Гости Guest Alefshin Написано Јун 22, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 22, 2009 Разговори о вери Да ли је вера пасивна категорија, а Црква пасивна институција? Сетих се емисије у продукцији Двери српских, а у којој је гостовао један наш патриотски оријентисан интелектуалац. Врло је мудро зборио, а онда је изрекао тврдњу да је Црква пасивна инситуција што ме подсети на виђење оних који би Цркви дали сва могућа права, слободе итд. али само `да ћути`, да никако не дира успавану савест људи. Овај интелектуалац свакако није изрекао ову тврдњу зато што је злонамеран, напротив, високо ценим његове радове, већ зато што он сагледава Цркву само као категорију у политиколошко-социолошком миљеу, али то је само једна њена страна. Наиме, ако Цркву посматрамо као хипотетички политички субјекат, јасно је да на њој није да се меша у нпр. изборе или политичке кампање, али са друге стране је сасвим сигурно да се њена друштвена улога ни приближно не исцрпљује овим. Наиме, Црква( =сви верујући, почевши од Епископа преко свештенослужитеља до верујућих) сведочи Христа и сведочиће га све до Његовог поновног доласка, а сведочи га мисионарењем и то онима који `имају покривало` те не виде какво је духовно богатство св.Литургија и живот у Христу. У том смислу нема већег активизма него преокренути другог човека из темеља, довести га до схватања да је одговоран пред својим Створитељем тј. Оцем и `уграђивати` га полако у Тело Христово. Ето, само сам начео ову битну тему па изволите са коментарима и ставовима... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вера Написано Јун 22, 2009 Пријави Подели Написано Јун 22, 2009 Рекла бих да неки појединци и организације очекују од Цркве да буде пасивна. Под овим "пасивна" подразумевам то да буде затворена, да не учествује у савременим темама и не даје своје коментаре по питању истих. А то све зато што ти исти појединци и те исте организације Цркву доживљавају као неку, Боже опрости, историјску и традиционалну, мрачну институцију. А верујуће људе и свештена лица, неретко као заостале и ограничене по питању савремених тема. Још кад на све то "прикаче" и национализам као пропратну категорију... Додуше, дешава се да људи који нису у вери Цркву и веру повезују са врло активним националистичким организацијама које наступају и као православне, па је тек то весело... Тешко би било нама да је Црква све време свог постојања била једна "пасивна институција". Али некима би данас, изгледа, одговарало да Црква не износи своје ставове о геј парадама, личним картама, наркоманији и другим актуелним темама. Него би било лепше да се свештена лица, уместо да се "мешају у савремене теме", лепо држе своје цркве и парохије, и сви мирни! ...за почетак... com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јул 8, 2009 Пријави Подели Написано Јул 8, 2009 Ovaj naslov me podseti na jedan članak sa sajta manastira Lepavina Pasivni Ateizam Pojam pasivni ateizam u sebi skriva paradoks svakodnevnog zivljenja vecine, formalno, vernog naroda. Ma koliko bio na prvi pogled nelogican i neprimetan, nepostojeci, pasivni ateizam ustvari predstavlja pojavu toliko primetnu da je mi svestenici kao problem u svom apostolskom radu i ne primecujemo, jer nas ona sa svih strana okruzuje bas kao i vazduh. Prostije receno, pojmu pasivni ateizam, kada je rec o, po formi, vernom narodu najbolje odgovara izraz sustinska nezainteresovanost za veru i stvarna otudjenost vernog naroda od sabornog, podviznicko-liturgijskog nacina zivljenja u Crkvi. Najveci deo vernog naroda svoj zivot u Crkvi zasniva i ispunjava na nivou folklorno-istorijskog odnosa u kome je dovoljno znati kada je krsna slava koju su slavili nasi dedovi, kada je prva nedelja posta kada “valja da se” ne jede mrsna hrana da bi se pricestilo - “jer se valja”. Zatim je dovoljno po istom principu znati kada su Bozic, Veliki Petak i Vaskrs sa svim propratnim narodnim obicajima. Neophodno je dalje obratiti paznju i na dane kada se slave veliki Srbi svetitelji, npr. Sveti Sava, ili kad je Vidovdan. Posmatrano kroz prizmu folklorno-istorijskog odnosa prema veri, takodje se i sve molitve, kao i samo Sveto Pricesce, shvataju kao, iako najsvetiji, ipak samo narodni obicaj, narodna tradicija. Praznici postaju izgovori za cisto svetovna praznovanja i veselja, bez zelje da se dublje udje u njihov spasenjski smisao i, kroz njih, molitveno sazivljenje sa Hristom Bogocovekom, Koji je temelj svega. http://www.manastir-lepavina.org/novosti/index.php/weblog/detaljnije/pasivni_ateizam/ Jerej Boban Milenkovic Koliko ej sama crkva kriva za to stanje ? Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јул 8, 2009 Пријави Подели Написано Јул 8, 2009 Reci propovedi u Crkvi nam cesto, ako uopste ima propovedi, zvuce prazno i lice na otaljavanje posla, jer im ne sleduje i primer licnog zivota. Ne moze se verni narod leciti od sujeverja, a da se pri tome citaju nepostojece molitve koje verni traze po nalogu vracara da im se citaju u crkvi. Kako je moguce ukazivati na svetinju braka ukoliko se u privatnom zivotu odobrava i afirmise predbracno i vanbracno sazivljenje muskarca i zene? Evidentna je nezainteresovanost dela svestenstva za stvaranje i odrzavanje dubljeg duhovnog odnosa sa parohijanima preko svete tajne ispovesti i duhovnog ocinstva. Kao da zaboravljamo na cinjenicu da cemo Hristu Bogocoveku poloziti racun za poverenu nam dusu. Osnovni poziv na pokajanje i medjusobnu ljubav i prastanje vrlo retko se cuje u nasim govorima po crkvama i drugde, gde kao svestenici moramo i trebamo biti. To ne cudi, buduci da je i izmedju nas svestenika sveta tajna pokajanja i medjusobnog sazivljenja u ljubavi Hristovoj malo zastupljena, kao i poslusnost duhovnom ocu, ako ga makar i formalno imamo. Sveta tajna ispovesti pretvorena je u nesto rezervisano za one koji ne mogu da umru jer su mozebiti mnogo gresni ili pak za one koji nemaju pametnija posla. Isto je i sa Svetim Pricescem, koja se sa jedne strane strogo vezuje za odredjene dane kada je “jedino dozvoljeno” pricescivati se, a sa druge strane postoji shvatanje po kome se moze pricescivati kad ko hoce bez obzira na eventualnu sablazan kod onih drugih i obratno. Dozvoljavamo sebi luksuz da nam se verni dele na Pavlove, Apolosove ili Petrove zaboravljajuci da je Hristos blagovoljenjem Oca i silom Duha Svetoga jedini Zivotodavac za pokajane ljudske duse. Kao da ne postoji stvarna zelja da verne privedemo Hristu i kao da nam je blagodat svestenstva nametnuto breme koje je tesko nositi. I jeste tesko, ne zato sto Hristov jaram nije lak, vec zato sto najpre ne istemo Carstvo Nebesko da bi nam se sve ostalo dodalo. Najcesce radimo suprotno, ali Bog je milostiv i dugo trpi, ne zeleci na silu da nas privodi k Sebi, bez obzira sto ponekada ispada da covek zivi samo o hlebu; a ne zivi samo o hlebu. Zato je ovaj Forum drugačiji od svih ostalih, zbog sveštenika koji svojim primerom pokazuju kako narod ljubavlju sveštenika za čovekom može svoju pasivnu veru da preobrati u aktivnu veru ali neću da ih hvalim, da se ne pogorde, ali da nam je malo više takvih 0409_feel Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 12, 2009 Пријави Подели Написано Јул 12, 2009 vera -pravoslavna,da budemo jasni-nikako ne može biti pasivna kategorija.sećam se jednog intervjua sa jednim našim političarem,pa ga pitaju-treba li crkva da prihvati nov kalendar-a on kaže,-treba da prihvati 21. vek-postoje ljudi koji imaju pogrešnu sliku o crkvi ali je to i zasluga nas,pripadnika tj. članova crkve.ipak,kako vera koja poziva na bunt protiv sebe može biti pasivna-crkva nas poziva da u Hristu zbacimo starog sebe i stvorimo sve novo-mi,šta god da radimo projavljujemo sebe,svoju volju,svoju ličnost,svoja ubedjenja.......ako crkva poziva da u Hristu prevazidjemo oholost,lenjost,mržnju i iznad svega samodovoljnost-to je zadatak za ceo život....kako ostati pasivan -jer sile naše su male a sablazni je mnogo-dostojevski -i gle,ja sam s vam u sve dane,do svršetka sveta- Gospod I.H. Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јул 12, 2009 Пријави Подели Написано Јул 12, 2009 Ovo je samo jedan od bezbroj postova i zaključaka na netuz, ali na žalost i u stvarnom životu :cheesy2: Zivela sam u porodici koja je uvek bila pobozna... Zasto sam ja ispala crna ovca, ne znam... Pre mozda 4 godine, kad sam pocela malo ozbiljnije da razmisljam, shvatila sam da sam preterano realna da bih verovala u Boga (namerno stavljam veliko slovo jer ne zelim da vredjam vernike). Na ateizam nisam bila upucena zbog teskih zivotnih situacija u kojima covek obicno kaze da Boga ustvari nema. Razmisljala sam o istoriji crkve. I tu sam nasla dovoljno razloga da postanem ateista. Ali pre svega... sta je ustvari ateizam? Prvo sto se tice same reci, proizisla je iz reci teizam, odnosno verovanje u Boga. Kazu da je ateizam opasan. Posto hriscanstvo propoveda ljubav i oprastanje, smatra se da osoba koja negira Boga negira i ljubav. Tj. da postaje tvrda za sve ono sto je dobro i plemenito. Drugim recima osoba koja je spremna da pocini zlocin, da mrzi, da ne postuje... Vernici bi rekli, ateizam je bezumlje. Ovde se prica kao da je rec o nekoj sekti. Ako kazem ateista sam, ljudi ce me pogresno shvatiti i cak osuditi zbog gore navedenih razloga. Ateizam je ovde opisan sa strane vernika... I morate priznati da je gledano poprilicno subjektivno. Ali ako su vec subjektivni sto se tice ateista, hajde da ja budem subjektivna sto se tice crkve. Ovo je iskljucivo moje misljenje. Kako je nastala vera... Nesto je bilo potrebno da se narod drzi miran i na skupu,zar ne? A narodu u onakvim uslovima u kojem su ziveli je bilo potrebno nesto u sta ce verovati, nesto cemu ce se nadati... Svakom coveku je potrebna nada. Drugim recima, crkva. Ustanova koja je postala daleko jaca cak i od same drzave. Daleko bogatija. Toliko o skromnosti. Crkva koja propoveda ljubav i oprastanje... Prva zena naucnik, Hipatija, tacnije matematicar je spaljena na lomaci. Ukoliko se 'jeretik' pokaje dobija tu 'olaksicu' da prvo bude udavljen pa onda spaljen, ukoliko se ne pokaje za svoje 'grehe' biva ziv spaljen. Toliko o sirenju ljubavi i prastanju... Italijanski astronom Djordano Bruno, tvrdio je da zemlja ne miruje nego da se okrece,pa je uostalom kao i milioni 'vestica' i 'jeretika' spaljen na lomacama srednjeg veka. Kao i tvrdnja crkve da je po Bibliji zemlja ploca. Prve greske u istoriji crkve... I to svetskih razmera. Kao sto je ateista subjektivno gledan. Sta je vernik? Vecina koja procitate ovo ste verovatno vernici. I osudicete ovo ili naci neke razloge koje brane crkve. Nije ni bitno. Da ja vas pitam... Kad vas neko osamari, okrenete li i drugi obraz? Jedna od božijih zapovesti glasi, parafraziram: 6 dana radi, a sedmi se odmaraj ti, tvoj sin, ćerka, sluga, konj, krava, stoka....." Žene nema... Zena je kaznjena zbog svog greha jos u raju jel? Grozne sam stvari videla od ljudi za sebe drze da su sveta lica. Izostavljajuci pedofiliju, o tome ne zelim ni da diskutujem. Videla sam siromasne porodice kako jedva skupljaju novac da sahrane svog bliznjeg. Sahrana danas nije nimalo jeftina. Na pitanje iz naslova ja imam svoj odgovor, koji je vas? Ovo je realnost današnjice, na žalost. Puno mojih poznanika i prijatelja imaju isto mišljenje - vera je opasna, pri tome ne razlikuju jednu veru od druge niti žele da čuju išta o tome, a opet tvrde da ej vera opasna. Opasni su ljudi a ne vera Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јул 12, 2009 Пријави Подели Написано Јул 12, 2009 preterano realna da bih verovala u Boga - počeću od ove gluposti i zablude, oni koji me poznaju za mene kažu da ne stojim na zemlji sa 2 noge već sa 4, čak sam i za sopstvene pojmove suviše realna osoba, volela bih ponekad da mogu drugačije, ali moj mozak radi analitički, u najlomnijim i najstresnijim situacijama u svom životu ja sam isključila emocije i rešavala stvari, nikada i ništa ne gledam površno, uvek se trudim da budem sa one strane ogledala, šta znači biti realan uopšte? :cheesy2: smatra se da osoba koja negira Boga negira i ljubav. Tj. da postaje tvrda za sve ono sto je dobro i plemenito - još jedna glupost i zabluda, poznajem osobu koja u sebi ima više hrišćanskog nego većina vernika koje poznajem, osoba od koje ja želim da učim i ona je moj"idol", žena sa toliko ljubavi i blagosti da ej za nepoverovati Ako kazem ateista sam, ljudi ce me pogresno shvatiti i cak osuditi zbog gore navedenih razloga. - nijedan pravi vernik neće je osuditi zbog ovoga, osuđivanje nije u skladu sa verom etc.etc bu ne žele da znaju ne žele da slušaju ali zato će vrlo rado da prozivaju Čovek ne može ni voleti ni ne voleti nešto šro ne poznaje, onda on voli ili ne voli svoju uobrazilju, iluziju i zabludu Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јул 12, 2009 Пријави Подели Написано Јул 12, 2009 Знаш како у средњем веку је владало обрнуто мишљење, да је невера опасна. :cheesy2: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јул 12, 2009 Пријави Подели Написано Јул 12, 2009 ???? ???? ? ??????? ???? ?? ??????? ??????? ???????, ?? ?? ?????? ??????. :cheesy2: ko ono re?e ...radije ?u da živim kao da Bog postoji, nego kao da ne postoji, i kada umrem otkrijem da On ipak postoji zaboravila sam ceo citat 8084.gif Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Јул 12, 2009 Пријави Подели Написано Јул 12, 2009 :cheesy2: 8084.gif za prvi post. Apsolutno se slazem sa curom/zenom. Ja polazim od chinjenice da je chovek osmislio religiju da bi mogao da kontrolishe masu. Odnosno da je nastala medju ljudima u starom Rimu, mislim na hrishcanstvo jer su ljudi bili totalno izgubljeni jer su bili robovi i pocheli su da gube nadu. Tada im je trebalo neshto shto ce ih preokrenuti i povratiti izgubljenu nadu. Tada na scenu stize religija. E onda iz te pretpostavke mogu da kazem vera sama po sebi nije opasna.Mozda nisam nashao adekvatan primer ali ce posluziti. Alkohol sam po sebi nije shtetan, kada krenemo da ga pijemo razni hemijski procesi se deshavaju u nashem telu, udara na mozak i pochemo opushtenije da se ponashamo, a ako preteramo, zaglavimo tamo odakle posle bezimo kao djavno od krsta. Konzumiranje religije iz koje izvlachite veru moze da bude dobra ako je pravilno i umereno koristite. Opet chovek je smislio religiju pa samim tim je kod nekih ubacio odgovarajuce elemente u zavisnosti od mentaliteta ljudi na odgovarajucem podneblju. Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јул 12, 2009 Пријави Подели Написано Јул 12, 2009 8084.gif za prvi post. Apsolutno se slazem sa curom/zenom. Ja polazim od chinjenice da je chovek osmislio religiju da bi mogao da kontrolishe masu. Odnosno da je nastala medju ljudima u starom Rimu, mislim na hrishcanstvo jer su ljudi bili totalno izgubljeni jer su bili robovi i pocheli su da gube nadu. Tada im je trebalo neshto shto ce ih preokrenuti i povratiti izgubljenu nadu. Tada na scenu stize religija. E onda iz te pretpostavke mogu da kazem vera sama po sebi nije opasna.Mozda nisam nashao adekvatan primer ali ce posluziti. Alkohol sam po sebi nije shtetan, kada krenemo da ga pijemo razni hemijski procesi se deshavaju u nashem telu, udara na mozak i pochemo opushtenije da se ponashamo, a ako preteramo, zaglavimo tamo odakle posle bezimo kao djavno od krsta. Konzumiranje religije iz koje izvlachite veru moze da bude dobra ako je pravilno i umereno koristite. Opet chovek je smislio religiju pa samim tim je kod nekih ubacio odgovarajuce elemente u zavisnosti od mentaliteta ljudi na odgovarajucem podneblju. Dakle vera sama po sebi nije opasna, a što se ti?e kontrole ljudi....pa nacizam ej napravio više štete nego komletna religija zajedno Volela bih da mi neko kaže šta je u veri konkretno loše :cheesy2: Pustimo ljude sada, pri?amo o veri, konkretno o pravoslavnoj Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јул 12, 2009 Пријави Подели Написано Јул 12, 2009 citat Vera mora da postoji, da me ne shvatiš pogrešno, ali vera u biblijskog Boga...nikako. Kako da mu verujem, ako mi stalno preti??? pogresno prete ljudi Bog je milostiv... ne prave razliku između Starog i Novog Zaveta :cheesy2: ali će da vade stvari iz konteksta Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јул 12, 2009 Пријави Подели Написано Јул 12, 2009 Boga ne tražimo Boga radi već sebe radi i Boga ne treba voleti Njega radi već sebe radi. Istovremeno, On ne kažnjava nikoga. Zašto i bi? On se drži svog zakona da svako mora imati slobodu da veruje onako kako može i da svako menja svoj sistem verovanja i poimanja života i sveta onako kako najbolje može i ume. Nasilno nekoga ubedjivati i gurati u religiju je nešto što je negativno i nepoželjno ja sa pozicije najviših duhovnih zakona Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Јул 12, 2009 Пријави Подели Написано Јул 12, 2009 Boga ne tražimo Boga radi ve? sebe radi i Boga ne treba voleti Njega radi ve? sebe radi. ?? Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Јул 12, 2009 Пријави Подели Написано Јул 12, 2009 8084.gif za prvi post. Apsolutno se slazem sa curom/zenom. Ja polazim od chinjenice da je chovek osmislio religiju da bi mogao da kontrolishe masu. Odnosno da je nastala medju ljudima u starom Rimu, mislim na hrishcanstvo jer su ljudi bili totalno izgubljeni jer su bili robovi i pocheli su da gube nadu. Tada im je trebalo neshto shto ce ih preokrenuti i povratiti izgubljenu nadu. Tada na scenu stize religija. E onda iz te pretpostavke mogu da kazem vera sama po sebi nije opasna.Mozda nisam nashao adekvatan primer ali ce posluziti. Alkohol sam po sebi nije shtetan, kada krenemo da ga pijemo razni hemijski procesi se deshavaju u nashem telu, udara na mozak i pochemo opushtenije da se ponashamo, a ako preteramo, zaglavimo tamo odakle posle bezimo kao djavno od krsta. Konzumiranje religije iz koje izvlachite veru moze da bude dobra ako je pravilno i umereno koristite. Opet chovek je smislio religiju pa samim tim je kod nekih ubacio odgovarajuce elemente u zavisnosti od mentaliteta ljudi na odgovarajucem podneblju. Dakle vera sama po sebi nije opasna, a što se ti?e kontrole ljudi....pa nacizam ej napravio više štete nego komletna religija zajedno Volela bih da mi neko kaže šta je u veri konkretno loše :cheesy2: Pustimo ljude sada, pri?amo o veri, konkretno o pravoslavnoj Nacizam u roku od 10 godina nije mogao da napravi vecu shtetu nego shto je religija od njenog postanka napravila, a to traje vishe od 2000 godina(samo hrishcanstvo), tako da Pa to su samo neke odrednice koje je chovek napisao da bi sebe mogao da kontrolishe. I nije moguce postupati po receptu koji je napisan jer mi nismo roboti da se mozemo programirati... Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука