Pavle2 Написано Мај 18, 2013 Пријави Подели Написано Мај 18, 2013 Vidim da je nekada, mada retko, Bog Otac predstavljen (kao starac duge brade sa trouglom iznad glave) na pravoslavnim freskama, npr. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/H_Agia_Triada_Moni_Vatopediou_Agion_Oros.JPG i http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/Orthodox-Apocalypse-Fresco.jpg Kakvo je obicajno, a kakvo kanonsko vidjenje takve predstave Boga Oca? Drugo pitanje, vidim da je na freskama koje predstavljaju apokalipsu ponekad i Satana. Da li postoje neka (kanonska i obicajna) pravila koja se odnose na to kako predstaviti Satanu? Hvala unapred na pomoci i odgovorima! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 18, 2013 Пријави Подели Написано Мај 18, 2013 Pre svega, dobro nam dosao na forum... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pavle2 Написано Мај 18, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 18, 2013 Pre svega, dobro nam dosao na forum... Zdravo vas nasao! Интегра је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Мај 18, 2013 Пријави Подели Написано Мај 18, 2013 i ja sam imao i imam ista pitanja. dobro dosao Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 18, 2013 Пријави Подели Написано Мај 18, 2013 Такве иконе Свете Тројице нису баш канонске. Углавном, представљају утицај западног иконописања, из времена Карловачке митрополије. Нисам сигуран да се појављују раније у нашем иконо и фрескописању. Канонска икона Свете Тројице је тзв. Аврамово гостољубље - јер представља библијску теофанију. Ово у вези ђаволчића, шта рећи? Такве фреске вероватно представљају сцене из Откровења. Да ли постоје канонске одреднице? Не бих знао. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 18, 2013 Пријави Подели Написано Мај 18, 2013 Канонске одреднице су јасне - ЗАБРАЊЕНО је сликање Бога Оца у православљу. Volim_Sina_Bozjeg, Александар Милојков and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 3 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 18, 2013 Пријави Подели Написано Мај 18, 2013 За ђавола је правило да се мора сликати тамном бојом и из профила, тј. да му се увек види само део лица, никако директно, као код икона светитеља. Александар Милојков and N.Petrovic је реаговао/ла на ово 2 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Мај 18, 2013 Пријави Подели Написано Мај 18, 2013 A i ko bi znao naslikati tako unizeno i jadno lice! Hristos vaskrese tama prevariti ne moze. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pavle2 Написано Мај 18, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 18, 2013 Puno hvala na jasnim odgovorima. Dakle antropomorfisticka predstava Boga Oca nije prema kanonima. Pored Avramovog gostoljublja gde se Bog pojavio kao tri andjela, Bog se pojavio Mojsiju kao svetlost na Sinaju i kao Oganj u kupini. Da li se te dve potonje predstave (svetlost, oganj) isto deo kanonskih ikona? Negde sam nesto procitao i o ruci kroz oblak, ali ne znam vise gde, a i ne znam da li i na cemu je to bilo utemeljeno. Zanimljivo to za djavole, znaci profil i tama. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 18, 2013 Пријави Подели Написано Мај 18, 2013 Pored Avramovog gostoljublja gde se Bog pojavio kao tri andjela, Bog se pojavio Mojsiju kao svetlost na Sinaju i kao Oganj u kupini. Da li se te dve potonje predstave (svetlost, oganj) isto deo kanonskih ikona? Не. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 18, 2013 Пријави Подели Написано Мај 18, 2013 Puno hvala na jasnim odgovorima. Dakle antropomorfisticka predstava Boga Oca nije prema kanonima. Pored Avramovog gostoljublja gde se Bog pojavio kao tri andjela, Bog se pojavio Mojsiju kao svetlost na Sinaju i kao Oganj u kupini. Da li se te dve potonje predstave (svetlost, oganj) isto deo kanonskih ikona? Negde sam nesto procitao i o ruci kroz oblak, ali ne znam vise gde, a i ne znam da li i na cemu je to bilo utemeljeno. Zanimljivo to za djavole, znaci profil i tama. Када је Мојсије тражио да види Бога на Синају, он му је рекао да је немогуће да човек види лице Бога и остане жив. Такође, рекао му је да ће кад крене он видети "Његова леђа", тј. онога који ће доћи. Мојсије је видео Христа. И не треба заборавити - "Ко види мене види и Оца мога." Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Мај 18, 2013 Пријави Подели Написано Мај 18, 2013 Ovde ima lepo objašnjenje: http://www.prijateljboziji.com/shared/media/articles/123/pdf-serb.pdf Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука