Jump to content

Причастен

Оцени ову тему

Препоручена порука

„????? ?? ??????? ???? ???????….????? ??????????? ??????!“

??? ????? ????

"??????? ?????? ?? ??????? ???? (???? ??? - ????? ?? ?? ????? ?????????) ? ???? ????? ???? ???? ??... ???? ?? ??? ?????? (???????, ????????)!"

?? ???? ?? ?? ????? ?????? ??????? ?? ? ???? ???? ?? ? ???????? ????????????? ???? ?????? ????????? ?????, ????? ?? ????? ????????? ? ?????????? ?????? ? ????? ? ????????. ?? ?? ??? ??????????

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

"Обзнани ми Господе кончину моју, и број дана мојих који је, да знам шта ми недостаје. Гле, педљима си поставио дане моје, и састав (= ипостас) је мој као ништа пред Тобом; али (заиста) све је таштина, сваки човек жив." Псалам 38, 5-6.

Ово је превод владике Атанасија. Као што рекох ово се пева као причасни стих у барокним богослужењима, али је то заправо чиста измишљотина, јер нигде у црквеним књигама не постоји тако нешто. Може се наћи у одговарањима на Литургији у одељку Произвољни причасни, но тај феномен у православном богослужбеном предању не постоји.

У исти кош спада и богородичен "Око сердца мојего..." Дакле, горе сам направио погрешку и сад се исправљам. Покушаћу да питам некога да ми објасни који је разлог коришћења ових текстова у функцији Причасног.

Црквенословенски текст немам, а и не знам напамет... Уколико га неко пре мене пронађе нека га постави. Опрости Цецо на чекању!

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

joooj

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...