Booba Написано Мај 27, 2010 Пријави Подели Написано Мај 27, 2010 Maso, da budem iskrena-ne znam. Za tripl konkretno. Za amnio znam da necu. Em je rizicna, em se radi kasno u 20-oj, pa jadne zene (kad su rezultati losi) teraju na tzv. porodjaj (sve u fulu kao pravi), em mene apsolutno ne interesuje pobacaj. Zvala sam svog dr-a, on rece da mi zakaze amnio. Ja mu rekla da me ne interesuju rezultati jer cu dete da rodim. On mi opusteno odgovorio:"Ok onda, necemo amnio. Mozes tripl, ako hoces". Jos sam ga pitala da li odmah da dodjem na pregled i da li da brinme, na sta on rece da su to sve statisticki i matematicki podaci i da ne lomim glavu vec da uzivam. I stvarno mi je laknulo. I ja znma gomilu prica gde su zene odlepljivale od rezultat dabl testova, padale u depresije, radile sve i svasta-da bi deca, hvala Bogu, bila rodjena potpuno zdrava. Postavlja se pitanje: cemu onda sva ta testiranja? Da bi se zena nervirala, plakala, sikiral, i ako je moguce sama isprovocirala spontani svim tim brigama? Jeste da zvucim malo brutalno, ali kad pogledas-sve bre nesto na to svodi. Kao da mozemo da kupimo ili uplatimo ili tim pregledima osiguramo neko zdravlje i dug zivot lagodan. Smesno... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Мај 27, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Мај 27, 2010 ТРИПЛ се ради САМО ако се прескочи дабл. Ја питала, тако ми рекао тај др. Значи, ни то не треба да радиш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Мај 27, 2010 Пријави Подели Написано Мај 27, 2010 Цитат Meni su danas stigli rezultati dabl testa, i skoro da sam pala u nesvest. Prilicno su losi. Ali lekar rece da to ne mora nista da znaci. A prvo je rekao da su prilicno losi. Дабл и трипл тестови нису дијагностички, него скрининг тестови. Тј. не дају апсолутно никакву реалну информацију о конкретно твојој трудноћи, него дају само статистичку информацију (нпр. кад се у једној соби нађе 200 жена одређеног узраста, шта каже статистика колико од њих може родити болесно дете). Зато су такви тестови потпуно искључени у неким земљама (не сећам се сад где сам тачно чула да се они, као непоуздани и неинформативни, уопште не раде, али мислим да је Холандија у питању). Такви тестови нашим лекарима углавном служе да наложе трудницу да оде на амнио. Ја сам у првој трудноћи радила трипл јер нисам имала појма шта је то, а у другој сам знала, па сам га ладно игнорисала. И мени је тај први трипл тест био лош, али ми није ни пало на памет да идем на амнио, јер ионако ништа не бих имала од тога, тј. свеједно не бих ишла на абортус да нешто није било ОК. А што је посебно апсурдно, кад трудницу после свега пошаљу на амнио, већи је ризик да се од ње побаци (1-2%), него да се роди болесно дете (у твом случају, "1:250"). Које је то лудило да ризикујемо 125-250 пута више да дете умре због амниоцентезе, него да се роди какво год било? Зато сам ја лично својевремено решила да све предам у руке Лекару душа и тела наших и Цару васељене, тако да сам потпуно опуштено изнела обе трудноће, а наше глинене лекаре ко шљиви. Ионако нису могли да заврше специјализацију без обављеног одређеног вроја абортуса и због тога што су им руке крваве до лаката апсолутно ми не уливају поверење . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Мај 27, 2010 Пријави Подели Написано Мај 27, 2010 Цитат А што је посебно апсурдно, кад трудницу после свега пошаљу на амнио, већи је ризик да се од ње побаци (1-2%), него да се роди болесно дете (у твом случају, "1:250"). Које је то лудило да ризикујемо 125-250 пута више да дете умре због амниоцентезе, него да се роди какво год било? Упс. Сад видим да ми пропорција није испала баш најтачнија :-), али поента свеједно остаје. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 28, 2010 Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Цитат Ионако нису могли да заврше специјализацију без обављеног одређеног вроја абортуса и због тога што су им руке крваве до лаката апсолутно ми не уливају поверење . јел ово стварно тако? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Мај 28, 2010 Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Цитат Цитат Ионако нису могли да заврше специјализацију без обављеног одређеног вроја абортуса и због тога што су им руке крваве до лаката апсолутно ми не уливају поверење . јел ово стварно тако? Када пролазе специјализацију, они су дужни да науче да раде све. Програм који су дужни да прођу приликом специјализације одређен је на државном нивоу и ту нема преговарања. Моја докторка и још један њен колега с клинике данас не раде абортусе, али су током специјализације научили да их раде. И то све важи само за оне гинекологе који уопште размишљају о етичкој оправданости абортуса, а таквих је минималан број. Остали просто раде свој посао. Осим тога, орални контрацептиви такође имају абортивно својство. Који гинеколог ће данас одбити да жени препише пилулу? Због свега тога ја проценама гинеколога не верујем ама баш нимало. Све може бити, а и не мора да бидне. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Мај 28, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Цитат Због свега тога ја проценама гинеколога не верујем ама баш нимало. Све може бити, а и не мора да бидне. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 28, 2010 Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Цитат Цитат Цитат Ионако нису могли да заврше специјализацију без обављеног одређеног вроја абортуса и због тога што су им руке крваве до лаката апсолутно ми не уливају поверење . јел ово стварно тако? Када пролазе специјализацију, они су дужни да науче да раде све. Програм који су дужни да прођу приликом специјализације одређен је на државном нивоу и ту нема преговарања. Моја докторка и још један њен колега с клинике данас не раде абортусе, али су током специјализације научили да их раде. И то све важи само за оне гинекологе који уопште размишљају о етичкој оправданости абортуса, а таквих је минималан број. Остали просто раде свој посао. Осим тога, орални контрацептиви такође имају абортивно својство. Који гинеколог ће данас одбити да жени препише пилулу? Због свега тога ја проценама гинеколога не верујем ама баш нимало. Све може бити, а и не мора да бидне. као у месари, а зависи ти живот, малтене, од њих ...катастрофа, враћамо се у средњи век ампутација уместо лечења ... па добро, после овога све је логично ... http://www.kurir-info.rs/planeta/hrvati-legalizuju-incest-35738.php клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Мај 28, 2010 Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Осим тога, орални контрацептиви такође имају абортивно својство. Који гинеколог ће данас одбити да жени препише пилулу? Мало сад скрећем са теме, али морам да кажем да орални контрацептиви немају абортивно дејство. Абортивна дејства имају спирале и популарне "пилуле за дан после". КОд њих се већ оплоди јајна ћелија па је такву одстрањују. А контрацептивне пилуле, су хормонске и оне утичу на женин организам да не дође до овулације. Тако да самим тим, не може да дође ни до оплодње. Не кажем да треба да се користи, само кажем да је ипак "боља" варијанта. Мислим, и пилула за дан после јесте хормонска, и те како! Али она утиче да се ендометријум стањи пре но што треба те сиротић од ембриона нема где да се угњезди и одеееее... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Мај 28, 2010 Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Кад видим ово о легализацији инцеста, просто не могу да верујем. Све се нешто надам да је ово измишљена вест. Па на крају крајева, ако хоће-нек` се мешају. Тако ће се код њих баш,баш рађати болесне генерације. Кад су тупави па не размишљају. Не бих никога да увредим, али ја стварно такву државу не могу озбиљно да схватим (коју год која иницест легализује). Елем, да се вратим на тему. Јуче сам, после доста истраживања, разговора са разним лекарима и упућеним људима, сазнала да се код нас дабл и трипл тест пркатикују из једног јединог разлога: новац. Логично, не? Дакле, приватне ординације неће да се исте укину због тога што то испитивање кошта око 50 еура. А сваку трудницу шаљу. Постоји само пар клиника у земљи где су трипл и дабл тестови бесплатни јер их "плаћа" РЗЗО. Међутим, ортакиња која ради у нво УСА АИД, каже да наша држава добија новац или из Белгије или Немачке, такође од неке нво, како би се вршили ти тестови (читај:како би се жене убацивале у фрку, панику, скакао притисак...). И како би се што више абортуса вршило. Додуше, кад се дође до амниоцентезе, с` обзиром да се врши у 20 недељи, то буде изазвани порођај. Шта се још дешава_ Дешава се да не баш много стручни лекар, не узме плодову воду, већ нешто налик ликвору, што садржи мамин генетски материјал. И добије се мамин резултат. Па се опет поставља питање: чему све то? Постоје жене које заисте побаце кад сазнају да постоји нека тризомија (Едвард, Тарнер или Даун). Неће да им живот буде мучеље, неће да муче (ако имају) старије дете и низ других разлога. Живот се ту мења 100%. Неретко родитељ не може да иде на посао јер то дете није за вртић, неко ни за школу. Не могу никога да осуђујем. Све ми је то јуче прошло кроз главу. И док сам се враћала од лекара, гледала сам децу по улици како се смеју и трче и све то и искрено, замислила сам се. А знам гомилу правих хришћанки, које су ту децу родиле (иако су змале шта их чека) и ти клинци су баш због све те родитељске љубави и Христове љубави тако напредна (за своје могућности), да се савршено уклапају свуда. И јурцају се испред зграде са вршњацима. Само вера и молитва и истинска љубав. И све је hvala решено. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mila Написано Мај 28, 2010 Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Цитат Мало сад скрећем са теме, али морам да кажем да орални контрацептиви немају абортивно дејство. Абортивна дејства имају спирале и популарне "пилуле за дан после". Ја нашла на нету гомилу текстова који говоре о томе да и орални контрацептиви имају абортивно дејство. Укуцаш у гуглу "oral contraception abortifacient", и нпр. отвориш ово: www.polycarp.org/larimore_stanford.htm и www.pfli.org/faq_oc.html. И на руском нету има текстова о томе (у yandex.ru укуцаш "абортивное действие оральных контрацептивов"). Укратко, сви орални контрацептиви истањују непосредно унутрашњи слој материце. Да би се заметак имплантирао, потребна је дебљина ендометријума од 9-13мм, а код жена које узимају пилуле он се стањује на око 1мм (независна истраживања магнетном резонанцом и ултразвуком). Осим тога, мења се и биохемијски састав ендометријума, па интегрини (који учествују у регулисању ћелијског метаболизма и омогућују имплантацију заметка) смањују своју функцију. Тј. готово нико од произвођача пилула не даје пуну информацију о њеном механизму деловања, па често ни лекари не умеју да кажу пацијенткињи шта она заправо узима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Мај 28, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Буба, ја нисам ништа платила за дабл тест. Добила сам упут од др из дома здр. за Мајку и дете и то је све. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Мај 28, 2010 Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Ја исто. Али нисам могла да радим у свом ДЗ јер немају ту могућност, па сам морала да идем у суседни град. И то зато што сам се распитала. А многе друге труднице се не разлете и не чачкају као ја што чачкам и онда плате. Лекари не кажу. Једна моја ортакиња се спремала да иде у БГ и плати некој приватној ординацији 6.200 дин. Ја је буквално из кола вратила да иде у ДЗ узме упут и оде тамо где и ја. То сам баш и написала у неком од прет. постова:нема свака установа ту могућност. А и кад имају-имају зато што добију новац са стране, за бољи УЗ и реагенсе у лабораторији. Пошто се они нешто екстра увозе и стижу ко зна одакле све. То је мени лично рекла генетичарка која ради у том граду (где сам ишла) на гинекологији. Каже да су дан раније ишли на аеродром по реагенсе. Мислим, да не параноишем сад-није то све тероја завере и све то. Само се слажем, после тог мог тзв. лошег резултата, да дабл тест није ништа до чиста статистика. А да је резултат био са мањим % ризика-вероватно сад не бих ни учествовала на овој теми јер ме амнио никако не би интересовала. Овако 24 сата размишљам: чекати и можда се некад и забринути, или отићи па куд пукло да пукло 0205_whistling Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Мај 28, 2010 Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Pomenula sam Dišenovu distrofiju, hajde malo razmislite imate tri izbora rađati dvoje troje, petoro distrofičara, raditi amniocinteziu, ustvari CVS ( biopsiju čupica) ili uzeti kontracepciju... da ne pominjemo koliko genetski naslednih bolesti ima, koliko koštaju invalidska kolica, da u većini gradova ne postoje rampe za hendikepirane, da morate biti enormno bogati u ovoj državi da biste odgajali hendikepirano dete Skoro je bio slučaj popadije kojoj je urađen prekid jer je nosila plod sa anencefalusom(nedostaje polovina glave i polovina mozga) Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Мај 28, 2010 Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Лазарице, нисам тражила никакву подршку нити раме за плакање. Али, мислим да су ове слике јако потресне и да ми сад, у овој мојој ситуацији, никако нису потребне. Без обзира што знам колико таквих болести има. И не забијам главу у песак. Свака трудница се до краја моли Богу да роди здраво дете, без расцепа вилице, без Тарнеровог синдрома, без дефекта било које врсте. А опет, кад би било који човек размишљао колико болести и несрећа има, никад се не би ни усудио да постане родитељ. Мислим на крају, дете може да се роди здраво и право и да са 20 година постане интравенозни наркоман. Битно је да постоји слободна одлука, да се пристане на неку дијагностику и инвазивну методу, или не. Све нам је дато на коришћење, али нам није све од користи. Па како ко хоће. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука