Jump to content

Све вести - Богословски факултет на острву Халка

Оцени ову тему


Препоручена порука

  • Гости
Guest Оливера

АЛТЕРНАТИВА ЗА ХАЛКУ

Како турске власти и поред бројних обећања не издају дозволу да се поново отвори једина богословска школа Васељенске патријаршије на острву Халка у Мраморном мору, патријарх Вартоломеј размишља о алтернативи. У време Ускрса помињана је могућност да центар црквене школе буде у Александруполису. Град се налази у Грчкој, западна Тракија, префектура Еврос, на самој турској граници и има 53.000 становника. Настао је 1871. када је грађена железничка пруга Цариград-Солун, назван је Дедеагач. Данашње име је добио 1020. по грчком краљу Александру Првом, који је те године умро у 27. години и трећој години владавине. Његова кћи Александра, рођена после очеве смрти, удајом за краља Петра Другог, постала је краљица Југославије у егзилу. Упокојила се 1993. у Енглеској. Сахрањена је, где и њен отац, на краљевском гробљу Татои, 20 километара северно од Атине.

Одлука да богословска академија буде у Александруполису није још донета, иако се, како је у патријаршији речено, „озбиљно разматра“, мада има и „других предлога“. О овоме је обавештена и турска јавност. У исто време упућена је жалба Европској комисији за људска права у Стразбуру.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...
  • Гости
Guest Оливера

Патријарх Вартоломеј очекује отварање богословије на Халки следеће године

Постављена слика

Патријарх Вартоломеј очекује отварање богословије на Халки следеће године

Његова Светост Патријарх Константинопољски Вартоломеј је изразио наду да ће Турска у току следеће године отворити богословију на Халки која је затворена прије готово четири деценије.

Богословија која се налази на острву Хејбелиада надомак Истанбула, била је више од једног столећа главни центар богословског образовања, све док је турске власти нису затвориле 1971. године, на основу закона којим је планирано да се све образовне установе ставе под државну управу. Европска Унија је више пута захтијевала да се богословија поново отвори, чиме би Турска показала своје опредељења за људска права.

„Вјерујемо да ће наша влада отворити школу најкасније следеће године, после скоро једног столећа од њеног затварања 1971.“, казао је патријарх Вартоломеј након службе у малој цркви поред богословије.

„Имамо обећање премијера Ердогана, министра образовања и главног преговарача у разговборима са Европском Унијом, који су нам више пута поновили да не постоје правне препреке за отварање богословије“, казао је Његова Светост.

Турска влада, која је аплицирала за чланство у Европској Унији, последњих година је предузела кораке ка унапређењу права вјерских мањина, али је питање богословије на Халки још увијек остало неријешено.

Патријарх Вартоломеј је рекао да је школа служила потребама не само Константинопољске Патријаршије, већ и других помјесних православних Цркава.

„Ми смо овдје као институција већ 1 700 године, и то је велика привилегија за Турску“, казао је Патријарх, и додао да му је много пута постављано питање зашто не измјести Патријаршију из Турске, гдје би имао боље услове. „Као држављани Турске, ми смо одани, волимо своју земљу и не желимо да одемо“, казао је он, „О томе никада нисмо ни размишљали. Такву могућност не прихватамо. Остајемо овдје јер је овдје наше наслеђе. Наши корјени су овдје.“

Његова Светост је такође изразио снажну подршку чланству Турске у Европској Унији.

„Молимо се да Турска уђе у Европску Унију, европску породицу“, казао је он. „Гдје год да идем по свијету, свесрдно то подржавам, јер вјерујемо да је Турска дио Европе“.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 year later...
  • Гости

Могуће отварање школе на Халки

17. Октобар 2011 - 9:48

index_2.jpg

Његова Светост Вартоломеј I, Патријарх константинопољски, изразио је велико задовољство поводом одлуке турског премијера Ердогана Тајепа, по којој ће имовина одузета после 1936. године бити враћена неисламским мањинама. Он је истовремено, приликом сусрета са турским премијером, рекао да се нада да ће бити још оваквих корака, на шта му је премијер одговорио да је ово само почетак.

Патријарх се такође нада да ће овом одлуком бити обновљена и Богословска школа на Халки, коју је турска Влада затворила 1971. године.

Као увод у ову могућност, Вартоломеј I је поставио Митрополита Бурсе, Елпидофороса Ламбринидиса, за игумана Манастира Свете Тројице на Халки; он би требало да буде директор школе на Халки чим она буде поново отворена.

Након притисака међународне заједнице а посебно Европске Уније, турска Влада је издала декрет којим се православној, јерменској, јеврејској мањини – као и другим неисламским верским мањинама – враћа имовина која је била одузета. Овај декрет је од историјског значаја јер говори о позитивним променама у ставу турске Владе према верским мањинама – након више од седамдесет година.

Извор: Православље

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 months later...
  • Гости

ПАТРИЈАРХ ВАРТОЛОМЕЈ ГОВОРИО ПРЕД КОМИСИЈОМ ТУРСКОГ ПАРЛАМЕНТА

Објављено од стране Светигора на 23. фебруар 2012.

vartolomej-parlament-20-1.jpg?w=529

ФАНАР, 22. фебруара – Његова Светост Патријарх Константинопољски Вартоломеј је у недељу 20. фебруара говорио пред комисијом турског Парламента за обликовање новог устава. У овом историјском обраћању, Патријарх је изнио захтјев за једнака права мањина у Републици.

„Било је неправедних поступака према мањинама. Те неправде се полако исправљају. Рађа се нова Турска и ми више не желимо да будемо грађани другог реда“, казао је Његова Светост.

Патријарх је истакао да је ово први пут у историји Турске да је представник мањине позван да учествује у дискусији о будућем путу Турске. Он је представио реферат на 18 страна у којем се истиче захтјев за поштовањем права мањина загарантованих споразумом из Лозане 1924. године.

Један од захтјева је и финансијска подршка из државних фондова за вјерске и образовне институције мањина. „Држава никада није дала финансијску помоћ било којој цркви или школи мањина“, казао је Патријарх, примјетивши да као порески обвезници и држављани Републике, имају права на равноправно финансирање.

vartolomej-parlament-20-2.jpg?w=529&h=324&h=324

Дугогодишње питање богословије на Халки такође је садржано у реферату. Патријарх је инсистирао на отварању ове образовне установе Константинопољске Патријаршије, истакавши да је богословија, која је била заштићена и нормално радила за вријеме Отоманске власти и у Ататурково вријеме, и даље необјашњиво затворена.

vartolomej-parlament-20-3.jpg?w=529&h=264&h=264

Његова Светост се још раније сложио да богословија ради под покровитељством Министарства за образовање Републике Турске. „Равноправност се не може ограничавати на документе, она мора постојати и у пракси“, казао је Патријарх, истичући да су вјерске и националне мањине искључене из функција државне администрације.

„Желимо равноправност у свим областима, укључујући образовање и администрацију“, казао је он, „Мањине су практично непостојеће на вишим позицијама администрације“.•

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 weeks later...
  • Гости

Обама: Турска ће отворити богословију на Халки

27 уторак мар 2012

Posted by radiosvetigora in Вијести

Оставите коментар

halki.jpg?w=529

Турска је одлучила да поново отвори православну богословију на острву Халки, надомак Истанбула, саопштио је амерички предсједник Барак Обама.

„Задовољан сам његовом одлуком да се поново отвори богословија на Халки“, казао је предсједник након сусрета са турским премијером Реџепом Ердоганом у Сеулу, уочи дводневног самита посвећеног нуклеарној безбједности.

Отварање богословије, која је била центар православног богословског образовања више од једног вијека, до 1971. када је Турска затворила, кључно је, ако Анкара жели да докаже своју посвећеност људским правима и плурализму и убрза пријем у Европску унију, саопштено је из Брисела.

Друга посјета америчког предсједника Турској очекује се у јуну ове године.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Исправљање историјске грешке?

Убрзана реконструкција Теолошког факултета на острву Халки поред Истанбула јасан је наговештај да би после четири деценије та институција могла поново да буде отворена, пишу турски медији. Факултет је затворен 1971. године због заоштравања односа Грчке и Турске око Кипра.

Теолошки факултет код Истанбула, кроз који су прошли многи познати православни великодостојници, укључујући и васељенског патријарха Вартоломеја Првог, убрзано се реконструише што је јасан наговештај да би турска влада могла ускоро да исправи историјску неправду и после четири деценије поново је отвори, наводе турски медији.

Halki-1.jpg

Теолошки факултет на острву Халки

"Имамо осећај да ће турска предузети кораке за отварање теолошког семинара и то у блиској будућности", рекао је за истанбулски Хуријет митрополит Бурсе Елпидофорос Ламбриниадис.

Историјско здање на острву Халки, преко пута Истанбула, сада се реконструише. У томе учествују и стручањаци из универзитета у Солуну.

Теолошки факултет затворен је 1971. године, у време заоштравања односа Турске и Грчке око Кипра. Тадашња влада је повукла тај потез под изговором да жели да контролише све високе верске школе.

Васељенска патријаршија је одбацила ту наметнуту одлуку и на теолошки факултет је стављен катанац.

Турска се због тога нашла под притиском међународне заједнице поготово после стицања статуса кандидата за улазак у ЕУ. Поновно отварање Теолошког факутета код Истанбула траже у Бриселу, Ватикану, Атини као и у међународним верским организацијама.

Halki.jpg

Према локалним медијима то питање је покренуо и председник Барак Обама приликом недавног сусрета са премијером Тајипом Ердоганим на међународној конференцији у Сеулу.

Теолошки факултет на Халкију отворен је пре 170 година и кроз њега су прошли многи познати православни великодостојници, укључујући и садашњег васељенског патријарха Вартоломеја Првог.

У турској влади су у последње време више пута најавили отварање овог теолошког семинара, мада конкретна одлука још није донета или још није јавно саопштена.

Извор: http://www.rts.rs/pa...A%D0%B5%3F.html

"Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem, i da ga bez stida pokažeš vasioni." - Sveti Vladika Nikolaj Srpski

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Halki-1.jpg

Убрзана реконструкција Теолошког факултета на острву Халки поред Истанбула јасан је наговештај да би после четири деценије та институција поново могла да буде отворена, пишу турски медији. Факултет је затворен 1971. године због заоштравања односа Грчке и Турске око Кипра.

Теолошки факултет код Истанбула, кроз који су прошли многи познати православни великодостојници, укључујући и васељенског патријарха Вартоломеја Првог, убрзано се реконструише, што је јасан наговештај да би турска влада могла ускоро да исправи историјску неправду и после четири деценије поново је отвори, наводе турски медији.

“Имамо осећај да ће турска предузети кораке за отварање теолошког семинара, и то у блиској будућности”, рекао је за истанбулски Хуријетмитрополит Бурсе Елпидофорос Ламбриниадис.

Историјско здање на острву Халки, преко пута Истанбула, сада се реконструише. У томе учествују и стручњаци Универзитета у Солуну.

Теолошки факултет затворен је 1971. године, у време заоштравања односа Турске и Грчке око Кипра. Тадашња влада повукла је тај потез под изговором да жели да контролише све високе верске школе.

Halki.jpg

Васељенска патријаршија одбацила је ту наметнуту одлуку и на Теолошки факултет је стављен катанац.

Турска се због тога нашла под притиском међународне заједнице, поготово после стицања статуса кандидата за улазак у ЕУ. Поновно отварање Теолошког факутета код Истанбула траже у Бриселу, Ватикану, Атини, као и у међународним верским организацијама.

Према написима локалних медија, то питање је покренуо и председник Барак Обама приликом недавног сусрета са премијером Тајипом Ердоганом на међународној конференцији у Сеулу.

Теолошки факултет на Халкију отворен је пре 170 година и кроз њега су прошли многи познати православни великодостојници, укључујући и садашњег васељенског патријарха Вартоломеја Првог.

У турској влади су у последње време више пута најавили отварање овог теолошког семинара, мада конкретна одлука још није донета или још није јавно саопштена.

Извор: РТС

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 months later...
  • Гости

Пожар на острву Халка

18 понедељак јун 2012

Posted by radiosvetigora in Вијести

1 коментар

pozar-na-halki.jpg?w=529

17. јуна на једном од Принчевих острва у Мраморном мору – острву Халка, избио је пожар, чије гашење је отежано због јаких налета вјетра, саопштава Седмица.Ру.

У опасности се налази манастир светога Спиридона Тримитунтског.

Богословији Константинопољске патријаршије, која се налази на сјеверном дијелу острва, ватра не пријети.

Према саопштењу агенције „Амен“, на Халки се у датом моменту налази константинопољски Патријарх Вартоломеј.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Константинопољска Патријаршија организатор конференције о екологији

21 четвртак јун 2012

Posted by radiosvetigora in Вијести

Оставите коментар

halki-summit.jpg?w=529

Од 18. до 20. јуна, на острву Халки, надомак Истанбула, у просторијама Богословије Халки и Палас хотела, одржана је конференција посвећена глобалној одговорности и еколошкој одрживости. Организатори догађаја били су Константинопољска Патријаршија и Универзитет Јужног Новог Хемпшира.

Конференцију је отворио Његова Светост Патријарх Вартоломеј, поздравним словом, у коме је рекао да је конференција замишљена „као разговор о екологији, етици и иновацији међу истакнутим експертима из цијелог свијета, на теме биодиверзитета и очувања, енергије и промјене климе, и економије и иновације.“

Конференција на Халки је сабрала активисте, научнике, новинаре, бизнисмене, богослове и академике, који су, прелазећи интелектуалне границе, заједничким снагама радили на томе да се обогати дискусија о глобалној. У срцу ове дискусије је увјерење да се успјех не може постићи док не дође до темељних промјена вриједности у областима етике, духовности и религије.

Завршним засиједањем предсједавао је Митрополит пергамски Јован, један од најистакнутијих православних гласноговорника на тему екологије.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 weeks later...
  • Гости

Цариград: «Историјска» посета патријаршији

Објављено од стране Светигора на 8. јул 2012.

fanar_susret-sa-predsjednikom-za-vjerska-pitanja.jpg?w=300&h=225

ИСТАНБУЛ, 8. јула – На Фанару, у седишту цариградског и васељенског патријарха, духовног водје светског православља, први пут у републиканској Турској дошло је до сусрета између патријарха и државног руководиоца Уреда за религијска питања Турске – Дијанета.

Дијанет (Diaunet Isteri Baskanligi) , «Президијум за верска питања», основан је 1924. као главни орган за контролу пре свега ислама у складу са политиком секуларизације Ататурка.

Сви имами земље су његови службеници, задужен је за одржавање око 90.000 џамија и верских школа. Надлежан је и за све друге верске заједнице, такодје хришћане. Дијанет помиње и турски устав (параграф 136).

Од 1924. је било 16 руководиоца Дијанета, ниједан није желео да посети цариградског патријарха. Професор Мехмент Гермез је то сад учинио. Турска штампа је овом догадјају дала велики значај.

Гермез је уједно и највиши исламски великодостојник земље. То је на неки начин замена за калифат, који је као врховни верски ауторитет за цео исламски свет укинут у време Ататурка 1924.

У средишту разговора била је судбина православне богословске академије на острву Халка, која је од турских власти насилно затворена 1971. година. Под притиском иностранства, али и променом политике, Анкара је спремна да поново отвори ову школу. Више најава до сада остале су само обећања.

Гермез је патријарху Вартоломеју рекао да «није у реду за једну тако велику земљу као што је Турска» да се духовници једне верске заједнице не могу образовати у земљи. Затварање Халке била је «грешка која се мора исправити». За отварање није потребна измена закона, већ само одлука владе која се може «донети за 24 часа».

Патријарх се захвалио на ангажовању Гермеза. По њему, зграда Академије је у добром стању, кад стигне дозвола она може одмах да проради.

Како је патријаршија саопштила, «љубазан разговор» пружа наду, «не по први пут», али до сада се није ништа десило, и поред најава. «По овом питању и даље ћемо бити оптимисти».

Како је турска страна током овог сусрета употребила израз «реципроцитет», без прецизирања, претпоставља се с пуно разлога да отварање Халке зависи од уступака које Анкара очекује од Атине у вези турске мањине у грчкој Тракији. Тако би Халка остала и даље «талац политичких околности».

Патријаршија, и поред свега, овај сусрет на Фанару сматра «историјским».

Мехмет Гермез родјен је 1959. Школовао се у Анкари и Каиру, од 2006. је професор исламске теологије и имам. За шефа Дијанета именован је 2010. године.

Под контролом Дијанета су готово сви турски имами по Европи, у Немачкој готово хиљаду. Установа шири «културни утицај» и према Казахстану, Узбекистану, Туркменистану, али и према Балкану. На платном списку Дијанета је готово 85.000 особа, већином имами. Алавитски ислам (10 – 20% турских муслимана) не жели да се подреди овој установи.

Извор: ВИА

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 6 months later...

Богословија на Халки и даље затворена



halka-idalje-zatvorena.jpg?w=529
 
Савјет вакуфа Генералне дирекције при влади Турске је вратио 190 хектара земљишта богословији Константинопољске патријаршије на острву Халки (Хејбелијада), саопштава агенција CWN позивајући се на Todays Zaman и Greek Reporter.
 
1971. године турска влада је затворила богословију, ослањајући се на национални Устав од 1961. године, који је предвидио да „само турске оружане снаге и полиција могу дозволити отварање неких колеџа“.
 
Парадоксално је што без обзира на повратак имовине, сама семинарија остаје затворена, као и раније.
 
Константинопољска патријаршија више година води битку да обнови рад богословије, у којој  је духовно образовање добило скоро 1000 свештеника Константинопољске патријаршије у периоду између 1844. и 1971. године. Међу њима је и данашњи поглавар Константинопољске православне цркве Патријарх Вартоломеј I.
 
Халкинска семинарија (богословија) је основана 1844. године, на иницијативу Патријарха константинопољског Германа IV, уз материјалну помоћ бившег константинопољског Патријарха Константина I, на територији манастира Свете Тројице.
 
Пошто је 1894. године земљотрес срушио све зграде манастира и богословије, осим цркве, школа је обновљена по пројекту архитекте Периклиса Фотиадиса и семинарија је поново отворена 1896. године.
 
Богословија је иначе позната по својој гигантској библиотеци, која има више од 120 хиљада томова.





http://radiosvetigora.wordpress.com/2013/01/19/%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D0%B4%D0%B0%D1%99%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0/
Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

Турска разматра отварање Богословије на Халки

 

 

 

 

 

halka-2.jpg?w=529

 

Након бројних захтјева од стране Грчке и међународног притиска, влада Турске разматра најмање двије варијанте отварања Православне богословије на острву Халки надомак Истанбула, саопштава "Hurriyet Daily", додајући да је премијер Реџеп Ердоган већ формирао комитет, предвођен његовим секретаром Ефкан Алом, који ће се бавити овим питањем. Како се наводи у тексту, Богословија би могла бити отворена као институција Турског универзитета, под одјељењем за компаративну религију. Ово је сценарио који Константинопољска патријаршија не одобрава, будући да би на тај начин Богословија била стављена под контролу турског Одбора за високо образовање.


Алтернативно рјешење, како преноси Hurriyet Daily, је да се дозволи Богословији на Халки да буде дио страног, могуће грчког, универзитета. Овај потез би захтијевао амандман на турски устав.


Европска Унија је више пута поновила да је отварање Богословије на Халки – која је била центар православног богословског образовања више од једног вијека, док је Турска није конфисковала и затворила 1971. – пресудно ако Анкара жели да се прикључи блоку. Вашингтон је, такође, изразио сличне ставове по овом питању.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...