Jump to content

Gruzijski automobili

Оцени ову тему

Grizzly Adams

Препоручена порука

Опет ова двојица... Где пише да неко ”базира ауто индустрију” и ”економски раст” на овоме? Да није можда председник рекао ”ово је будућност Грузије” и увео мере да ”стимулише” овај посао? Ако јесте, онда признајем, то је штетно. У супротном, не знам где видите проблем. Људи су увидели да неко (а ”неко” није једнако са Европа, постоји и остатак земаљске кугле) жели те аутомобиле и почели да их продају. Ако постоји неко ко те аутомобиле купује, а очигледно постоји, шта је онда тачно ваш проблем? Зар сваки посао тако не функционише? Испиташ потребе тржишта и покушаш да их испуниш. А потребе тржишта стално еволуирају и то је прилично непредвидиво на дуже стазе (слично временској прогнози). Свако ко је на тржишту, мора да буде спреман на стално прилагођавање, па тако и ови препродавци аутомобила. Мислите да ће им посао пропасти? Супер онда, покрените ви неки бизнис за који сматрате да има будућност. Биће да је (као и увек) проблем ”политика њеног председника и окретање Вашингтону” што узгред нема никакве везе са тим да ли је овај посао добар или не. И изгледа да ви гледате на економски раст као на нешто што се планира из неког центра, па се сходно томе планирају активности, а не као на последицу добрих активности.

Ви, ви, ви!!! Не мораш да ми персираш. Каква двојица када цитираш искључиво мене.

И да треба да раде на томе да свој економски раст не базирају само на овоме.

Погледај мој цитат па реци где сам ја то тврдио да су базирали свој раст само на овоме. Ако сам рекао да не треба да се ослоне само на то нисам тврдио да то и раде. Већ да ово није напредак који ће битно помоћи Грузији да се извуче из економске заосталости.

Моја критика окретања према Вашингтону

А кратковида политика њеног председника и окретање Вашингтону (ово и не би било ништа страшно да при том није радио на томе да уништи сваку везу своје земље са Русијом), додатно је уништило индустрију.

односи се на његово раскидање економских веза са Русијом. Целокупна индустрија у бившем СССР-у у великој је мери зависна од Руске индустрије. У тим малим републикама (као што је Грузија) индустрија је углавном производила делове за велике фабрике у Русији. Погледај на пример прибалтичке републике. Све три су део ЕУ, али им је Русија важан спољнотрговински партнер. А оне су чланице НАТО-а. Па их то није спречило да имају одличне економске односе са Русијом. И ако се на политичком плану стално глођу.

Подели на овим сајтовима

Очигледно смо препрограмирани за "централно планирање"... :)

Планирање се односи на стварање услова за напредак постојеће индустрије и привлачење нових инвестиција. А не како си ти схватио мој пост - централно планирање (из времена комунизма).
Подели на овим сајтовима

Ствар је у томе да држава ту није урадила ништа - само је дала слободу људима да раде шта год желе. Увозите шта хоћете, продајте и извозите коме хоћете. И народ се брзо организовао.

Колико ће то да траје? Па то нико не зна. Куцаће машине су некада биле велики бизнис, онда су се појавили рачунари и све се променило. Када се услови промене, људи ће се брзо прилагодити. Посебно са капиталом који су стекли.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Планирање се односи на стварање услова за напредак постојеће индустрије и привлачење нових инвестиција. А не како си ти схватио мој пост - централно планирање (из времена комунизма).

Централно планирање је веома присутно и данас у ЕУ, САД и другим земљама. Услови које треба обезбедити су - ефикасно спровођење закона и решавање спорова + максимална слобода за учеснике на тржишту. Све друго је сувишно.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Централно планирање је веома присутно и данас у ЕУ, САД и другим земљама.

Присутно је мешање државе у привреду. Али не као у време комуниста. Када је власт доносила одлуке колико се чега треба произвести. У СССР-у су имали квоту коју морају да произведу у току године. Ако не ураде колико треба бивају кажњени. Ако ураде више него треба онда им за следећу годину повећају квоту. Што је дестимулисало повећање производње и иновације које омогућавају једноставнију производњу.

Услови које треба обезбедити су - ефикасно спровођење закона и решавање спорова + максимална слобода за учеснике на тржишту. Све друго је сувишно.

Слажем се.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...