Оливера Г. Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Савремени катехизис РПЦ појавиће се кроз две године МОСКВА,06.02.2013 „Савремени катехизис биће завршен за две године“, изјавио је председник Синодалне богословске комисије и председник Одељења за спољне црквене везе Московског патријархата митрополит Волоколамски Иларион, у среду у Москви на прес конференцији поводом закључака Архијерејског сабора. „На Сабору се говорило о раду над катехизисом РПЦ, који је задатак Синодалне богословске комисије. Планирао сам да тај рад потраје отприлике још четири године, рачунајући ту брзину са којом раде наши богослови. Архијерејски сабор је исказао јако тврд став, да катехизис мора бити готов за две године“, рекао је митрополит Иларион. Према његовим речима, та одлука тражи "ванредне сазиве богословске комисије“и низа других мера, да би нов катехизис био готов у назначено време. Најпознатији катехизис је из 19. века, који је саставио свети Филарет Московски. „Тај катехизис је написан готово пре 200 година, застарео је по форми и стилу, у великом степену по тематици. Ни редакција, ни адаптација ка савременим условима не може га направити актуелним и доступним за савременог човека. Многих питања која се у садашњости постављају пред хришћанином, тамо нема“, приметио је председник Библијско-богословске комисије. Савремени катехизис, према мишљењу радне групе при Библијско-богословској комисији, која се бави његовом израдом, треба да обухвати не само вероучитељска питања, него и да садржи податке о устројству Цркве, богослужењу и Светим Тајнама, а такође и питања која се постављају пред савременог хришћанина. Катехизис мора бити сличан по методу и стилу савременим црквеним документима, прихваћеним последњих десетлећа, нпр. „Основама социјалне концепције Руске Православне Цркве“. Неки делови катехизиса засниваће се управо на том документу. Обим катехизиса је веома значајан. На основу пуне форме катехизиса, може се и направити и краћа варијанта, за решавање мисионарских и катехизијских задатака и да га читају и људи који су недавно примили свету Тајну Крштења. РИА Новости, Православие.руПревод за Поуке.орг Оливера Голубовић Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте! Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 И повика снажним гласом, говорећи: Паде, паде Вавилон велики, и постаде станиште демонима и тамница свакоме духу нечистоме, и тамница свију птица нечистих и мрских; јер се жестоким вином блуда њезина напојише сви народи; https://www.facebook.com/pravoslavni Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aristotel Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Mitropolit Ilarion je svojevremeno izjavio da je Ruska pravoslavna Crkva ideju o objavi katekizma preuzela od Katoličke Crkve. Sad neka se Srpska pravoslavna Crkva ugleda u Rusku... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 СПЦ има катихизис. Најновији (прилагођен младима) је објављен крајем прошле године. Оливера Г., Срђан Ранђеловић, obi-wan and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 СПЦ има катихизис. Најновији (прилагођен младима) је објављен крајем прошле године. Како изгледа тај нови катихизис? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aristotel Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 СПЦ има катихизис. Најновији (прилагођен младима) је објављен крајем прошле године. Marko, ispravi me ako griješim, ali čini mi se da to nije isto kao ono što imamo mi katolici i na čemu rade Rusi. U čemu je razlika? Ovo o čemu ja govorim je dokument iza kojega stoji cijeli episkopat a ne jedan ili više teologa. Kao takav donosi službeni stav (vjerovanje) Crkve. A to (posebno) za običnog vjernika, pa i za teologe i sve koji su izvan Crkve čini bitnu razliku. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Службени став, тј. веровање Цркве су донели епископи на никејском и цариградском Васељенском сабору и формулисали текст који се зове - Символ вере. Катихизис је мање или више систематично изложено учење, тј. његова најважнија питања и иза тога стоји читав епископат СПЦ. obi-wan and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Како изгледа тај нови катихизис? Одлично изгледа. Оливера Г. and Silence је реаговао/ла на ово 2 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Mislis na Pravoslavni katihizis koji je odstampan za 7. i 8. razred? ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Не ради се овде о извођењу верске наставе, већ о систематском излагању учења Цркве. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Фебруар 7, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2013 Na koje udzbenike konkretno mislis? ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Фебруар 8, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2013 Нису уџбеници у питању, већ се под катихизисом мисли на књигу, документ који издаје Црква а у којем се образлаже њено веровање. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 8, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2013 Marko, ispravi me ako griješim, ali čini mi se da to nije isto kao ono što imamo mi katolici i na čemu rade Rusi. U čemu je razlika? Ovo o čemu ja govorim je dokument iza kojega stoji cijeli episkopat a ne jedan ili više teologa. Kao takav donosi službeni stav (vjerovanje) Crkve. A to (posebno) za običnog vjernika, pa i za teologe i sve koji su izvan Crkve čini bitnu razliku. U Pravoslavnoj Crkvi nijedan teolog ne moze da izdaje nesto sto nije sluzbeno verovanje Crkve. Tako da katihizisi kod nas izdati svi donose sluzbeni stav (verovanje) Crkve. Kod nas ima nekoliko starijih i novih katihizisa (mislim bas 3 ili 4), koji, naravno, ni u cemu ne protivrece jedan drugom, jer je svaki potpuno uskladjen sa ucenjem Crkve. Koliko svaki od njih pojedinacno obuhvata, gledano prema kolicini sadrzaja, je drugo pitanje. Ali nijedan ne izostavlja ono najosnovnije... marko_13 је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Фебруар 8, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2013 Управо тако, али римокатолици нису у стању да схвате суштину хришћанског богословља. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука