Jump to content

Problem smrti, literatura - potrebna pomoć

Препоручена порука

Dragi forumaši, imam namjeru da napišem jedan kraći rad koji se tiče problema smrti. Pošto nemam vremena da iščitavam brda literature potrebna mi je mala pomoć i sugestija. Zamisao rada je da prikaže problem smrti  u antici (kratko - filozofiju kao pripremu za smrt), te da zatim pokaže kako je taj problem tretiran u hrišćanskoj ontologiji/metafizici.

Naravno, problematično je ovo "kraći" za takav problem i takvu koncepciju. 

Dakle, potrebna mi je pomoć i ukoliko vam neki relevantni autori padaju na pamet (patristika, savremeni teolozi...) bio bih vam vrlo zahvalan.

PS Ukoliko mi sugerišete knjigu + Ignjatija, dobiću je već sutra. 

Подели на овим сајтовима

• Гости

Заиста лепо и храбро.

Мислим да на самом форуму имаш много тема које ће ти помоћи, као и књига у нашој библиотеци online.

Тренутно журим на вечерњу али после могу да се позабавим овом темом.

Подели на овим сајтовима

Што се тиче хришћанског виђења проблема смрти, књига еп. Игнатија је одлична и прегледна.

Међутим, не и што се тиче антике - превише је упростио неке ствари, као и други православни теолози који су писали о томе (митр. Зизјулас, еп. Атанасије, о. Шмеман, идр.). Но, то је ОК, будући да је то сложена тема и мало се људи занима за подробно изучавање.

За квалитетно виђење проблема у антици, покушај да набавиш ову књигу. Ја је имам, али не и електронски или скенирано.

Ово:

Бернхард Х. Ф. Таурек

ФИЛОСОФИРАТИ: УЧИТИ УМИРАТИ

filozofirati-uciti-umirati.jpg

Подели на овим сајтовима

Што се тиче хришћанског виђења проблема смрти, књига еп. Игнатија је одлична и прегледна.

Међутим, не и што се тиче антике - превише је упростио неке ствари, као и други православни теолози који су писали о томе (митр. Зизјулас, еп. Атанасије, о. Шмеман, идр.). Но, то је ОК, будући да је то сложена тема и мало се људи занима за подробно изучавање.

За квалитетно виђење проблема у антици, покушај да набавиш ову књигу. Ја је имам, али не и електронски или скенирано.

Ово:

Бернхард Х. Ф. Таурек

ФИЛОСОФИРАТИ: УЧИТИ УМИРАТИ

filozofirati-uciti-umirati.jpg

: ) Upravo sam počeo da je  čitam. Hvala velika. Ukoliko ti još štogod padne na pamet - piši! Ukoliko tebe i druge zanima literatura koju pronađem, rado ću podijeliti sa vama :)

Подели на овим сајтовима

: ) Upravo sam počeo da je čitam. Hvala velika. Ukoliko ti još štogod padne na pamet - piši! Ukoliko tebe i druge zanima literatura koju pronađem, rado ću podijeliti sa vama :)

Одлично! Па, имам ја доста о томе, али страни аутори углавном. То ти могу слати на мејл, имам све скенирано.

Али, то је баш за разбијање главе. Баци мејл на ПП, ако си расположен, па ти шаљем.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...