Ромејац Написано Април 14, 2013 Пријави Подели Написано Април 14, 2013 On 14. 4. 2013. at 19:11, Odahviing рече Odahviing and zuti car је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Април 14, 2013 Пријави Подели Написано Април 14, 2013 Fosil star 100 miliona godina pronaden u Burmi Naučnici su otkrili fosil u jantaru koji je nastao prije stotinu miliona godina tako što je kapljica smole pala sa drveta i zarobila pauka i osu iz perioda krede. Ovaj fosilni pronalazak prikazuje savršeno očuvane noge i dio tijela odraslog pauka mužijaka, te osu koja se zapetljala u njegovuu mrežu. Ovaj komad jantara je istinski dokaz iz kojeg je vidljivo da, još od perioda krede, dakle, već 100 miliona godina, ni pauk ni osa nisu prošli nikakvu evoluciju, kao i da obje, doslovno iste životinje zapravo još i danas postoje paralelno s nama. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Април 14, 2013 Пријави Подели Написано Април 14, 2013 Neznani genije kojeg je odgojilo Osmansko carstvo : Nikola Tesla Kada je napredak u svim podrucijma nauke i tehnologije stavljen čovjeku na raspolaganje, život je postao lakši za ljude širom svijeta. jako bitna činjenica stoji iza sveg ovog napretka: tehnologija je primjer milosti Svemogućeg Allaha prema ljudskim bićima, i svi naučnici koji su prividno izvori ovog napretka su zapravo tek instrumenti ovog progresa. Allah daje znanje onome kome On želi, kada želi. Protivno onome što većina ljudi misli, tehnološki napredak se ne dešava paralelno s protekom vremena. Razmotrimo neke od thenoloških napredaka dvadesetog stoljeća: izmjenična struja, električni motor, radio, televizija, razvoj masovnih komunikacija, radar, sonar, bežična energija, daljinski upravljač, termodinamički motor, hidroelektrana, lučna lampa, parna mašina, gromobran, mjerač frekfencije, brzinomjer, Teslin navoj, magnetna rezonanca, transformator, satelitska komunikaciona tehnologija, neonska lampa, fluorescentno svjetlo, X zrake, mikrotalasi. Zapanjujuće je, ali sva ova otkrića pripadaju jednom jedinom naučniku. Ovaj genije, poznat kao “arhitekta 20. Stoljeća” je Nikola Tesla, naučnik sa preko 700 svojih registrovanih patneta. Nikola Tesla rođen je 1856. Godine u jednom selu u Srbiji koja je tada bila u sastavu Osmanskog carstva. Nakon završene škole u rodnom mjestu upisao je mehaniku i elektroniku na Univerzitetu u Pragu. Njegova majka, inače nepismena žena, bila je poznata u njiovom selu po nekoliko vlastitih izuma koji su joj olakšavali rad. Teslin otac je bio sveštenik pa je Nikola još u djetinjstvu primao široko religijsko obrazovanje kod kuće, sve dok nije završio srednju školu. Allah je nadahnuo Teslu za sva njegova otkrića U svojim memoarima Nikola Tesla opisuje kako se pred njim odjednom pojavila slika dok je sa kolekom šetao parkom u Budimpešti. To je bila slika električnog motora. Tesla opisuje taj trenutak riječima: “Bilo je tako stvarno da sam ga mogao dotaći rukama.” U svojoj autobiografiji on piše da su se tehnički detalji motora u njegovoj glavi pojavili istovremeno sa slikom. Tesla je odmah počeo crtati skice u pjesku, koristeći grančicu, da ne bi zaboravio. Otkrio je obrtno magnetno polje koje je zapalilo iskru revolucije u električnoj industriji. Teslina kasnija otkrića su mu se javila na isti način. Zaista, Tesla je vjerovao da nauka ne može ići ni u kom drugom pravcu, te je opisao svoj način pronalaska noviteta bez ikakvog eksperimentiranja u jednom intervijuu na slijedeći način: “Ako neko pokuša da konstruiše vozilo, čiji je dizajn još u sirovoj fazi, izvodeći eksperimente, naći će se zarobljen detaljima samog vozila. Njegov će fokus na razvoj i restruktuiranje vozila biti razvodnjen, a izgubit će i moć da uoči osnovne principe.” Nikola Tesla, izumitelj gotovo svakog tehnološkog proizvoda koje danas koristimo, u svakoj je prilici isticao da su te intelektualne moći njemu podarene od Allaha. “Naša mentalna moć dolazi od Allaha, Božanske Sile. Tek kada se fokusiramo na tu činjenicu postajemo s njome kompatibilni… Sfera mog interesovanja definitivno nije slučajna. Apsolutno sam ubjeđen da mi ju je dodijelila Božanska moć… Nasuprot opštem shvatanju, mi nemamo slobodnu volju u kontekstu mišljenja…” Dok je još isao u srednju školu, Tesla je odlučio da posveti veći dio svog života aktivnostima od kojih će čovječanstvo imati koristi. Kada mu je njegov stric, koji je vise put posjeti U.S.A, pričao o Nijagarinim vodopadima, on je počeo sanjati o nastanku prve hidroelektrane na svijetu baš tu, govoreći: “voda koja pada sa tolike visine može se sigurno pretvoriti u korisnu energiju. Zašto niko ne pokušava da dobije struju od te vode koja pada?” On je kasnije učinio mnogo prirodnih izvora energije korisnim čovječanstvu. S obzirom da su Tesline ideje bile toliko ispred njegova vremena, često je nailazio na otpor kada je trebalo staviti njegove ideje u praktičnu primjenu. Kada je prvi put svijetu predstavio naizmjeničnu struju, koja je sada u širokoj upotrebi svuda, njegov bivši partner Tomas Edison je uradio sve što je bilo u njegovoj moći da pokopa tu ideju okrećući javnosti protiv nje. Ovaj period, koji je bio poznat kao “rat strujama” je okončano kada je Tesla osvijetlio Čikaški svjetski sajam 1893. godine za veoma nisku cijenu, a koristeći isključivo naizmjeničnu struju. Izumi ovog genija, poznatog po ukusnom oblačenju i probirljivosti, su skoro uvijek prihvatani sa sumnjama jer su bili toliko napredni. A ogromne predreasude su ih spriječavale u primjeni jako dugo. Allah je Onaj koji stvara tehnologiju, i On nadahnjuje ovakvo znanje u ljudima koje On odabere, onda kada On to poželi. Vidjeli smo kako se Teslina bežična energija primjenjivala u drevnom Egiptu. Ali dokazi o tehnologiji koja se primjenjivala u drevnom Egiptu prevazilaze čak i to. Struja je bila u širokoj upotrebi, posebno na platou Gize. Bežična struja, osvjetljenje, zlatna i srebrena galvanizacija, proizvodnja monoatomskog zlata poznata kao ”manna,” generatori i mnogi drugi tehnološki izumi su postojali u Egiptu prije vise hiljada godina. http://harunjahja.net/index.php?option=com_content&view=article&id=392:neznani-genije-kojeg-je-odgojilo-osmansko-carstvo--nikola-tesla Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Април 14, 2013 Пријави Подели Написано Април 14, 2013 (измењено) On 14. 4. 2013. at 19:18, Odahviing рече Hahahahahahahaha Ja se sve sa tobom slažem, ali mi je ipak nešto smešno Kur´an izričito zahteva od muslimana da se on shvata bukvalno, dok Starozavetna Biblija to ne trazi od vernika, vec npr. Mojsije u prvoj glavi poetski iznosi postanak sveta u nekoliko dana, a u svom psalmu u Psaltiru (nosi naziv - Mojsijev psalam), nakon kratkog prikaza u psalmu onoga o čemu je već pisao u Knj. Postanje, lepo pojašnjava da dane i slično ne treba shvatiti bukvalno, već - (Psaltir, 89. tj. 90. Psalam Mojsijev) "Jer u Tvojim je očima hiljadu godina kao dan jučerašnji, kao dan što je prošao, i kao noćna straža" - apropo: i bi veče i bi jutro, dan jedan. Измењено Април 14, 2013 од Веља Snezana Djokovic Snezana, Ignjatije, Odahviing and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
logdanov Написано Април 14, 2013 Пријави Подели Написано Април 14, 2013 Озбиљна тема. Свакако да не треба тражити научне истине у светим књигама уопште, јер, на крају крајева, ми још увек ни не знамо шта је научна истина. С друге стране, да ли треба тражити научне истине у српским епским песмама? Не на начин на који је то радила позитивистичка наука 19 века, нити на начин дефинисан од стране Совјетске академије наука, уз обиље цитата од Маркса до Стаљина. Да ли је војвода Момчило постојао? Да ли је столовао у Пирлитору? Да ли је страдао у бици испод зидина свог града, зато што је особа од поверења одбила да отвори капију? Одговоре потражите овде: http://www.riznicasrpska.net/ponossrpstva/index.php?topic=151.0 Осим тога, морам да се запитам, да ли се разликује научна истина презентирана основцима и постдипломцима? Може ли се научна истина изрећи песнички? Да ли муслимански тумачи Курана објашњавају "научне истине" кроз песничке слике? Да ли ћемо прогласити ненаучним све радове у којима се Плутон назива планетом? Да ли ћемо прогласити ненаучним све радове који су по данашњим мерилима извели погрешне закључке? По мени, сви горе наведени примери неслагања Курана и науке представљају цинично цепидлачење које не третира једно литерарно, поетско остварење онако како би га требало посматрати, у контексту времена у ком је настало и културе којој је било намењено. Како муслимани гледају на то? Крајње је неважно. Њихов таван - њихове мердевине. Надам се да ми хришћани имамо дубље аргументе због којих не верујемо да је Куран Божја објава. Чини ми се да ја имам. Нисам их ја смислио. Први је то урадио св. Јован Дамаскин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Април 14, 2013 Пријави Подели Написано Април 14, 2013 On 14. 4. 2013. at 20:17, logdanov рече Да ли ћемо прогласити ненаучним све радове у којима се Плутон назива планетом? Ovo je malo..... (fali mi ovde reč). Pluton nije planeta iz čisto tehničkih razlika, i možda bi moglo da prođe, ali da neki astrofizičar napiše da je pluton planeta u radu, ipak bi stvorilo ogromnu sumlju u njegovo znanje. I nije isto da li je Pluton planeta i da li je Mesec dalji od zvezda. Jer ovo za pluton može i da se promeni (kao što se već promenilo, čista kvalifikacija, radi lakšeg snalaženja, zašto nije planeta mrzi me sad da pišem). Ali mesec nikada neće biti dalje od zvezda ni od najbliže a pogotovu ne od ovih ostalih. On 14. 4. 2013. at 20:17, logdanov рече Да ли ћемо прогласити ненаучним све радове који су по данашњим мерилима извели погрешне закључке? Ako imaju pogrešne zaključke naravno. Kakav je naučni rad koji izvodi pogrešne zaključke? Nikakav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Април 14, 2013 Пријави Подели Написано Април 14, 2013 On 14. 4. 2013. at 20:17, logdanov рече Надам се да ми хришћани имамо дубље аргументе због којих не верујемо да је Куран Божја објава. Mislim da većina hrišćana ne veruje u Kuran zato što nije rođena u muslimanskoj porodici nego u Hrišćanskoj. Isto važi i za muslimane koji ne veruju u Bibliju, nisu roćeni u hrišćanskoj porodici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
logdanov Написано Април 14, 2013 Пријави Подели Написано Април 14, 2013 On 14. 4. 2013. at 20:25, Odahviing рече Pluton nije planeta iz čisto tehničkih razlika, i možda bi moglo da prođe, ali da neki astrofizičar napiše da je pluton planeta u radu, ipak bi stvorilo ogromnu sumlju u njegovo znanje. Да данас напише тако нешто, његов рад не би био прихваћен заозбиљно. Радове који су написани пре 30 година, сматрамо озбиљним, иако помало превазиђеним. Схваташ разлику? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Април 14, 2013 Пријави Подели Написано Април 14, 2013 Ima onih koji su rođeni u muslimanskoj porodici i vjerovali u Kuran, pa sad vjeruju u Bibliju Срђан К. је реаговао/ла на ово 1 ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
logdanov Написано Април 14, 2013 Пријави Подели Написано Април 14, 2013 On 14. 4. 2013. at 20:30, Odahviing рече Mislim da većina hrišćana ne veruje u Kuran zato što nije rođena u muslimanskoj porodici nego u Hrišćanskoj. Isto važi i za muslimane koji ne veruju u Bibliju, nisu roćeni u hrišćanskoj porodici Поједностављено и детерминистички. Има људи који су рођени у једној од таквих породица, а не верују, као што има и људи који су рођени у породицама које ни најмање нису ни хришћанске нити муслиманске, а опет су се определили за једну. DankaM је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Април 14, 2013 Пријави Подели Написано Април 14, 2013 Shvatam ja razliku. Ali kakve to veze ima sa Kuranom. Nije isto pitanje da li je Pluton planete i da li je mesec dalji od zvezda Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан К. Написано Април 14, 2013 Пријави Подели Написано Април 14, 2013 On 14. 4. 2013. at 19:40, Веља рече Kur´an izričito zahteva od muslimana da se on shvata bukvalno, dok Starozavetna Biblija to ne trazi od vernika, vec npr. Mojsije u prvoj glavi poetski iznosi postanak sveta u nekoliko dana, a u svom psalmu u Psaltiru (nosi naziv - Mojsijev psalam), nakon kratkog prikaza u Psalmo onoga o čemu je pisao u Knj. Postanje, lepo kaze da dane i slično ne treba shvatiti bukvalno, već - (Psaltir, 89. tj. 90. Psalam Mojsijev) Jer u Tvojim je očima hiljadu godina kao dan jučerašnji, kao dan što je prošao, i kao noćna straža" - apropo: i bi veče i bi jutro, dan jedan. E, to ja stalno govorim svojim prijateljima, kada govorimo o Stvaranju. Taj pojam "dan" mi ne znamo koliko je trajao...mozda je trajao 1000000 godina, mozda 100000 godina, a mozda i kao jedan dan, jer je pred Gospod 1000 godina kao jedan dan, i obrnuto... To u Svetom Pismu nije precizirano, a evolucionisti nam guraju pred nos kako govorimo o trajanju sveta od svega 6000 godina... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Април 14, 2013 Пријави Подели Написано Април 14, 2013 On 14. 4. 2013. at 20:33, Miriam R. ميريام рече Ima onih koji su rođeni u muslimanskoj porodici i vjerovali u Kuran, pa sad vjeruju u Bibliju Eh sad ima i obrnuto. Ima i nas koji su rođeni u hrišćanskim, verovali u Bibliju, pa sad ne veruju ni u jednu svetu knjigu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
logdanov Написано Април 14, 2013 Пријави Подели Написано Април 14, 2013 On 14. 4. 2013. at 20:33, Miriam R. ميريام рече Ima onih koji su rođeni u muslimanskoj porodici i vjerovali u Kuran, pa sad vjeruju u Bibliju Наравно. Увек има људи којима је родитељска вера заувек остала родитељска. Наш покојни патријарх је рекао: "Ми смо нашу веру наследили од предака, а вера је лична ствар". Када говорим пак о разлозима због којих ми хришћани не прихватамо Куран као објаву после Благе вести, ти разлози нису културолошке природе. Не говорим ни о људима који Свето писмо и Куран доживљавају као манифест ком-партије (идеолошки). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Miriam R. ميريام Написано Април 14, 2013 Пријави Подели Написано Април 14, 2013 Pa o tome ti govorim.Uopće nije važno gdje de netko rodio da bi u nešto vjerovao ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука