Jump to content

Zvone zvona na Veliki petak?!!!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Veceras je u stvari sutra po vizantijskom vremenu i tako to!

da jeste ali sutra nije nedelja (Васкрс)

Подели на овим сајтовима

• Гости

Искрено, ја баш најбоље не знам када се звоне тачно звона. Нисам имао пролику да слушам свона сада. Тачно је и то да Статије припадају јутарњој служби ( Велика субота) и служе се на Велики Петак увече (нисам сигуран али ваљда по Типику у један сат после поноћи, мада ретко ко тако служи, углавном је то око 20:00). Мада мислим да по Николајевићевом Типику звоне сва звона.

Сутра на Литургији се на пола Литургије преоблачи свештеник у светле одежде и Часна Трпеза се пресвлачи у бело и светло одјејаније.

Подели на овим сајтовима

Звона звоне након Великог Петка који се, као богослужбени дан, завршава у време вечерњих богослужења. Тада почиње нови богослужбени дан. Мислим да је у томе поента.

Подели на овим сајтовима

• Гости

@@Небојша Јовановић,

SPC se korisi po zvaničnom pisanom Velikom tipiku koji je sastavio prota Vasilije Nikolajević pre više od 100.god. Taj tipik je zvaničan jer se koristi na nivou cele crkve i zato kažem zvaničan.

Sad ću na netu da pronađem, mislim da ima.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Misterija resena!!! Ja sam se upravo vratio sa Statija koje smo sluzili u man. Vavedenju, da, prilikom ophoda zvonila su sva zvona... Tako pise! :D

Подели на овим сајтовима

Ево сад се враћам кући чујем звоне звона и не верујем!

о чему се ради?

Uvek zvone zvona kad se ide u litiju na opelu Hristovom. Nego, jesi li ti bio veceras u crkvi (jutrenje Velike subote, statije, opelo Hristovo)? Nesto mi izgleda da nisi, a ako jesi onda popovi u tvom kraju prosto ne znaju tipik, pa ne zvone...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Misterija resena!!! Ja sam se upravo vratio sa Statija koje smo sluzili u man. Vavedenju, da, prilikom ophoda zvonila su sva zvona... Tako pise! :D

Da poslao sam mail mati Teodori a gde je pisalo na sajtu ili u hramu.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...