Светлана ПС Написано Децембар 13, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2009 „Скажи ми кончину моју Господи….обаче свјаческаја сујета!“ Шта значи ово? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Децембар 13, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2009 „????? ?? ??????? ???? ???????….????? ??????????? ??????!“ ??? ????? ???? "??????? ?????? ?? ??????? ???? (???? ??? - ????? ?? ?? ????? ?????????) ? ???? ????? ???? ???? ??... ???? ?? ??? ?????? (???????, ????????)!" ?? ???? ?? ?? ????? ?????? ??????? ?? ? ???? ???? ?? ? ???????? ????????????? ???? ?????? ????????? ?????, ????? ?? ????? ????????? ? ?????????? ?????? ? ????? ? ????????. ?? ?? ??? ?????????? ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Светлана ПС Написано Децембар 14, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 14, 2009 А одакле тачно је стих? Из Псалама или одакле? Како се зове тј. почиње та стихира? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Светлана ПС Написано Децембар 15, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 15, 2009 ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Децембар 16, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2009 "Обзнани ми Господе кончину моју, и број дана мојих који је, да знам шта ми недостаје. Гле, педљима си поставио дане моје, и састав (= ипостас) је мој као ништа пред Тобом; али (заиста) све је таштина, сваки човек жив." Псалам 38, 5-6. Ово је превод владике Атанасија. Као што рекох ово се пева као причасни стих у барокним богослужењима, али је то заправо чиста измишљотина, јер нигде у црквеним књигама не постоји тако нешто. Може се наћи у одговарањима на Литургији у одељку Произвољни причасни, но тај феномен у православном богослужбеном предању не постоји. У исти кош спада и богородичен "Око сердца мојего..." Дакле, горе сам направио погрешку и сад се исправљам. Покушаћу да питам некога да ми објасни који је разлог коришћења ових текстова у функцији Причасног. Црквенословенски текст немам, а и не знам напамет... Уколико га неко пре мене пронађе нека га постави. Опрости Цецо на чекању! ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Светлана ПС Написано Децембар 16, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 16, 2009 Хвааааала Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Децембар 16, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2009 ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука