Jump to content

Святитель Николай Сербский, Молитвы на озере: как понимать?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Добрый день, братья и сестры во Христе.

У святителя Николая Сербского есть такие строки в молитвах на озере:

48. Господи, отверзи слух души моея

Мудрец индийский учит душу мою не страшиться страданий, но упражнениями тяжелыми и непрерывными, молитвой и очищением подниматься к Всевышнему, Который выйдет навстречу душе и явит ей лицо Свое и силу Свою. Да славится Кришна, учитель и пророк народа своего!

(http://lib.eparhia-saratov.ru/books/13n/nikolay/prayers/49.html)

Хотелось бы попросить знатоков прокомментировать данные строки. Разве мог святитель прославлять языческого учителя, считающегося теперь аватаром Вишну и являющегося объектом поклонения разнообразных вишнуитских культов, которые христианином опознаются как однозначно языческие? Нужен качественный ответ, чтобы разобраться в теме. Если есть возможность попросить священника или человека с богословским образованием дать ответ - буду благодарен вдвойне.

Спаси Бог!

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...

Добрый день, братья и сестры во Христе.

У святителя Николая Сербского есть такие строки в молитвах на озере:

48. Господи, отверзи слух души моея

Мудрец индийский учит душу мою не страшиться страданий, но упражнениями тяжелыми и непрерывными, молитвой и очищением подниматься к Всевышнему, Который выйдет навстречу душе и явит ей лицо Свое и силу Свою. Да славится Кришна, учитель и пророк народа своего!

(http://lib.eparhia-saratov.ru/books/13n/nikolay/prayers/49.html)

Хотелось бы попросить знатоков прокомментировать данные строки. Разве мог святитель прославлять языческого учителя, считающегося теперь аватаром Вишну и являющегося объектом поклонения разнообразных вишнуитских культов, которые христианином опознаются как однозначно языческие? Нужен качественный ответ, чтобы разобраться в теме. Если есть возможность попросить священника или человека с богословским образованием дать ответ - буду благодарен вдвойне.

Спаси Бог!

Привет, Юрий!

Сам не знаю, как надо прокомментировать эти строки. Мне тоже это как-то чудно, хотя я уже где-то прочитал это. Надеюсь, что нам кто-то разъяснит это (есть священники и теологи здесь). Я тоже рад узнать ответ.

Пока! :)

:fik: Рођен намргођен!

Подели на овим сајтовима

Кад већ пишеш руски, објасни му да прво не може и не треба да извлачи из контекста конкретан стих, него да га сагледа у оквиру читаве 48. молитве, тј. читавог самог конкретног дела, а рекао бих и читавог дела Владикиног. Али ако ћемо конкретно, Владика у 48-ој набраја читаву "плејаду" мудраца и пророка са древног истока који просто нису могли да знају Истину, али који су је својим делом, оним што су проповедали, оним што су чинили и радили у ствари негде чезнули за Њоме. И Свети Владика у својој величини ума, не ниподаштава поменуте и њихова учења, него од сваког поименце "узима" назнаку хришћанског учења, коју они у свом незнању нису имали, али коју су, по сваком цитату, за сваког понаособ, исповедили..

Тако и ово "Индијски мудрац учи душу моју, да се не плаши страдања, но да се кроз тешко и истрајно вежбање, кроз чишћење и молитву, диже Вишњему, који ће јој изићи на сусрет и показати јој лице Своје и силу Своју. Слава нека је Кришни, учитељу и пророку народа свог!"

Зар ово није хришћански идеал и оно чему стремимо? И Свети Николај практично "хвали" те пророке и мудраце, који су као што рекох и не познајући Истину, и те како је у својим делима "познали" и учили следбенике своје. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...