Иван ♪♫ Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Па не знам баш. По мен је велика заблуда гурати ту некакав оптимизам у смислу супротставити мишљење немишљењу, јер то не пије воде. А не пије из разлога што ту двје стране неће говорити истим језиком и уз сав напор ће остати бескрајно удаљене. Које стране, о чему причате? Примећујем неку огорченост код форумских теолога, која се провлачи скоро свуда кад се тема приближи болном месту? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Koliko je meni poznato, uvijek postoji zvanično učenje (bilo koja religijska zajednica da je u pitanju), a najčešće je izraženo kroz dogmate. Ukoliko nešto ne dovodi u pitanje istinu dogmata, otvoreno je za tumačenje i interpretaciju. Moguće da griješim, pa bih bio zahvalan ukoliko mi neko ukaže na to. I da - ukoliko bi suzili tj konkretizovali raspravu, možda bi imali bolje rezultate. PS Inače, čitao sam jako zanimljivu knjigu Valtera Niga: "Knjiga jeretika". Toplo je preporučujem - nije jeretička Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Па не знам да ли је право рјешење ал борба с вјетрењачама? За шта? Уосталом шта ме је брига што неко, било ко, одбија да мисли и уопште узме у обзир оно што износим пред њега. Уствари рецепт је врло једноставан, ако си на правом путу, мишљењем ћеш добацити до заједница која је иза свих тих препрека. То, опет није нешто налик рјешењу али је утјеха равна небу. Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Које стране, о чему причате? Примећујем неку огорченост код форумских теолога, која се провлачи скоро свуда кад се тема приближи болном месту? Па ваљда ове које су за и против мишљења, Ове друге су ка такве окарактерисане у мом прво посту нао основу тога што одбијају различитост мишљења. Могуће да сам ту био не јасан, ал шта да се ради .smesko. Што се тиче твог другог питања, нисам теолог и немам тих проблема, то јест престао сам да наглас мислим тамо гдје томе и није мјесто, а гдје је то немјесто, то те искуство поучи .smesko. Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 ,,ајд' да причамо, ал' да не кажемо ништа" кукајте и даље (без намере да будем увредљив) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 11, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Мислим да наслов теме говори сам за себе и не бих ту нешто метафилософирао. Довољно је рећи да захваљујући раду са неким мојим колегама и шире, видим да су на неки начин принуђени да слушају одређене инстанце без довођења у питање самих ставова тих инстанци да не би сносили неку санкцију, а да када смо насамо износе право и непристрасно виђење ствари. Ето, ово је банално, за почетак. Иначе, Нема параноје, огорчености и неких јеретичких трипова. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Мислим да наслов теме говори сам за себе и не бих ту нешто метафилософирао. Довољно је рећи да захваљујући раду са неким мојим колегама и шире, видим да су на неки начин принуђени да слушају одређене инстанце без довођења у питање самих ставова тих инстанци да не би сносили неку санкцију, а да када смо насамо износе право и непристрасно виђење ствари. Ето, ово је банално, за почетак. Иначе, Нема параноје, огорчености и неких јеретичких трипова. Нисам ни помислио да мислиш на овако конкретне практичне проблеме. Ја сам увијек за то да се покажу зуби. А ту не мислим на неко индивидуално одговарање већ систематично суптотстављање. Иначе врло је лијепо ономе ко не зна, показати гдје му је мјесто .smesko. Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Ovo je neka "ezoterična" tema... Izvinite što sam upao nepozvan Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Inkvizica je organ institucije crkve koju čini samo kler. Uloga tog organa je poznata. Znači li to, ako se usudiš da kritikuješ kler oni aktiviraju organe inkvizicije i ....odnosno kako danas nema inkvizicije onda oni primene njene metode...? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 12, 2013 Пријави Подели Написано Април 12, 2013 Довољно је рећи да захваљујући раду са неким мојим колегама и шире, видим да су на неки начин принуђени да слушају одређене инстанце без довођења у питање самих ставова тих инстанци да не би сносили неку санкцију, а да када смо насамо износе право и непристрасно виђење ствари. Napustis u potpunosti celu tu pricu, ostavis je da truli kako je i krenula (jer ti nisi instanca, i niko te i ne slusa, sve i da se trudis da ukazes na Nesto), a onda svemu tome pridjes sa neke sasvim druge i nove strane? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 12, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 12, 2013 Проблем је много жешћи него што се чини. Овде је реч о немогућности односна од стране оних који проповедају односност. Све што ремети калуп постаје непријатељ број један. Такви су и левичари и десничари а нико није спреман на парадоксалност јединства различитости. Проблем се усложњава јер се налази на једном таквом осетљивом месту као што је Црква или институционализам Цркве. По том синдрому мораш да будеш део гета уместо да будеш члан Цркве који има једнака права и одговорност своје службе. Зато оно "да већи служи мањему" постаје права псеудосаборна фарса јер је више него очито да је мањи потчињен да не "каља углед" који је неко други изградио а да та слика нема ону вредност каква се пласира. Деградирајуће је да ако имаш другачије мишљење о нечему постане камен спотицања за веће инстанце јер ниси непријатељ Цркве а биваш селектован као онај "ко прави проблеме". Лазар Нешић, Sherlock H., Justin Waters and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 12, 2013 Пријави Подели Написано Април 12, 2013 Проблем је много жешћи него што се чини. Овде је реч о немогућности односна од стране оних који проповедају односност. Све што ремети калуп постаје непријатељ број један. Такви су и левичари и десничари а нико није спреман на парадоксалност јединства различитости. Проблем се усложњава јер се налази на једном таквом осетљивом месту као што је Црква или институционализам Цркве. По том синдрому мораш да будеш део гета уместо да будеш члан Цркве који има једнака права и одговорност своје службе. Зато оно "да већи служи мањему" постаје права псеудосаборна фарса јер је више него очито да је мањи потчињен да не "каља углед" који је неко други изградио а да та слика нема ону вредност каква се пласира. Деградирајуће је да ако имаш другачије мишљење о нечему постане камен спотицања за веће инстанце јер ниси непријатељ Цркве а биваш селектован као онај "ко прави проблеме". Da li to ima neke životne posledice za ,,neistomišljenika" ili sve ostaje na rečima? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 12, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 12, 2013 Па ако перципираш свој однос са Богом, онда последица и нема, али обзиром да јерархичност функционише тако да мораш имати контакта и са њима, може онемогућити један нормалан однос и учинити да се он преточи у робовласнички. Код мене је то без проблема јер се више и не упуштам у неискрене односе, и задовољан сам клиром и људима са којима се дружим. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Април 12, 2013 Пријави Подели Написано Април 12, 2013 Овде је реч о немогућности односна од стране оних који проповедају односност. Све што си написао је тако, у длаку такорећи... Али ово сам издвојио као посебно, пун погодак! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Април 12, 2013 Пријави Подели Написано Април 12, 2013 Мислим да је инквизиција без потребе добила толико лошу репутацију, ма како то некоме звучало. Прво, инквизициони поступак је био сасвим нормалан за то време, и католичка црква је само користила тековине свог времена. Друго, они нису прогонили само јеретике, већ и криминалце свих осталих фела, посебно оне који су починили зло у сферама брачних и/или породичних односа, јер је то тада било у искључивој надлежности католичке цркве у земљама где је католицизам био најзаступљенији. Да је било злоупотреба, наравно да је било, али злоупотреба има и у модерним правним системима. Све у свему, не бих користио израз инквизиција у том контексту, јер нит је инквизиција била баш толико црна, нит се ограничавала само на јерес. Да, сматра се да је инквизиција чак била напредак у односу на дотадашње начине суђења. Идеја је била да се ограничи самовоља судија и њихова пристрасност моћнијим слојевима у суђењима... Ја сам се изненадио кад сам дошао до тога. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука