Гости Guest Написано Фебруар 6, 2013 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2013 Мајке и баке Пример Светог Василија Великог и његово сећање на баку Макрину сведоче оогромној снази утицаја и хришћанских баки у васпитању деце. Њиховзначај не треба раздвајати од значаја мајки. Јер љубав баке према својимунучићима, као што је познато, у много чему превазилази родитељскуљубав. У баки као прамајки материнство доживљава своју плирому (пуноћу). То је доба потпуне животне зрелости жене када у дубинама њеногслојевитог бића настаје благословени и блажени мир. Стишавају се и гасефизиолошке функције плодности и рађања, духовно надраста телесно, и женасе враћа своме прапочетку, идеалу девичанства. У том животном добу женаје украшена најузвишенијим хришћанским врлинама - несебичном љубављу ипожртвовањем за своју децу, породицу, и своје ближње. Отуда у свимдобротворним и хуманитарним активностима при нашим црквама толико великиброј племенитих старијих дама и госпођа, хришћанских матера и сестара,које су најпоузданији ослонац свештенству у њиховом раду. Зато свакичовек, поред својих родитеља, оца и мајке, са једнаком љубављу крозчитав живот носи драга сећања на баку и деду, која представљају најлепшеуспомене из детињства. Свети Владика Николај имао је велико поштовање према својим родитељима.Особито је гајио нежна осећања према мајци Катарини. Ова проста српскасељанка, попут мајки из древних хришћанских житија, васпитала је свогасина у најдубљој хришћанској побожности и честитости. На честимпутовањима по Србији Николај је увек свраћао у родни Лелић, да види ипосети своју мајку. Она га је дочекивала раширених руку, љубила у образ,а он њу у руку. По богомољцима често је слала пакете сину у манастирЖичу. У тканој торбици нашло би се мало воћа, крушака и јабука, флашаракије, и бела погача умешена њеном старачком руком. Владика се многорадовао мајчином пакету. Како очевици сведоче, он би најпре повадио свеиз торбе, поређао по столу и говорио: „То се она стара мучила и свеспремала. Моја мајка је као чист тамјан пред Богом. Као свећа предБогом". Потом би све спремљено поделио жичким монасима и ђацима незадржавајући за себе ништа. Често је својим пријатељима говорио да јесве вредно и велико у своме животу - веру, честитост и родољубље, стекаои наследио од мајке Катарине. Преузето из књиге: Жена - икона цркве и благо света Манастир Клисина Јадранка-Дервента and Биљана је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Фебруар 6, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2013 Душа ме боли што моја деца немају кога да назову бако... Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nektarija Написано Фебруар 6, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2013 Jednom sam negde procitala "Bog na nebu majka na zemlji" bas mi se svidelo. Shvatila sam smisao ovoga pogotovo kad sam nedavno postala majka a ubrzo zatim izgubila svoju. Bog da joj podari rajsko naselje. Volite svoje majke! Kako su velicanstvena dela Tvoja Gospode sve si premudroscu stvorio. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука