Jump to content

Мајке хришћанке

Препоручена порука

Анастасија Јовановић - мајка Св. Василија Острошког

Mајка Светог Василија Острошког je остала скривена за странице историје. Мало шта се о њој зна и мало је тога записано. Али изостанак из ових наших људских, овоземаљских списа не значи много, када је онај кога је она родила и са великом пажњом подигла, уписан и прослављен у књизи Светих угодника Божијих.

У децембру месецу, давне 1610. године, ову дивну мајку огрејала је благодат љубави Божије, даривавши јој сина Стојана, оног кога је овенчао милостиви Господ вечитом славом, и кога већ вековима молимо за заступништво пред Престолом Божијим. Оног који се у Црној Гори и Херцеговини седећи не помиње и иза чијег се помена обавезно говори: „Слава му и милост!“

Анастасија је родила Светог оца нашег Василија Острошког Чудотворца....

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

288915007.jpgПромоција књиге "Мајке хришћанке"

Промоције књиге "Мајке хришћанке" Оливере Балабан у издању манастира Св. Архангела Михаила Превлака ће се одржати:

• 24. фебруара 2013. у 19 часова у Духовном центру у Подгорици 

О књизи говоре: Високопреосвећени митрополит Амфилохије, јереј Предраг Шћепановић (директор Радија Светигоре и парох подгорички) и ауторка Оливера Балабан;

• 11. марта 2013. у 19 часова у храму Светог Саве у Београду 

Књигу представљају: архимандрит Бенедикт (Јовановић) настојатељ манастира Св. Архангела Михаила на Михољској Превлаци, академик Матија Бећковић, публициста Јања Тодоровић и ауторка Оливера Балабан.

Добродошли!

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Зорка Бећковић

(мајка академика Матије Бећковића)

490612420.jpg?92

Када је дошла у Веље Дубоко, дочекала ју је велика породична заједница, другачија средина, губитак мужа, невоље око школовања деце... Колико је вера у Бога, Његову милост и помоћ, држала у свему томе?
Говорила је да онај ко воли мужа, воли све његово. Тако је и волела његову браћу, његове сестре, његову мајку, сав род. И до те мере се са њима сродила и поистоветила да је задобила нечувену слободу. Деверску децу би често изударала без икаквих снебивања. Под старост је негирала да је то чинила, а кад би је неко подсетио на то она се љутила: „А што си ти баш то запамтио? Зар је то једино што сам за тебе учинила.“

Када је у Колашин, у тадашњи хотел Бјеласицу, стигла куварица Мађарица нико није с њом могао да се споразуме. Распитивали су се да ли неко зна мађарски у Колашину, па се она јавила: „Ја знам.“ – „Никад ниси рекла да знаш мађарски.“ – „Нико ме то није ни питао!“ Живећи са Мађарима у Кањижи, није научила само мађарски, већ и толико других ствари везаних за кућу и домаћинство. Од њих је научила све о кувању, о плетењу, о везу, о белом вешу, о свему о чему у Ровцима нису имали појма. Прва је кувала слатко, пекла палачинке, месила кнедле и гурабије, правила презлу… Ничег слатког у Ровцима и нема, сем понека воћка, али се она чува за болеснике и децу. Сви су били жељни нечег слатког и нису се могли наситити посластица попут пекмеза или кнедли са шљивама.

Уз шпорет је била неуморна. Шпорет је био њена продужена рука, део тела. Ништа јој није било лакше него да спреми и неког позове на ручак и све сервира по најстрожим прописима. Пред велике празнике, за крсну славу, Васкрс, Божић, износила је посуђе које је донела из Војводине: сервис за ручавање, есцајг, кухињске ћилиме, столњаке, салвете, везове и флаше са украсним чеповима које је крила од конфискација и закопавала по траповима. Застирала је подове, стављала завесе, палила кандило. Била је верник, одлазила сама под Острог и водила друге. Њена узречица је била: „Бог ће помоћи.“ Увек нас је опомињала да се пред спавање помолимо и прекрстимо. Ако би заспали, будила нас је да пита: „Јеси ли се помолио?“ Служила се и лукавствима. Кад би негде набавила ребро чоколаде рекла би ми да кад се будем молио замолим Бога и да ми пошаље мало чоколаде. И ујутру подсећала: „Провери је ли ти испунио жељу.“ И ја бих, сав срећан, под јастуком нашао чоколаду. Кад сам је једном касније питао могу ли опет затражим мало чоколаде није одобрила. „Е, не може сваки пут. Ниси му ти једина брига.“ Није волела да чује да је неко у лошим односима са својом мајком. Кад бих је питао је ли истина да је неко вређао мајку (што су сви знали да је истина) она је то љутито негирала: „Не, то је лаж, то је немогуће, свет би се распао кад би то била истина. Рука би се осушила сваком ко би је подигао на своју мајку!“

Кад је одмах по рату у Веље Дубоко стигла лекарска комисија која је прегледала ђаке, нашла је за сходно да ми шапне, како јој је доктор рекао да сам ја најздравији од свих. Као да постоји ранг листа здрав, здравији, најздравији. Али ја нисам сумњао да је то лекар рекао и да је то истина. И било је веома важно што сам то чуо.
Кад је ваљало продужити школовање стигли смо у Колашин. Тада смо први пут ишли у биопскоп. Приказивао се славни мексички филм „Један дан живота“. То је филм о официрима које суде и који се јуначки држе. Док се орила песма посвећена мами Хуанити,она се нагнула према мени и показујући на главног јунака, најхрабријег и најлепшег, прошапутала: „Онакав је био твој отац.“

Измењено од Danijela
formatirala sam ti tekst.
Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

551025275.jpg

• Субота 9. март у 19 часова Бар - мала сала у Дворцу краља Николе.Говоре: архимандрит Бенедикт Јовановић, протосинђел Кирило Бојовић, јереј Јован Пламенац и аутор Оливера Балабан.

Недеља 10. март Никшић - парохијски дом при Саборном храму Св. Василија Острошког у 19 часова. Говоре: Преосвећени епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, јереј Миодраг Тодоровић старешина Саборног храма, новинар и народни гуслар Рајо Војиновић и аутор Оливера Балабан.

Понедељак 11. март Београд, Храм Св. Саве на Врачару у 19 часова. Говоре: архимандрит Бенедикт Јовановић, академик Матија Бећковић, публициста Јања Тодоровић и аутор Оливера Балабан.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Запис са промоције књиге "Мајке Хришћанке" у Парохијском дому при Саборном храму Св. Василија Острошког у Никшићу

577192093.jpg

Запис са промоције књиге "Мајке Хришћанке" аутора ђаконице Оливере Балабан, која је у недељу 10. марта 2013. године одржана у Парохијском дому при Саборном храму Св. Василија Острошког.

На промоцији су говорили Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, јереј Миодраг Тодоровић старешина Саборног храма, новинар и народни гуслар Рајо Војиновић и аутор Оливера Балабан.

Запис можете послушати овде.

Извор: Радио Светигора

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Запис са промоције књиге "Мајке Хришћанке" у Бару

242265466.jpg

Запис са промоције књиге "Мајке Хришћанке" аутора ђаконице Оливере Балабан, која је у суботу 09. марта 2013. године одржана у малој сали Дворца краља Николе у Бару.

На промоцији су говорили Архимандрит Бенедикт ( Јовановић) игуман Светоархангелског манастира на Михољској превлаци код Тивта, јереј Јован Пламенац и аутор Оливера Балабан.Запис можете послушати oвдe.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Промоције књиге „Мајке Хришћанке“ Оливере Балабан у Београду

624741259.jpg

У пуној сали Парохијског дома при храму Св. Саве на Врачару у Београду, 11. марта 2013. године представљена је књига "Мајке хришћанке" аутора ђаконице Оливере Балабан. О књизи су говорили: архимандрит Бенедикт Јовановић, игуман Светоархангелске лавре на Михољској Превлаци, академик Матија Бећковић, публициста Јања Тодоровић и аутор. Обраћајући се присутнима отац Бенедикт, као издавач ове књиге рекао је да је ријеч о ријетком дјелу које попут житија Светих афирмише улогу жена и мајки у српској историји духовности. Академик Матија Бековић сећајући се своје мајке, рекао је да су једном заједно били на Опленцу, гдје су посјетили гроб краља Александра и његове мајке Зорке. "Том приликом је моја мајка мислећи на мајку краља Александра рекла: Види где се она сирота обрела! Ја сам исто помислио за моју мајку када сам први пут узео у руке ову књигу!"- рекао је господин Бећковић. Запис можете послушати овде.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...