Jump to content

Монопол на доброчинство

Оцени ову тему

Препоручена порука

Видим да се све чешће отварају теме које имају за циљ прикупљање помоћи одређеним невољницима чије животне приче често дотичу границе за које већина нас верује да су иза људског рода.

И то је добро, јер се не гура под тепих да такви случајеви постоје, да их је све више и више (додуше, мање него под Титом, али добро...) само се кроз такве вести провлачи једна заједничка линија.

Наиме, кад прочитате причу и кад стигнете до краја исте, добијате упутство да уплату извршите на рачун листа који је вест објавио а они је касније дистрибуирају ономе коме је потребна. Слична је ствар и са оном телевизијом.

Шта је ту зачкољица?

Па у томе што се као добротвори представљају скупљачи. Али није то само та прича. Наиме, ако покушате да контактирате неку здравствену установу и да као појединац извршите донацију, они вас усмеравају на те фондове који су опште познати.

Са друге стране, права добротворна друштва која већ годинама организују помоћ и спроводе акције имају мало или нимало места у медијима а сигурно би им и те како помогло да људи чују за њих на ширем плану.

Да ли је то монопол на доброчинство и једно осмишљено играње људским осећањима зарад сопствене добити а на карту помоћи?

Подели на овим сајтовима

najorganizovaniji je izgleda BLIC, to drzi Djilas i neki nemacki Ringier, imam osecaj da su to barabe, a osecaj me vara jednom u sto puta, da sam neka vlast ukinuo bih taj blic bez jednog slova razgovora, a posto nisam, ostaje mi samo da se sam organizujem, tj da se samoorganizujemo

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Да ли је то монопол на доброчинство и једно осмишљено играње људским осећањима зарад сопствене добити а на карту помоћи?

Лако може бити да јесте! Међутим, искрено се надам и вјерујем да није тако! 

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

ne mozes i da se nadas i da verujes u isto vreme oko iste stvari, gde je Vera tu nema mesta za Nadu :lol:

treba samo neki haker da proveri kolko para je uplaceno i da se pita onaj kome je ta pomoc bila namenjena kolko je dobio, i stvar biva jasna

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

najorganizovaniji je izgleda BLIC, to drzi Djilas i neki nemacki Ringier, imam osecaj da su to barabe, a osecaj me vara jednom u sto puta, da sam neka vlast ukinuo bih taj blic bez jednog slova razgovora, a posto nisam, ostaje mi samo da se sam organizujem, tj da se samoorganizujemo

Добро, не баш укинути али да ли мислиш да би држава требала да направи неку врсту асоцијације добротворних друштва, рецимо? Са неким јасним правилима која би спречила да се појави могућност сумње?

Подели на овим сајтовима

ne mozes i da se nadas i da verujes u isto vreme oko iste stvari, gde je Vera tu nema mesta za Nadu

У праву си! Вјерујем да није тако! :)

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Не знам колко евентуалне приче о злоупотребама држе воду. Прича је друге врсте: Обично се ради о поприлично омраженим ентитетима, попут БЛИЦа, Б92 и осталих, којима је стало да се оперу са неке стране. И драго ми је да се перу баш са те стране. Исто, драго ми је да полако они који су на сумњив начин стекли паре, почињу да паре улажу у хуманитарне фондове, а мање у јахте.

Ово остало има другу позадину: Кад узму директно, ома сви мисле да муљају, пошто су такве злоупотребе раније биле веома честе, а са фондовима заједно скупљају паре за тачно одређен циљ.

Наравно, све ово не искључује могућност проневере, ал контам да имају они одакле им пљуште паре, тако да неће да ризикују толику бруку.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

jel bese Hristos rekao nesto ovako: "Drvo se po plodovima poznaje" i "Sto si u malom to si i u velikom"

Подели на овим сајтовима

Добро, не баш укинути али да ли мислиш да би држава требала да направи неку врсту асоцијације добротворних друштва, рецимо? Са неким јасним правилима која би спречила да се појави могућност сумње?

ne moze drzava da pravi, jer ko/sta je drzava? pa politicari lopine i lazovi

moze kad ukinemo politiku i zvanje politicara, al nema veze to, pravimo vec :)

Подели на овим сајтовима

Наравно, све ово не искључује могућност проневере, ал контам да имају они одакле им пљуште паре, тако да неће да ризикују толику бруку.

Нисам толико мислио на проневере колико на  коришћење туђе муке за своју промоцију (својих новина, своје телевизије). Сви знамо и овде се често поставе вести које се тичу организације "Срби за Србе". И видим да је код њих све прилично проверљиво, да имају добре акције у оквирима својих могућности. Али да се нисам учланио на овај форум никада не бих чуо за њих. Њих у медијима нема.

А нигде се не помиње да су грађани донирали, скупили или нешто тако већ се увек у први план ставља организатор скупљања (спомињање имена, лого, кандидовање за награде). Као кад бих ја сад овде почео да скупљам за некога прилог па однесем том неком и кажем : "Ево ти, ја ти поклањам". Не схватам тај образ.

Подели на овим сајтовима

Kod Blica je dobro sto organizuje akcije i daje u etar, ali nije dobro to sto sve ide preko nekih njihovih racuna, nek lepo daju adrese i broj telefona, a ne stisli pa ne daju

Подели на овим сајтовима

Али је чињеница, без обзира на све замерке, да у највећој мери хуманитарне акције раде "Блиц" и "Б92"...

Подели на овим сајтовима

rade da

Подели на овим сајтовима

Али је чињеница, без обзира на све замерке, да у највећој мери хуманитарне акције раде "Блиц" и "Б92"...

Мала дигресија...они највише причају о томе шта раде.

Имамо, рецимо, једно хуманитарно друштво, "Незаборавак" које ради на помоћи деци која немају кров над главом. Кад си последњи пут чуо да се о њима прича а отворени су свакодневно и раде свакодневно?

Не знам да ли су ме сви разумели, нисам ја против хуманитарног рада и ангажовања, али ако то прераста у бизнис, шта онда?

Подели на овим сајтовима

Uostalom, manipulacije i pronevere sa parama se desavaju i usred Crkve od strane "bozijih ljudi" jel tako?

Pa onda ne vidim zasto se to ne bi desavalo i u mogulskim firmama kojima je smisao zivota samo profit, a da se varam i gresim, kao sto rekoh, ostavljam taj 1%...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...