Jump to content

Православни у Триполију угрожени

Оцени ову тему

Препоручена порука

Православни у Триполију угрожени

04понедељакмар 2013

Posted by radiosvetigora

tripoli-m-teofilakt.jpg?w=529

Како извјештава веб-сајт Ierovima.gr, екстремни исламисти су пријетили Митрополиту Триполија Теофилакту да се не враћа у своју цркву светог Георгија у Триполију, или ће бити обезглављен, а остали хришћани ће бити живи спаљени.

„Ако вас поново нађемо овдје, спалићемо вас живе, а ти, свештениче, теби ћемо откинути главу“, гласи ултиматум екстремне групе која је упала у цркву.

„Православним хришћанима у Триполију је веома тешко. Са болом у души размишљам да затворим древну цркву у Триполију и отворим је поново за Васкрс“, казао је Митрополит у ексклузивном телефонском интервјуу за Ierovima.gr.

„Последњи пут није било ниједног хришћанина у цркви, зато што су уплашени. Знате ли зашто?“, наставио је митрополит Теофилакт, „Прије мјесец дана, група муслимана Салафиста, који су ултра-конзервативни Сунити, упала је у цркву светог Георгија током свете Литургије и викала да морамо да испразним цркву смјеста, или ће све спалити живе. Када сам их замолио да напусте светињу, бијесно су одговорили да ће ме убити, да ће ме обезглавити. Не бојим их се, али од тада нико више не долази у цркву. У добра времена, заједница је бројала и до 150 чланова, али данас нема ниједнога“.

Митрополит је изразио своју ожалошћеност што грчка штампа, од пада Гадафија 2011, није обраћала пажњу на Митрополију Триполија.

„Сви православни хришћани, и, наравно, грчка заједница, суочавају се са проблемима јер више нема безбиједности. Прије два мјесеца непознати су оскрнавили грчко гробље, расуте су кости мртвих! Наша црква у Триполију, која постоји од 1647, налази се у опасности да свакога часа буде спаљена, а ја сам присиљен да излазим у мирској одјећи да ме не би препознале муслиманске банде. Пишите о овоме, да би људи знали да смо изгубљени. Треба нам подршка у сваком погледу“.

Треба напоменути да је црква светог Георгија у Триполију једина активна православна црква у Либији и да служи духовним и литургијским потребама Грка и друге православне браће, као што су Руси, Срби, Бугари, Украјинци и други.

За оне који желе да пруже финансијску помоћ:

The Metropolis of Tripoli in Libya

AGRICULTURAL BANK OF GREECE

AR.LOG. 0870300205539

IBAN 2R6404323480000870300205539

И повика снажним гласом, говорећи: Паде, паде Вавилон велики, и постаде станиште демонима и тамница свакоме духу нечистоме, и тамница свију птица нечистих и мрских; јер се жестоким вином блуда њезина напојише сви народи;

https://www.facebook.com/pravoslavni

Подели на овим сајтовима

„Сви православни хришћани, и, наравно, грчка заједница, суочавају се са проблемима јер више нема безбиједности. Прије два мјесеца непознати су оскрнавили грчко гробље, расуте су кости мртвих! Наша црква у Триполију, која постоји од 1647, налази се у опасности да свакога часа буде спаљена, а ја сам присиљен да излазим у мирској одјећи да ме не би препознале муслиманске банде. Пишите о овоме, да би људи знали да смо изгубљени. Треба нам подршка у сваком погледу“.

Ово треба да буде захтев онима који су срушили тиранина Гадафија и ослободили Либију и донели јој демократију и правду и слободу, зар не? 

Подели на овим сајтовима

Da ti imas samo i gram savesti, ne bi ovako nesto odvalio.

Jer, po tebi nasi hriscani u Libiji sad jednostavno lazu. Ti svakako znas bolje kako oni zive od njih samih.

Ali vi ste doktrina, ideologija, to ne smemo da zaboravimo. Kod vas, sasvim ocigledno, ne moze i ne sme da se misli glavom...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Како извјештава веб-сајт Ierovima.gr, екстремни исламисти су пријетили Митрополиту Триполија Теофилакту да се не враћа у своју цркву светог Георгија у Триполију, или ће бити обезглављен, а остали хришћани ће бити живи спаљени. „Ако вас поново нађемо овдје, спалићемо вас живе, а ти, свештениче, теби ћемо откинути главу“, гласи ултиматум екстремне групе која је упала у цркву.

Ne znam samo otkud sad te grupe tamo, zar se njima nije desila demokratija? Zar se nisu oslobodili tiranina?

Kako sad odjednom ovakve grupe u zemlji koja je pohrlila u vladavinu prava i sloboda za sve ljude?

:rolleyes:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...