Никола Ђоловић Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 На Проклову сугестију... Ако другима није проблем који су чатовали на мом профилу, нека ископирају своје садржаје. А онда остаје да сачекамо мудро - тучу w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Мислим да је инквизиција без потребе добила толико лошу репутацију, ма како то некоме звучало. Прво, инквизициони поступак је био сасвим нормалан за то време, и католичка црква је само користила тековине свог времена. Друго, они нису прогонили само јеретике, већ и криминалце свих осталих фела, посебно оне који су починили зло у сферама брачних и/или породичних односа, јер је то тада било у искључивој надлежности католичке цркве у земљама где је католицизам био најзаступљенији. Да је било злоупотреба, наравно да је било, али злоупотреба има и у модерним правним системима. Све у свему, не бих користио израз инквизиција у том контексту, јер нит је инквизиција била баш толико црна, нит се ограничавала само на јерес. Срђан Шијакињић and Иринеј је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Тамо гдје се не дозвољава различитост мишљења, тамо заправо мишљења и нема, а опет тамо гдје мишљења нема, нема ни заједнице. Унајбољем случају ради се о крду :0104cheesy: Јефимија Крунић, VizantijskoPlavo, Никола Ђоловић and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Па добро, инквизиција је метафора Пре него што ишта веће напишем, само да кажем како сам схватио ову тему: не ради се о томе да Цркви треба анархија, самовоља и слично. Нити да се тражи простора да гура нека своја прича. РАзличито мишљење разумем на нивоу баш тога, дакле самог мишљења, не вере! Е, ако на нивоу различитости мишљења настану проблеми који се решавају мерама репресије (а еклисијална бирократија итекако поседује наведене, да се не лажемо), онда се Црква претвара у институцију воље-за-моћ и угрожава своје истинско постојање као Црква. Све ово наведено се односи на Цркву изнутра - дакле однос Цркве према самој себи, тј. својим члановима. Па ипак, односи се и на деловање Цркве према онима који су споља - ту Црква може да наступи само противмишљењем, никако нечим другим. NemanjaVa, Панарет, Миљан Крстић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Мислим да је инквизиција без потребе добила толико лошу репутацију, ма како то некоме звучало. Ova tvoja misao pretočena u zvuk i sliku izgleda ovako,ali doslovno... http://www.youtube.com/watch?v=WE618zgzWH8&feature=player_detailpage RYLAH and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Ova tvoja misao pretočena u zvuk i sliku izgleda ovako,ali doslovno... http://www.youtube.com/watch?v=WE618zgzWH8&feature=player_detailpage Чиме сам то заслужио, мајка му стара? Нит сам псово, нит сам био неког да ми ово урадиш! Јок, стварно ово мислим за инквизицију, али кад погледаш инквизицију у целости. Ако гледаш борбу против јеретика или "јеретика", наравно да ћеш да добијеш мишљење које преовладава кад некоме споменеш инквизицију, ал то нема претерано много везе са свим оним што је потпадало под инквизицију. Инквизиција је, на првом месту, правни појам, и означава одређени скуп процесних права/обавеза учесника у судском поступку. Контам да се овде мисли на борбу против јеретика и "јеретика", само сам хтео да кажем да је такво схватање инквизиције и инквизиторског поступка уско и погрешно, и да нема много везе са историјским контекстом онога што инквизициони поступак ("инквизиција") заиста јесте био. Иринеј је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Vrlo je očigledno da se u kontekstu teme,misli na sve srednjovekovne anomalije i ekstreme,a sad da li je inkvizicija bila pravna i opravdana sa konkretnim vremenom gde je dejstvovala,je tema neke druge teme Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Pa, dobro - gdje je ta šorka? A, počelo je idem da stavim kokice Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Знам, али онда долазиш у проблем, јер су и код нас прогонили јеретике, по Византији да не причам, шта су Руси радили све, Бугари су тек били екстреми, и онда долазимо у проблем да осуђујући инквизицију и њене аномалије, које заиста и јесу биле аномалије, у исто време осуђујемо понашање свих већих религија тог времена. Ништа се ни протестанти ни муслимани нису разликовали, само што протестанти имају бољи маркетинг. И Лутер и Калвин су спаљивали вештице, па имаш онда онај прогон у Салему, и то у време када је инквизиција одавно престала са прогонима јеретика и "јеретика". А ти си узео само једну ствар из целе историје. Због чега? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 11, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Људи, тема није инквизиција. Метафора. Васке, Прокло, како ући у клинч са подривачима заједнице а не оштетити саму Заједницу? И каква је то Заједница која заговара апсолутизам свог става у односу на своју паству која би имала други став, рецимо. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Прокло, како ући у клинч са подривачима заједнице а не оштетити саму Заједницу? Плашио сам се да ћеш то питати ... Па, ја знам за два историјска примера: 1. "Избацити блудника", као што рече ап. Павле 2. "Заједница" је искључиво небеска, духовна и есхатолошка стварност и не треба је поситовећивати са земаљским околностима, као што су углавном проповедали сиријски и други монаси. И једно и друго има својих мана и предности, не знам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 @, Шта подразумеваш под ,,не дозвољава"? А шта под ,,дозвољава"? Просто изражавање другачијег мишљења или неки утицај као учешће у заједници? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Људи, тема није инквизиција. Метафора. Васке, Прокло, како ући у клинч са подривачима заједнице а не оштетити саму Заједницу? И каква је то Заједница која заговара апсолутизам свог става у односу на своју паству која би имала други став, рецимо. Па не знам баш. По мен је велика заблуда гурати ту некакав оптимизам у смислу супротставити мишљење немишљењу, јер то не пије воде. А не пије из разлога што ту двје стране неће говорити истим језиком и уз сав напор ће остати бескрајно удаљене. Панарет је реаговао/ла на ово 1 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 11, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 11, 2013 Па не знам баш. По мен је велика заблуда гурати ту некакав оптимизам у смислу супротставити мишљење немишљењу, јер то не пије воде. А не пије из разлога што ту двје стране неће говорити истим језиком и уз сав напор ће остати бескрајно удаљене. Статус кво је решење? Пасивна агресија? http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 11, 2013 Пријави Подели Написано Април 11, 2013 И каква је то Заједница која заговара апсолутизам свог става у односу на своју паству која би имала други став, рецимо Шта овде подразумеваш под ,,Заједница" (са великим ,,З")? Ако већ из тога што си хтео рећи издвајаш паству, онда си вероватно мислио на институције? Рекао бих да те нешто тишти, али не желиш да кажеш отворено, устручаваш се, што опет има везе с темом, само не знам на који начин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука