Дејан Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 Bivši rok kritičar Ritma, hroničar i pripadnik progresivnih, alternativnih umetničkih praksi sa područja bivše Jugoslavije osamdesetih, zagrebački student književnosti, sada je vladika na Kosovu. Tako bi nekako, u najkraćim crtama, izgledao životni put episkopa lipljanskog Jovana Ćulibrka, vikarnog episkopa patrijarha srpskog u Pećkoj patrijarhiji kog je nedeljnik Vreme iyabrao za osobu godine, zbog pozitivnog doprinosa unapređenju društvenih institucija u javnom interesu, tj. rada u Pećkoj patrijarhiji. Vladika Jovan Ćulibrk | Foto: Đorđe Kojadinović Vladika Jovan, koji sledeće nedelje u organizaciji Srpskog nacionalnog veća predstavlja svoj magistarski rad, knjigu “Istoriografija holokausta u Jugoslaviji”, razlikuje se od stereotipnog crkvenog lica. Aktera beogradske, ljubljanske i zagrebačke scene, ljudi s kojima se susretao, izlazio i sarađivao 80-ih, rado se priseća. S brojnima je ostao u dobrim odnosima i bili su njegovi gosti. Na primer, u emisiji "DecaApokalipse" koju je vodio na crkvenom Radiju Svetigora. Kako je, dakle, rok kritičar postao vladika? - I ja bih voleo to da znam. Ne upravljamo mi baš u potpunosti svojim životom. Postoji tajna struja života koja se oseća intuitivno. Ono što sam i sam osetio bilo je celim bićem i sumnjam da bi se moglo objasniti racionalnim razlozima. U tom smislu, pokušavam i da ne objašnjavam, ali sam Hrista doživeo na bezbrojne načine. "Priča naše generacije se može uporediti sa onom scenom iz 'Blade Runnera'" | Foto: Đorđe Kojadinović Rođen 1965. godine u Zenici, Jovan Ćulibrk za sebe kaže kako je pripadnik prekretničke generacije, generacije koja je gledala kraj jednog sveta. - Nisam siguran, doduše, da smo videli početak drugoga. Priča naše generacije može se uporediti sa onom antologijskom scenom na kraju "Blade Runnera" kad Rutger Hauer sedi na krovu i govori kako je video čitav kosmos u samo četiri godine življenja; svedočio rađanju supernove, sedio na ramenu Oriona, video Tannhauserovu kapiju... Taj film nastao je u trenutku kad se svet radikalno menjao, ne samo svet socijalizma i komunizma, nego i Zapad. Ta scena srž je priče o mojoj generaciji. Prve godine života, kao Neven Ćulibrk, proveo je u Travniku, osnovnu i srednju školu završio je u Gradiški. Prozor u svet bili su mu filmovi,knjige i muzika, a svet se vrteo oko časopisa Džuboks. Ljubav prema umetnosti, želja da pronikne u suštinu umetničkog dela i otkrije ključnjegovog tumačenja, bili su razlozi zbog kojih je upisao književnost u Banja Luci. Poslednje dve godine studija završio je u Zagrebu gde ga je, priča, privukla jaka katedra tadašnje jugoslavistike, ali i scena oko Poleta i njihov način pisanja o pop-kulturi. Privukla ga katedra Jugoslavistike | Foto: Đorđe Kojadinović Ljubav prema književnosti neka je praiskonska žeđ za spoznajom koju nikada do kraja ne možete ugasiti. Iz toga doba ostala je i fascinacija Joy Divisionom i Ianom Curtisom. Nešto je kosmički nestalo sa njegovom smrću. Mislim da stoji ona da je tada pop-kultura kakvu poznajemo završila. Dejan Kršić svojevremeno me upozorio na najvažniji tekst Fredrikaa Džejmsona "Postmodernizam ili kulturna logika kasnog kapitalizma". Džejmson u tom tekstu, uz ostalo, govori kako svaki novi medij mora proći celu istoriju da bi zauzeo svoje mesto i došao u fazu da može da reciklira sopstvenu istoriju. Pop-kultura, tj. muzika, u samo dvadesetak godina od pojave roka do pojave panka i novog talasa uspela je da kompromituje celu istoriju Zapada i došla u fazu da se može baviti sopstvenom istorijom. Na tom se tlu pojavio Ian Curtis, mladi čovek sa hiljadu godina bremena istorije na svojoj duši. Izvor:Alo Срђан Ранђеловић, Лидија Миленковић, obi-wan and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Фебруар 3, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 3, 2013 И поред свега наведеног о часном владики, мислим да треба додати и то да је од 2002. године уведен у резервни састав 63. падобранске бригаде (сада 63. батаљон), као резервни падобранац у овој легендарној јединици наше војске, са преко 150 скокова изведених до сада у склопу редовне обуке за припаднике резервног састава... DankaM, Ignjatije, obi-wan and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Здравков Меденица Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Ух ух....Свашта сам чуо за Владику Јована. Увијек само позитивно, али причало се и причало.Он је био чувар Ћивота Светог Василија Острошкога. Причали су ми разни да има дар прозорљивости. Да је толико тога видио и знао и прије но што му се рече.И слушао нека искушења која је имао, јер су му се разне дјевојке бацале пред кољена и говориле му да су заљубљење у њега... разна искушења тога типа је имао, јер је (кажу жене) много лијеп и згодан.Посебно има много анегдота о томе што је био у 63. падобранску.... "Пред безумним не говори, јер неће марити за мудрост беседе твоје" Приче Соломунове 23:9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Psi laju, karavani prolaze. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука