Jump to content

Деветнаест на једнога

Препоручена порука

И ја сам чуо да је истинито, и да је тај херој летео без радара, радија, са мртвом електорником у једном тренутку. А да је спасао живот једном млађем пилоту кога је буквално извадио из кокпита са писте, да би сам полетео...

Tačno, ali zašto bi iko naredio njemu da poleti ako je odnos snaga 1:100, bez ikakve realne šanse i to u polu-ispravnom kršu od aviona?  Što reče Zvonko, uz svo poštovanje pilotima, ovi forsiraju te "herojske bajke" da se ne bi preuzimala odgovornost otprilike...

Подели на овим сајтовима

Bombardovanje naravno nije bilo u redu, ali da je "ratni zločin" - ne bih baš rekao. Možda u nekom širem smislu, kao što je na suđenju u Nirnbergu (pazi, tu se npr. nije sudilo Britancima za divljačko sravnjivanje Drezdena sa zemljom) bilo optužnice "waging war" (ne bih baš adekvatno umeo prevesti), ali u klasičnom smislu je ratni zločin maltretiranje/ubijanje zarobljenika, streljanje civila itd.

Bombardovanje civilnih ciljeva, putnickih vozova, TV stanica i slicno jeste ratni zlocin.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Није иста ситуација када се нареди јуриш који може донети неки ефекат, неки резултат, и када се нареди да неко погине без икаквог резона и без и најмање шансе да његова погибија донесе икакву корист. Прво је дужност, а друго је злочин.

1941 nasa vojska nije imala nikakve sanse a opet smo se borili. I na kosovi nekih 5 vekova ranije nismo imali sansi ...

Подели на овим сајтовима

Bombardovanje naravno nije bilo u redu, ali da je "ratni zločin" - ne bih baš rekao. Možda u nekom širem smislu, kao što je na suđenju u Nirnbergu (pazi, tu se npr. nije sudilo Britancima za divljačko sravnjivanje Drezdena sa zemljom) bilo optužnice "waging war" (ne bih baš adekvatno umeo prevesti), ali u klasičnom smislu je ratni zločin maltretiranje/ubijanje zarobljenika, streljanje civila itd.

Па у једном општем, животном смислу је ратни злочин убијати цивиле... И Дрезден, и Хирошима, Нагасаки су ратни злочини. А да ли се уклапа у дефиниције међународног права је мени лично скроз небитно, јер се од свих права оно највише тумачи и криви како сили одговара... Мислим исто је гађати ракетом цивиле, болнице и сл., и скупити их на једно место и стрељати зар не...

• Волим 1

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Па у једном општем, животном смислу је ратни злочин убијати цивиле... И Дрезден, и Хирошима, Нагасаки су ратни злочини. А да ли се уклапа у дефиниције међународног права је мени лично скроз небитно, јер се од свих права оно највише тумачи и криви како сили одговара... Мислим исто је гађати ракетом цивиле, болнице и сл., и скупити их на једно место и стрељати зар не...

Nisu stvari tako jednostavne baš...

Подели на овим сајтовима

1941 nasa vojska nije imala nikakve sanse a opet smo se borili. I na kosovi nekih 5 vekova ranije nismo imali sansi ...

1941. није требало да се боримо, борили смо се и изгубили милион људи. Што се тиче Косова, има премало података да би се могло рећи да ли је било шанси, каквих и за шта.

Наредити неком да се бори а да знаш да не може направити ишта сем херојске смрти, да не може учинти ни најмањи допринос, сем погинути је злочин, да поновим. Што ти који су наредили - ако су наредили - нису сами кренули, што нису своју децу послали... Исто као што се питам како спава брачни пар Клинтон, питам се и како спавају ови одавде који су почели рат, ако су били сигурни да га не могу добити. А да ли су били сигурни не знам.

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Tačno, ali zašto bi iko naredio njemu da poleti ako je odnos snaga 1:100, bez ikakve realne šanse i to u polu-ispravnom kršu od aviona?  

То и ја питам.

Подели на овим сајтовима

Apsolutno istinito...

Kad je Milenko Pavlović poleteo, na radaru (na zemlji, pošto onaj u avionu verovatno nije ni radio) ih je bilo >100 u vazduhu.

Уместо одговора, за подсећање нека послужи дводелни документарни филм "Нико није рекао нећу"

У овом првом говоре покојни Иљо Аризанов, покојни Слободан Буцо Перић и прича о погибији Зорана Радосављевића

http://www.youtube.com/watch?v=rUYAUxSQ9Ow

У другом делу филма причају Предраг Милутиновић Гроф, Неша Николић, Драган Илић, Бора Зораја, Абдула Емети и Драган Миленковић...

http://www.youtube.com/watch?v=qq3wYD1eS4c

Подели на овим сајтовима

Nisu stvari tako jednostavne baš...

Можемо да компликујемо и нијансирамо, али бомбардовање једне земље, због њених унутрашњих ствари које не угрожавају оне који бомбардују, убијање цивила, коришћење забрањеног оружја је злочин, учињен у рату, дакле ратни злочин.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

1941. није требало да се боримо, борили смо се и изгубили милион људи. Што се тиче Косова, има премало података да би се могло рећи да ли је било шанси, каквих и за шта.

Наредити неком да се бори а да знаш да не може направити ишта сем херојске смрти, да не може учинти ни најмањи допринос, сем погинути је злочин, да поновим. Што ти који су наредили - ако су наредили - нису сами кренули, што нису своју децу послали... Исто као што се питам како спава брачни пар Клинтон, питам се и како спавају ови одавде који су почели рат, ако су били сигурни да га не могу добити. А да ли су били сигурни не знам.

Zato sto svi mi radimo neki posao a ne radimo svi isto u isto vreme. neko ucu i skoli, neko zida, neko komanduje u ratu a neko jurisa, neko pricescuje a nekoga pricescuju.

Подели на овим сајтовима

Milošeskuov RTS nije nikakav "civilni cilj", da se razumemo...  A bombardovanje ostalih TV stanica - tu niko nije ni poginuo, gađali se predajnici i prazne zgrade.

CNN znaci je legitimni vojni cilj? Ili B92?

Подели на овим сајтовима

Можемо да компликујемо и нијансирамо, али бомбардовање једне земље, због њених унутрашњих ствари које не угрожавају оне који бомбардују, убијање цивила, коришћење забрањеног оружја је злочин, учињен у рату, дакле ратни злочин.

Ali nije bilo sistemske, komandne namere za ubijanjem civila, odnosno, to nije na isti način zločin na koji je način recimo Srebrenica ili neki zločini sa bošnjačke i hrvatske strane, razumeš?

A sve i da se složimo da je bombardovanje ratni zločin, i da izađe premijer i kaže im da su "nacistički agresori", šta ćemo imati od toga? Ličnu neku satisfakciju?  Pre će biti samo štetu...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Zato sto svi mi radimo neki posao a ne radimo svi isto u isto vreme. neko ucu i skoli, neko zida, neko komanduje u ratu a neko jurisa, neko pricescuje a nekoga pricescuju.

Да, и као што сам ја преузимао одговорност кад сам лоше учио школу и као што зидар одговара кад му се сруши кућа, тако и командант треба да одговара за своје команде.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...