Jump to content

Куран и природне науке?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Shvatam ja razliku. Ali kakve to veze ima sa Kuranom.

Nije isto pitanje da li je Pluton planete i da li je mesec dalji od zvezda

Сигуран сам да муслимани не сматрају сваки ајет најновијом верзијом научне истине. И данас може неки песник да напише како ће скинути звезде с неба.

Уосталом, сви знамо песму "Мујо кује коња по мјесецу". Да ли је научна истина да је Мујо први слетио на мјесец?

Подели на овим сајтовима

Pa i ja kažem da nije važno, ali hrišćani koji se nalaze oko mene uopšte se ne pitaju zašto veruju u nešto, a ne u nešto drugo jednostavno veruju u ono u šta su verovali njihovi preci. Bila je jedna tema gde je ispalo da ustvari poznajem4-5 pravih pravoslavaca a da ostali samo "furaju taj fazon" i tako se izjašnjavaju na popisu. Znaš koliko ima njih koji pojma nemaju u šta veruju, a kamoli zašto veruju, ti me uzašno nerviraju.

Подели на овим сајтовима

Сигуран сам да муслимани не сматрају сваки ајет најновијом верзијом научне истине. И данас може неки песник да напише како ће скинути звезде с неба.

Уосталом, сви знамо песму "Мујо кује коња по мјесецу". Да ли је научна истина да је Мујо први слетио на мјесец?

E pazi ja kada sam od dede uzeo Bibliju da čitam on mi je rakao da ne čitam to bukvalno nego kao filozofiju. E sada postoji ogroman problem što veliki broj ljudi svete knjige čita baš na ovaj prvi način, sve od reči do reči.

E sad ne znam da li je tačno, ali neko je u prethodinm postovima napisao da je "greh" ako musliman Kuran ne shvata bukvalno. I šta onda, ako ne tumačiš bukvalno ogroman broj gluposti koje su tamo napisane ideš šejtanu??? Reci da ovo ima smisla

Подели на овим сајтовима

Pa i ja kažem da nije važno, ali hrišćani koji se nalaze oko mene uopšte se ne pitaju zašto veruju u nešto, a ne u nešto drugo jednostavno veruju u ono u šta su verovali njihovi preci. Bila je jedna tema gde je ispalo da ustvari poznajem4-5 pravih pravoslavaca a da ostali samo "furaju taj fazon" i tako se izjašnjavaju na popisu. Znaš koliko ima njih koji pojma nemaju u šta veruju, a kamoli zašto veruju, ti me uzašno nerviraju.

Тачно знам о чему причаш. Али, о вери се не може говорити само са становишта рација. Вера је понекад нешто много простије, а понекад нешто много компликованије. Лична вера је често сасвим необјашњива.

Уколико се неки људи у животу руководе интуицијом, не значи да је могу научно објаснити. То нас не сме нервирати. Просто је тако.

Подели на овим сајтовима

E pazi ja kada sam od dede uzeo Bibliju da čitam on mi je rakao da ne čitam to bukvalno nego kao filozofiju. E sada postoji ogroman problem što veliki broj ljudi svete knjige čita baš na ovaj prvi način, sve od reči do reči.

E sad ne znam da li je tačno, ali neko je u prethodinm postovima napisao da je "greh" ako musliman Kuran ne shvata bukvalno. I šta onda, ako ne tumačiš bukvalno ogroman broj gluposti koje su tamo napisane ideš šejtanu??? Reci da ovo ima smisla

Лично, не верујем да би Бог могао да буде толико ситничав.

Моја баба је стално читала Свето писмо и говорила је да је то књига у којој увек другачије пише.

Подели на овим сајтовима

Ту се слажемо. Мафи мушкиле.

Vidim ja, ide tebi taj arapski..

Mabrook :)  lugha wāhidah lā takfī :)

ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS

w, eh
rah betkoun el waheed

Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....

Подели на овим сајтовима

logdanov,

po Kur`anu i veri muslimana osoba koja se Muhamedu predstavila kao Gabriel daje Muhamedu da čita,

nakon poziva da pročita  reči Allahove, te nj. slobodnog odbijanja, treći put uz prisilu,

pristaje da čita, i tako je počela objava Kur´ana.

Dakle, imaju pred sobom nešto u šta moraju da veruju da nije nekakva Bogo-čovečanska poezija,

vec direktno skoro u slovce tačno zapisani Allahov govor.

E sad, to  sve pada u vodu i sa tim zajedno i islamska vera (i toga su svesni),

ako bi se pokazalo da u Allahovom govoru neki podaci koje im navodi nisu tačni,

jer im Bog u svom direktnom govoru ne bi objavljivao netačne informacije.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

logdanov,

po Kur`anu i veri muslimana osoba koja se Muhamedu predstavila koja Gabriel daje Muhamedu da čita,

nakon poziva da pročita direktne reči Allahove, te slobodnog odbijanja, treći put uz prisilu,

pristaje da čita, i tako je počela objava Kur´ana. Dakle, to bi trebala da bude ne nekakva Bogo-čovečanska poezija,

vec direkno skoro u slovce tačno zapisani Allahov govor.

ako bi se pokazalo da u Allahovog govoru navedeni podaci nisu tačni,

jer tu, navodno, Bog direktno govori.

ne bi im objavljivao netačne informacije.

Мислим да ниси у праву.

Католичка црква се у средњем веку бојала да ће хришћанство бити уништено ако се открије да је земља округла; да се окреће око сунца; да није центар свемира. Католичка црква је мислила да ће дешифровање хијероглифа уништити веру. Било је људи који су радосно дочекали Дарвинову теорију и узвикнули да више нема Онога који им је дао први дах и узео последњи.

Увек је било људи чија вера тражи јака упоришта изван срца.

Ни једно научно откриће до сада, а ни од сада, не може да пољуља веру верника.

Хришћанство је доживело истинску еманципацију када се ослободило сујеверја. Можда исто чека и ислам. А шта ће бити са вером сваке бабе у Мароку? Заиста је важно само њој и њеним ближњима.

Подели на овим сајтовима

Амин! Ал-хамду Лиллах ала саламат ал-екул!

Ahbak Allah wa Hamak. Ana saaiid jiddan bimuqaabalatak :)

w, eh
rah betkoun el waheed

Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....

Подели на овим сајтовима

logdanov,

po Kur`anu i veri muslimana osoba koja se Muhamedu predstavila koja Gabriel daje Muhamedu da čita,

nakon poziva da pročita  reči Allahove, te slobodnog odbijanja, treći put uz prisilu,

pristaje da čita, i tako je počela objava Kur´ana.

Dakle, imaju pred sobom nešto u šta moraju da veruju da nije nekakva Bogo-čovečanska poezija,

vec direktno skoro u slovce tačno zapisani Allahov govor.

ako bi se pokazalo da u Allahovom govoru neki podaci koje im navodi nisu tačni,

jer im Bog u svom direktnom govoru ne bi objavljivao netačne informacije.

Njemu se ukazao njegov prijatelj sotona, a ne Bog.

w, eh
rah betkoun el waheed

Подели на овим сајтовима

ono što je interesantno to je da je upravo srednjevekovna arapska, islamska civilizacija jedna od 3 (kako Ćirković kaže) na svetu u kojoj se razvila naučna misao, i kasnije je preko svojih filozofa ovu istu ideju o odvajanju teologije od prirodne filozofije prenela u evropu

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

logdanov, Biblija Starog Zaveta nije nastala na tom konceptu - Pismo je palo s neba pa čitaj,

a Kur´an jeste.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...