Jump to content

Мађарска православна епархија

Оцени ову тему

Препоручена порука

Мађарска православна епархија

Magyar Orthodox Egyházmegye

http://hungary.orthodoxia.org/?lang=hu/

https://www.facebook.com/#!/pages/Magyar-Orthodox-Egyh%C3%A1zmegye/269612556396271?fref=ts

521928_470854169605441_1893023985_n.jpg

Подели на овим сајтовима

On 6. 3. 2013. at 20:54, Dragi рече

Koliko znam, Mađarska pripada našoj Crkvi.

Само српски епископ столује у Мађарској, већ пар векова. Румуни имају своје парохије. Нисам знао да су руси поставили епископа у Мађарској. Цариградска патријаршија има егзархат. Мислим да је бечки Епископ егзарх Васељенске Патријаршије у Мађарској.

Подели на овим сајтовима

On 6. 3. 2013. at 21:21, Dragi рече

Pa vidim. A smemo mi da imamo svoju eparhiju u Rusiji ili u Ukrajini? Ili u Češkoj i Slovačkoj koje nam je Staljin oteo i pripojio Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi, ili bi nas Rusi i sa njima ovi rusofili odmah zapretili da smo izdajnici "majke" Rusije koja se u vek vekove žrtvovala za nas? I onaj rodom iz Kotora što je prvi pokrenuo tu Mađarsku Pravoslavnu Crkvu, zar nije mogao nama da se obrati? Hm..

I smemo li da imamo svoje eparhije u Carigradu? Jer i Carigrad ima svoju eparhiju u Mađarskoj. Ali dobro, u ovom slučaju i mi imamo naše filijalne eparhije u svetu koje bi inače pripadale vaseljenskoj patrijaršiji.

No, smemo li da imamo svoje eparhije u Rumuniji, sa obzirom da rumunski Banat i dalje pripada našoj Crkvi dokle je Rumunska Pravoslavna Crkva tamo ustvari gost? Oni očigledno kod nas mogu..

Mađarska je ranije pripadala pećkoj patrijaršiji i posle karlovačkoj mitropoliji, a 1920 po ujedinjenju naše Crkve koliko znam naša budimska eparhija je zadužena za Mađarsku. Možda se varam, ali samo nešto mislim...

Стаљин није отео епархију како кажеш. Епископа чешко-моравског Горазда убили су немци у току окупације Чешке. Након рата јерархија српске цркве била је десеткована (сети се колико су епископа побиле усташе, па после и партизани). Наша помесна црква није имала кога да постави да руководи црквом у Чехословачкој па је дала отпуст за ову епархију и њен прелазак под јурисдикцију руске цркве, да православни народ не би трпео последице надостатка свештенства и Епископа.

Споразумом српске и румунске цркве (мислим да је то било 1930), решено је питање епархија у Банату. Српска црква у румунском делу Баната има епархију темишварску (која је објединила све епархије карловачке митополије као и протопрезвитеријате на територији румунског дела Баната), а румунска има своје парохије у српском делу Баната. У скорије време они су формирали посебну епархију Дакија Феликс. и именовали епископа те епархије. Споразумом су се две цркве договориле да ми нећемо постављати епископа у Темишвару (од 1931 епархијом се администрира) него да ће се том епархијом само администрирати, а пошто румуни нису имали епархију на територији српског дела Баната није било потребе да се то исто тражи од њих.

Румунска црква озбиљно болује од етнофилетизма.

Мађарска није никада "припадала" Пећкој Патријаршији. Српски епископи који су столовали тамо нису никада привели мађарски народ православној вери. Имали су довољно проблема да очувају и србе у вери. Данашња будимска епархија има око 7500 верника (потенцијалних). Односно толико има срба по мађарском попису 2001. Данас тамо има доста руса, има грка, има других православних народа.

Подели на овим сајтовима

On 7. 3. 2013. at 22:27, Dragi рече

Mađarska jeste pripadala pećkoj patrijaršiji, a naša Crkva nije valjda samo jedna srpska nacionalna Crkva. Druga je tema što nismo ljude nasilno terali u Pravoslavlje.

Pecka%20v.jpg

Карта приказује границе Пећке Патријаршије онако како их је одредила турска Порта. Српско присуство у Угарској после ослобођења Угарске од турака није давало никакво право Пећкој Патријаршији (касније Карловачкој Митрополији), да она једина од православних помесних цркава има управу нада том територијом, Привилегије православним србима дао је бечки двор (право да слободно исповедају своју веру). Пошто је бечки двор у другој половини XIX века донео одлуку о одвајању епархија Карловачке Митрополије у којима су румуни били већина у посебну црквену јединицу (Митрополију Сибињску) исто право да делују на територији Угарске имала је и поменута румунска митрополија. Исто је учињено и са епархијама у Далмацији и приморју када су сједињене са митрополијом у Черновицама (под њену управу су били православни у аустријском делу царевине). Право нада неком територијом се стиче када постављени епископ успе да христијанизује народ (у овом случају да оправослави Мађаре). А то није урадила ни једна од помесних цркава до сада. Зато се та територија од других помесних цркава види исто као и остатак Европе, где већина има постављене епископе.

Подели на овим сајтовима

У епархији наше помјесне цркве се, колико сам чуо, не служи на мађарском. То је велики проблем, јер како ћете вршити мисију међу другима, ако је за вас битно само некакво очување језика. Руска православна црква то ради.

Подели на овим сајтовима

И не само да служе на мађарском (пошто има и мађарских православних свештеника) него служе и по новом и по старом календару. 

Подели на овим сајтовима

• Гости

Колико ми познато само епископ СПЦ је на територији Мађарске, а да Руски , архиепископ Марко, столује у Бечу.

Такође и Бугарска има неколико својих парохија, Митополит Симеон за западну и средњу европу, седиште у Берлину.

Подели на овим сајтовима

On 6. 3. 2013. at 21:21, Dragi рече

A smemo mi da imamo svoju eparhiju u Rusiji ili u Ukrajini? 

I smemo li da imamo svoje eparhije u Carigradu?

Брате мој у туђини, није добро да Црква буде национални КУД. Она заправо, како где, мање-више то и јесте,... али ако бисмо и оно мало универзалног што је преостало подредили националном, би ли ишта преостало? Ионако утвержденије истини постаде сервис за свадбе и саране и неговање сећања на националне јунаке, куд ћеш даље

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...