Jump to content

Žitija svetih i žitija (jevandjelja) Hristova

Препоручена порука

Zar nam samo Zitije ne kazuje: `` Не хотећи згрешити Богу...``` 

A to se isto moze videti i takoreci svim ostalim Zitijima. Problem je u tome sto ako osudimo nekog Svetog iz Zitija, koga je Bog opravdao, nema sanse da se sa njim zajedno nadjemo tamo gde tezimo.

Ne zbog njega nego zbog nas samih, zato se i cudim da pojedni ( ne ti) imaju toliku drskost da i u sama Zitija zaviruju sa podsmehom i sumnjom. 

Ja koliko znam pravoslavlje se bas poziva na ocuvanje i istinitost Svetoga Predanja ..i to jos od Avrama pa na ovamo....i iz Predanja izlazi Crkva...i Sveto Pismoliturgija,Bogocovek,Svetootacka nauka ...zasto bih ja onda verovao pravoslavlju kao istinskom izvornom hriscanstvu kad je Predanje Pravoslavne crkve mix istine il lazi?

Подели на овим сајтовима

Znam da nije,ali ih je nezvanicno prihvatila. U suprotnom ih ne bi svrstavala u Predanje i stalno stampala.

Pa i nisu svrstana u predanje. A to sto se stalno stampaju... ko da u Crkvi se stima kako bi trebalo da bude...

I ne kazem da je lose da se stampaju, ali treba i tome prici malo kriticki, videti sta se sve tu nakupilo kroz vekove...

Nije Crkva raspravljala ni o kanonu Pisma na vaseljenskom saboru, koliko se sjecam.

Trulski sabor a i neki pomesni ako se dobro secam su doneli kanone koji se ticu Novog zaveta.

Onaj u kojem citiram vl. Nikolaja.

Jednostavno, to sto pise nije tacno. Evo ti konkretan primer. U sveto predanje on ubraja i kanone, dok su kanoni itekako promenljivi i nemaju apsolutni karakter, sto se za predanje ne moze ni zamisliti. Mnogi oci su govorili o tom relativnom karakteru kanona.

Isto tako u predanje ubraja i dela otaca, a oni su itekako bili pogresivi. Ako sledimo sv Nikolaja u ovom stavu, doci cemo do zakljucka da je predanje i Maksimov stav da bi se Hristos ovaplotio u svakom slucaju i Avgustinov da se ne bi ovaplotio bez pada. Prosto, ta prica ne stima. Yato sam ja lepo rekao da je predanje taj yivot u Hristu, dok su pisana dela samo nacini izrazavanja predanja. Da sutra sve te knjige nestanu Crkva bi i dalje postojala baz zbog toga sto predanje nije knjiga.

Jeste. I sta je problem? Sto se tebi to nesvidja? Ne rukovodi se Crkva ukusima pojedinaca.

Pa ako ti ne vidis nikakav problem u tome, onda nista... ja da objasnjavam tako proste stvari nemam nameru...

Isto tako se mozemo pitati, kako to da Isus prica da je bolje "iskopati oko sebi i slijep uci u carstvo nebesko" nego "sa oba oka u pakao".

Ne pitamo se, jer nema nijednog oca koji je te reci tumacio bukvalno, niti su hriscani to ikada praktikovali.

To sto je rekao prenose isto pojedinci za koje tvrdis da nisu nepogresivi,pa ne znam kako mozemo vjerovati da su tacno prenijeli.

Pa oni nisu nepogresivi, ali Bog uvek nadje nacin da se otkrije na pravi nacin.

Da, pojedinci koji su bili u Crkvi i od cijeg se rada Ona nije ogradila.

Pa nije se ogradila ni o milion drugih stvari, pa to ne znaci da ih podrzava. A inace, ako gledamo istoriju, iamli su tada mnogo vecih problema nego da se bave zitijima.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Истинитост Предања не значи дословна прецизност сваког житија. Свето Предање у ствари и није писана реч, већ живот Духа у Цркви.

Pa el taj Duh ziveo kroz zivote Svetaca u Hristu?

Подели на овим сајтовима

Pa i nisu svrstana u predanje.

Jesu.

А шта су "Житија светих"? Ништа друго до својеврсно продужење "Дела Апостолских". У њима је исто Еванђеље, исти живот, иста истина, иста правда, иста љубав, иста вера, иста вечност, иста "сила с висине", исти Бог и Господ. Јер "Господ Исус Христос јуче је и данас исти и вавек" (Јевр. 13, 8): исти за све људе свих времена, раздајући исте даре и исте божанске силе свима који верују у Њега.

To продужење свих животворних божанских сила у Цркви Христовој кроз векове и векове и из нараштаја у нараштај и сачињава живо Свето предање. To ce Свето предање неиспрекидано продужава као благодатни живот у свима хришћанима....

Justin Popovic

A to sto se stalno stampaju... ko da u Crkvi se stima kako bi trebalo da bude...

Nisam te razumio.

Trulski sabor a i neki pomesni ako se dobro secam su doneli kanone koji se ticu Novog zaveta.

To su sve pomesni sabori.

Jednostavno, to sto pise nije tacno.

Tacno je,ali tebi ne odgovara.

Evo ti konkretan primer. U sveto predanje on ubraja i kanone, dok su kanoni itekako promenljivi i nemaju apsolutni karakter, sto se za predanje ne moze ni zamisliti. Mnogi oci su govorili o tom relativnom karakteru kanona.

Kanoni su u skladu sa dogmatskom tradicijom, u duhu su ucenja vjere.

Ti vjerovatno mislis na ikonomiju. To je nesto sasvim drugo i nema veze sa ispravnoscu predanja.

Isto tako u predanje ubraja i dela otaca, a oni su itekako bili pogresivi. Ako sledimo sv Nikolaja u ovom stavu, doci cemo do zakljucka da je predanje i Maksimov stav da bi se Hristos ovaplotio u svakom slucaju i Avgustinov da se ne bi ovaplotio bez pada.

Nikolaj se sigurno mislio na djela Otaca koja su u skladu sa ucenjem Crkve.

"Ako mišljenje jednog Oca protivreči Predanju Crkve ili učenju drugih Otaca, treba se držati stava koji je izrečen od većine Otaca kao najpouzdanijeg. Poražavajuće svedočanstvo religiozne istine predstavlja jedinstvo duhovnog iskustva i jedinstvo učenja, koje je utemeljeno na iskustvu mnoštva Otaca. To nije samo podudaranje stavova, već mističko sagledavanje jedne stvarnosti i svedočenje očevidaca. Izbor teologumena na osnovu svedočanstva jednog od autoriteta, po svom ličnom ukusu ili polemičkoj zainteresovanosti, veoma je nalik metodu jezuita, koji se zove probabelizam, kada je za izvršenje nekog postupka, koji protivreči opšteprihvaćenim normama morala, dovoljno kao opravdanje ukazati na primer ili izreku jednog od autoriteta. A naći neophodan citat, i ugurati ga pod sopstveno mišljenje, već i nije tako teško." Rafail Karelin

Inace, taj "spor" Avgustina i Maksima je nepostojeci jer i Maksim govori o uslovljenom ovaplocenju.

Pa ako ti ne vidis nikakav problem u tome, onda nista... ja da objasnjavam tako proste stvari nemam nameru...

I ne treba da objasnjavas jer sudis po svojim ogranicenim mjerilima.

Ne pitamo se, jer nema nijednog oca koji je te reci tumacio bukvalno, niti su hriscani to ikada praktikovali.

Moguce da nisu, ali to opet ne znaci da je onaj dogadjaj sa Mastridijom izmisljen. Uostalom, ona nije iskopala oci zato sto nije mogla da se nosi sa svojim strastima, nego da ne bi bila sablazan mladicu koji se "palio" na njene oci. Isus je rekao "tesko covjeku kroz koga dolazi sablazan".

Pa oni nisu nepogresivi, ali Bog uvek nadje nacin da se otkrije na pravi nacin.

Primijeni to i na zitija.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

А шта су "Житија светих"? Ништа друго до својеврсно продужење "Дела Апостолских". У њима је исто Еванђеље, исти живот, иста истина, иста правда, иста љубав, иста вера, иста вечност, иста "сила с висине", исти Бог и Господ. Јер "Господ Исус Христос јуче је и данас исти и вавек" (Јевр. 13, 8): исти за све људе свих времена, раздајући исте даре и исте божанске силе свима који верују у Њега.

To продужење свих животворних божанских сила у Цркви Христовој кроз векове и векове и из нараштаја у нараштај и сачињава живо Свето предање. To ce Свето предање неиспрекидано продужава као благодатни живот у свима хришћанима....

Justin Popovic
Подели на овим сајтовима

Justin Popovic

Ima jos:

Јер житија светих то су свете еванђелске истине, благодаћу и подвизима преведене у наш човечански живот. Нема еванђелске истине која се не може претворити у живот људски. Све су оне донете Христом Богом ради једнога: да постану живот наш, стварност наша, посед наш, радост наша. А светитељи, сви до једнога, и доживљују те божанске истине као срж свога живота и суштину свога бића. Отуда су "Житија светих" и доказ и сведочанство: да је наше порекло с неба; да ми нисмо од овога света већ од онога; да је човек прави човек само Богом; да се на земљи живи небом; да је "наше живљење на небесима" (Флб. 3, 20);

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Јеретички богослови назвали су Православну Цркву погрдним именом “окамењена Црква”. Због чега? Због тога, како веле, што ова Црква ”не иде за временом” или што се ”не прилагођава времену”! Међутим баш у томе је слава Православља, што оно не иде за временом, нити се прилагођава времену, сходно заповести Светога Апостола Павла: “Не владајте се према вијеку”. Како би вечност ишла за временом? И како би се апсолутно прилагођавало пролазном? Како би се Царство Небеско мирило са царством земаљским? И како би се скупо ортачило са јевтиним? Ако сав свет у злу лежи, као што је речено, зар ћемо вечно добро ограђивати и подржавати злом, и небеску светлост појачавати димљивим огњевима ћумура и петролеума? ... Погрешно је питати, да ли се Христова наука може применити на модерни живот. Христос није дошао да примењује своју науку на један или други период времена него на људе. А људи су и данас исти као у старо време. Да ли се људи возе фараонским двоколицама или у авионима, то ни најмање не мења наш однос према Христу. (Св. Николај Жички)

Подели на овим сајтовима

Jesu

Ako jesu, onda je predanje pogresivo. Pa sad ti vidi sta ces...

Nisam te razumio.

Pa pitao si me zasto se i dalje stampaju. Kao da je ono sto se radi merilo ispravnosti.

To su sve pomesni sabori.

Al su njihovi kanoni prihvaceni odlukama vaseljenskog. A ova trulski ili petosesti se sastao upravo da bi doneo kanone, jer se time nisu bavila prethodna dva vaseljenska sabora.

Kanoni su u skladu sa dogmatskom tradicijom, u duhu su ucenja vjere.

Neki se i ne slazu. Recimo, ima kanon koji laicima zabranjuje ulazak u oltar i koji je izrazito antieklisioloski. Afanasjev se detaljno bavio tom problematikom. A imas i gomilu kanona koji uopste nisu uslovljeni dogmatikom, nego nekim prolaznim okolnostima.

Ti vjerovatno mislis na ikonomiju. To je nesto sasvim drugo i nema veze sa ispravnoscu predanja.

Ne mislim, jer kad se radi o predanju nema ikonomije.

Nikolaj se sigurno mislio na djela Otaca koja su u skladu sa ucenjem Crkve.

E pa jbg sad, ajmo jos i da tumacimo sta je mislio...

Inace, taj "spor" Avgustina i Maksima je nepostojeci jer i Maksim govori o uslovljenom ovaplocenju.

Objasni?

I ne treba da objasnjavas jer sudis po svojim ogranicenim mjerilima.

Pa svi smo ograniceni, i ti ja i svetitelji itd.

Moguce da nisu, ali to opet ne znaci da je onaj dogadjaj sa Mastridijom izmisljen. Uostalom, ona nije iskopala oci zato sto nije mogla da se nosi sa svojim strastima, nego da ne bi bila sablazan mladicu koji se "palio" na njene oci. Isus je rekao "tesko covjeku kroz koga dolazi sablazan".

Pa taj stih  govori o namernom izazivanju sablazni, a ako se neko lozi na tvoje oci to je ipak njegov problem.

Primijeni to i na zitija.

Ne primenjujem ni na jednu knjigu, jer se Bog otkriva kroz licni odnos a ne kroz knjige.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Niko ne može dokazati da Sv. Nikolaj nije bio na saboru i nije udario Arija. Ne shvatam kako to neko može da osporava, govoreći kako za mnogo detalja iz žitija nema dokaza da se to desilo, govoreći kako je u Novi zavet svašta dodavano i oduzimano (pa ispada da reči o kamenu i grehu nisu Hristove već nekog kaluđera iz benekditinskog ili jezuitskog reda) pa u to odbija da poveruje, a veruje da je ostatak ipak ispravan?  :blink2:

Možda je problem do mene, ali ... neko vam u pustinji govori kako je video mapu i opisuje gradove, oaze, izvore, karavane, bunare ... i ja sam sve žedniji i žedniji, čovek je očigledno pogrešio u pojavi gradova (a tvrdi da je video mapu), greši u mestima gde se navodno nalaze vulkani, greši gde se nalaze karavani, a ja i pored svega ovoga treba da mu verujem jer meni odgovara da nađem oazu da utolim žeć. 

The only normal people you know are the ones you don’t know very well.

Подели на овим сајтовима

Ako jesu, onda je predanje pogresivo. Pa sad ti vidi sta ces..

Pa nije pogresivo. Ovdje naravno ne mislim da ne postoje pravopisne ili gramaticke greske, nego da je u skladu sa ucenjem Crkve.

Neki se i ne slazu. Recimo, ima kanon koji laicima zabranjuje ulazak u oltar i koji je izrazito antieklisioloski. Afanasjev se detaljno bavio tom problematikom. A imas i gomilu kanona koji uopste nisu uslovljeni dogmatikom, nego nekim prolaznim okolnostima.

Problem vide pojedinci koji ne zele da postuju kanone. Kao onaj kanon koji zabranjuje molitve sa jereticima, a danasnji teolozi pricaju kako je to bilo "privremeno" da bi opravdali vladike koje idu da ljube skute papi.

Ne mislim, jer kad se radi o predanju nema ikonomije.

Govorili smo o kanonima.

E pa jbg sad, ajmo jos i da tumacimo sta je mislio...

Ne treba da tumacimo, nego da shvatimo da vladika nije bio plitkouman.

Objasni?

Светитељ говори обично (као између осталог и сви свети Оци Цркве), о условљености оваплоћења Бога, примајући дакле да је „оваплоћење било ради спасења природе"', или како пише на другом месту: „Бог постаје човек да спасе изгубљеног човека", или опет на другом месту: „сећамо се да је почетак и услов Његовог у телу чудесног доласка к нама једино наше спасење", као такође на другом месту: „јер једини узрок роћења Његовог тела имађаше спасење природе".

Pa svi smo ograniceni, i ti ja i svetitelji itd.

Da, samo sto ti o dogadjajima iz zitija sudis po svojim mjerilima ne gledajuci dublji smisao.

Pa taj stih  govori o namernom izazivanju sablazni, a ako se neko lozi na tvoje oci to je ipak njegov problem.

E, pa nije samo njegov problem. Citaj kako je recimo apostol Pavle drzao Mojsijev zakon pred farisejima u sinagogama kako ne bi sablaznio Jevreje da pomisle da on zeli da gazi predanja otacka. A mogao je i on da kaze "to je njihov  problem, ja se drzim Hristosa". Naravno, ne zelim da kazem da svi treba da vadimo sebi oci, to je ekstremno rjesenje, ali ne mozemo tako lako osudjivati.

Ne primenjujem ni na jednu knjigu, jer se Bog otkriva kroz licni odnos a ne kroz knjige.

Otkriva se i kroz knjige jer  vjera biva od propovijedanja.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...