕ ПОСЛАНИЦЕ

СВЕТОГ ЈОВАНА БОГОСЛОВА

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/Jovan/Jovan02.htm

Подели на овим сајтовима

зар нема само 2 заповести-о Богу и ближњима?као друго,светлана,мислим да пренаглашаваш испуњавање заповести на уштрб евхаристије

"Ја сам хљеб живи који сиђе са неба; ако ко једе од овога хљеба живјеће вавијек; и хљеб који ћу Ја дати Тијело је Моје, које ћу дати за живот свијета... Заиста, заиста вам кажем: ако не једете Тијела Сина Човјечјега и не пијете Крви Његове, немате живота у себи. Који једе Моје Тијело и пије Моју Крв у Мени пребива и Ја у њему.    8) 8) 8) :cheesy2:

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...