Jump to content

ОКРУЖНА ПОСЛАНИЦА АЛЕКСАНДРИЈСКОГ ЕПИСКОПА АЛЕКСАНДРА О АРИЈЕВОЈ ЈЕРЕСИ

Препоручена порука

Возљубњеној  и пречасној браћи саслужитељима , Епископима све католичанске Цркве ,
                  Александар жели свако добро у Господу.

Пошто католичанска (васељенска) Црква сачињава једно тело и по заповести божанског Писма дужна је да чува – јединство духа у свези мира  (Еф 4: 3 )- , зато и нама престоји да обавештавамо једни друге  о догађајима који се одигравају код свакога од нас , с тим ако , страда ли , или се радује један део , треба да састрадава њему и сарадује се и све  остало ( 1. Кор 12: 26).  У нашој земљи су се појавили људи који иду против закона , христоборци који уче таквом одступању  које се по правилима може сматрати и назвати претечом Антихриста.  Хтео сам  о томе да ћутим мислећи да  ће се зло ограничити само на једног преступника  , и старајући се на сваки начин да би глас  о њему  раширивши се  по другим местима, не би увукао у заблуду просте људе. Али  Јевсевије садашњи Епископ никомидијски уобрази је да њему пристоји да све што се тиче Цркве (зато  је и он напустио Берит и частољубиво се
устремио на никомидијску катедру ) , и не налазећи ниоткуда на противљење себи  , узео је под своју заштиту ове
преступнике и свуда  разашиље писма штитећи их , како би просте и у вери неискусне увукао у ову  најужаснију и хростоборнију јерес. Због тога  , памтећи записано у закону , видим да је неопходно прекратити ћутање и све вас упознати  о ономе што се догодило код нас , да би ви знали, и одступнике , и њихово пагубно јеретичко учење , и
не примали оно што Јевсевије буде писао . Преко ових заступника он сада хоће да оствари своју давнашњу мисао , коју је извесно време скривао :  наиме , он пише за њих , али сама ствар показује да он тако поступа из својих частољубивих циље .
               Као предступници  код нас показали су се :  Арије , Ахилије , Аитал , Карпон , други Арије, Сармат , Евзоје  ,Лукије , Јулије , Мина ,Еладије , Гај , такође Секунд и Теона , називани епископима. Њихово изопачено
и противно Светом Писму проповедано  учење је следеће : „Бог није одувек био Отац ,било је када Он није био Отац .  Син Божији није одувек , већ је добио постојање из ничега. Зато што Бог који увек постоји створио га је из небића , из онога што не постоји .  И тако они сматрају да је било време када га није било . Син је створење и творевина. Али је сличан Оцу по суштини и , по природи није истинити Логос ( Слово ) Оца , ни истинска мудрост Његова, већ једно од створења и рођења. А назива се Логос ( Слово ) и Мудрост , не у изворном смислу , будући да је и сам рођен сопственим Словом Божијим и мудрошћу  , која је у Богу и којом  је Бог створио , како све тако и Њега самог .   На тај начин Он је подложан промени и измени као и сва разумна бића.  Логос је одвојен , одељен  и отуђен  од суштине Божије. За Сина , Отац  је недостижан , јер Син не познаје савршено и  тачно Оца и не може га видети. Чак и по сопственој суштини каква је она , Син не зна Оца . Он је створен ради нас, с тим да  би преко Њега као оруђа Бог нас створи “. Ако би их неко упитао : „ Може ли се Логос Божији  изопачити  , као што се изопачио ђаво , они се нису уплашили да кажу : да , може , јер као рођени и створени , Он има промењиву природу “.

Што се тиче њиховог богохулног мишљења да Син не познаје савршено Оца , таквом мишљењу се не треба чудити  , јер пошто су одлучили да иду против Христа , они су заједно с тим одбацили и оно што је Он рекао : „ Као што ме зна  Отац и ја знам Оца " ( Јн.10:15). Ако ми прихватимо да Отац зна Сина само делимично онда то значи да и Син зна Оца несавршено. Али како ово прво не можемо рећи , јер Отац зна савршемо Сина . то следи да како Отац зна свога Сина , тако и Слово ( Логос) зна свога Оца чије је Оно Слово ( Реч , Логос ).
         Постављајући пред њих ове мисли и обајшњавајући им Писмо , ми смо их често доводили у сагласност са нама , али они као камелеони убзо су се мењали , потврђујући на себи речи  Писма: „ И кад безбожник , дође и ругање , и прекор са срамотом " ( Приче 18:3).  Било је и пре њих много јеретика , који су ширећи своју дрскост до удаљених крајева падали у безумље.  Међутим , ови аријанци употребили су све наопаке речи како би одбацили божанство Логоса , као најближе претече Антихриста , што показује да су они први (јеретици) били  блажи од њих. Из тога разлога ми смо их одлучили од Цркве и предали проклетству.  Дубоко жалимо због њихове пропасти , тим пре што су они некада сами изграђивали Цркву ,  а сада од ње отпали. Али , не чудимо се , исто је било и са Именејем и са Филитом , још раније и са Јудом , који је од следбеника постао издајник Спаситеља и отпадник. Сам Господ нас је упозорио на сличне људе када је говорио ученицима својим : „ Пазите да вас не преваре , јер многи ће доћи у моје име говорећи : Ја сам и : време се приближило . Немојте дакле ићи са њима " ( Лк. 21:8). Апостол Павле научивши од Спаситеља писао је : У последња времена одступиће неки од здраве вере слушајући духове преваре и науке демонске" ( 1. Тим. 4:1).
          И тако , ако је сам Господ Исус Христос објавио преко Апостола и предскзао такве људе , то ми лично слушајући њихове нечасне речи , праведно смо поступили, када смо , како је напред речено , предали их проклеству и огласили их одлученим од католичанске Цркве и вере. О овоме обавештавамо и вашу побожност , возљубљени и часни саслужитељи , с тим да ви не примате никога од њих  , ако би неко хтео доћи к вама , и да не верујете  ни Јевсевију , нити коме другом , ко би о њима писао. Ми хришћани смо дужни да се клонимо свих који говоре и мисле против Христа , као од богобораца и уништитеља душа , чак их и не поздрављати , да не би постали учесницима њиховог греха , како заповеда блажени Јован ( 2. Јн. 1:10.11). Поздравите вашу браћу , а који су са мном поздрављају вас.

Сократ Схолатик , Црквена Историја 1, 6.
                                               Дјејанија1, Санкт- Петербург 1996,15-28

Бог свагда пребива у Својој слави: нити Га славословље увеличава, нити Га хула умањује...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...