Jump to content

Један Бог – једна Црква

Оцени ову тему

Препоручена порука

djomic%20046_560_300.jpg

Интегрално преносимо одговор протојереја-ставрофора др Велибора Џомића, достављен порталу ИН4С, поводом реаговања Мираша Дедеића на порталу Аналитика 26. фебруара 2013.године.

Мираш Дедеић, судећи по реаговању, не само да није добро прочитао него није добро ни разумио интервју који сам дао порталу ИН4С, а који су пренијели бројни медији у Црној Гори и окружењу. Када је у питању Мираш Дедеић са неколико својих сарадника идентичног канонског статуса, морам да, што се њега и њих тиче, кажем није проблем у називу него у канонима Цркве. Умјесто да као прозван одговори о ономе што сам питао, Дедеић ме пита како се зове Црква којој припадам. То он зна боље од мене, јер се својевремено обраћао и Митрополији Црногорско-Приморској, и Православној Цркви и Српској Православној Цркви. Десетине његових обраћања стоје сачуване у архиви Митрополије и Светог Синода СПЦ. Ниједан од тих назива му тада није сметао и сваки од њих му је посве био јасан и прихватљив.

Шта се касније промијенило код њега у том погледу није на мени да одговарам. Само неко ко се прави да му нешто није јасно може да назове Цркву у Црној Гори ”непостојећим троименим идентитетом без идентитета, као Тробоги Бог”. Свашта читам, али одавно нисам прочитао несувислију констатацију. Нема непостојећег ”идентитета без идентитета”, па још и ”троименог”. Дедеић, судећи по његовој констатацији, не зна да је Бог хришћански Света Тројица – Бог Отац, Бог Син и Бог Свети Дух. Три личности – три Имена, али једне суштине, а уз то и Љубав. А то за православне хришћане значи један Бог – једна Црква!

Нисам очекивао да ће г. Дедеић отварати теме у које се, како видимо, не разуме. Напротив, очекивао сам да ће одговорити на позив да се покаје и поврати Цркви у достојанству лаика, тј. да отворимо ”дијалог” кроз Свету тајну исповијести или дијалог са епитрахиљем. Умјесто тога, он је, да би избјегао расправу на ту тему и јавности понудио одговор, покушао да окрене причу на другу страну приписујући ми, чак, да ”негирам Владу Црне Горе”.

Ипак, у Дедеићевом реаговању налазим и нешто добро. Добро је да се што чешће појављује у јавности, а посебно на овакав начин.

http://radiosvetigora.wordpress.com/2013/02/27/један-бог-једна-црква/

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...