Marjanovic Написано Јануар 15, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2013 Шпанска Православна Црква (под омофором СПЦ) Ако бисмо током четрдесет година постојања Православне заједнице настале у Барселони застали на тренутак да размислимо о разлозима нашег постојања самог по себи, по допуштењу Промисли, даље и од духовних немира њених оснивача, можда би сада био тренутак да сагледамо јасан одговор, созерцавајући куда су пролазили путеви и намисли Господње и како је Он у својој Тишини подарио будуће потребе православних верника који су дошли у ове западноевропске крајеве, нарочито у последње време.Духовно и свако друго уточиште које се могло пружити новопридошлима, било је за многе од њих пресудно, а не заборавимо да су они такође обогатили наш црквени живот.Обичаји, језици, побожност, култура и многе друге ствари, обједињени у истој Вери и пракси, наново пронађеној и подељеној са домаћинима, уобличили су једино светило које иде ка Парусији (Другом Христовом доласку) као истинска Педесетница која се свакодневно обнавља: Цркву.Састав наших парохија је мултиетнички, вишејезички и мултикултуралан: Срби, Руси, Украјинци, Румуни, Грци, Грузини, Етиопљани, Французи, Енглези и домаће становништво, сви они пре свега православни, по речима Светог Павла: "Јер који се год у Христа крстисте, у Христа се обукосте. Нема ту Јеврејина ни Грка, нема роба ни господара, нема мушког рода ни женског; јер сте ви сви једно у Христу Исусу" (Галатима 3, 27-28)Протојереј отац Жоан Гарсија, викар Шпанске Православне Цркве http://www.iglesiaortodoxa.es/index.php?lan=sr&area=contenido&pagina=ortodoxia_en_espana Данче*, verum est in beer, Piksi94 and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Piksi94 Написано Јануар 15, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2013 Ja inace imam rodjaka koji zivi u Madridu.Tamo nema srpske parohije,vec ima rumunska parohija.Postoje visejezicna bogosluzenja:na spanskom,katalonskom,rumunskom,ruskom.Ali moj rodjak kaze da on ide na liturgiju na spanskom,posto nema srpski jezik.Kaze da puno Spanaca se upoznaje sa jednim izvorno sacuvanim Hriscanstvom.Sa onom lepotom koja rimokatolicka crkva nema,tj.koja je nestala kroz vekove.Raduje me ovo saznanje da i Spanci upoznaju Pravoslavlje kroz nase parohije.Nemojm zaboraviti i Portugalce i najveceg svetitelja koji se postuje i u nasoj Crkvi,a to je sveti Fruktuoso iz Brage. :0104cheesy: verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Јануар 15, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 15, 2013 http://www.spc.rs/sr/pravoslavlje_u_spaniji Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Август 25, 2013 Пријави Подели Написано Август 25, 2013 Ја сам планирао да радим документарни филм о њима, али никако да набавим та финанс.средства... Иначе, чак сам и са њима ступио у контакт. Кажу да је и тај о. Жоан скроз занимљив као личност. verum est in beer and Marjanovic је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Мај 7, 2014 Пријави Подели Написано Мај 7, 2014 (измењено) http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Pravoslavna-braca-Katalonci.lt.html Православна браћа Каталонци У Шпанији данас има двадесетак центара верске делатности, парохија, капела, мисија које припадају СПЦ Владика Лука (трећи с лева) и отац Жоан (други с десна) са свештеницима СПЦ у Барселони Када је мала група Каталонаца одлучила да оснује православну заједницу 1972. године, православље је у овој области Шпаније било готово потпуно непознато. Али, из језгра које су они оформили развила се велика православна заједница која се данас налази под окриљем Српске православне цркве. У Шпанији, тако, постоји десетак парохија СПЦ: у Каталонији, Баскији, Аликантеу, Мајорки, Галицији, а има и око 20 центара верске делатности, парохија, капела, мисија... Њихове потребе опслужују 14 свештеника, два ђакона и три ипођакона. Постоји и теолошки институт који похађа 30 полазника и који је повезан са Православним богословским институтом Светог Сергија у Паризу. Отац Жоан Гарсија, викар владике западноевропског Луке за Шпанију и Португалију, води бригу о православној пастви и већ 22 године је свештеник Српске православне цркве. – Православна каталонска заједница основана је пре 38 година и најпре је била под јурисдикцијом Румунске патријаршије. Због канонских разлога пре 22 године примљена је у Српску православну цркву, 12. фебруара 1988. године од стране тадашњег владике западноевропског Лаврентија. Прва парохија у Каталонији бројала је око 150 верника, од којих је 90 одсто било домаће становништво. У њој тренутно има око 500 верника, а један део су исељеници – каже отац Жоан. Одлуку да помогне православној заједници у њеном зачетку наш саговорник донео је пре четрдесетак година, а на тој мисији ради као свештеник већ 38 година. На питање како су становници традиционално католичке земље прихватили православље, кратко, али језгровито одговара: са радошћу поновног проналаска истинског апостолског предања. – Сваки дан се служи вечерња служба, суботом бденије и недељом литургија, на каталонском, старословенском, односно црквенословенском, румунском, грчком, као и евентуално на шпанском и српском, у зависности од присуства верника. Постоји и једна организација за социјалну помоћ, која тренутно ради са око 100 породица са правним проблемима, проблемима преживљавања и слично – објашњава отац Жоан. Шпанске парохије, чије је језгро оформило домаће, каталонско становништво, до сада су посетиле многе владике из Србије: митрополит црногорско-приморски Амфилохије, владика захумско-херцеговачки Григорије, епископ браничевски Игњатије, владика западноамерички Максим, као и епископ који их је примио под окриље СПЦ владика шабачки Лаврентије. Надлежни архијереј, епископ западноевропски Лука, у Шпанију у посету својим мирјанима и клеру долази четири до пет пута годишње. Свештеници и верници из Шпаније, такође, узвраћају посете. – Посетили смо Патријаршију у Београду, где нас је примио блаженопочивши патријарх Павле, што ће нам остати у незаборавној успомени. Били смо и у шабачкој епархији, ту нас је дочекао владика Лаврентије, а посетили смо и манастире Соко, Жичу, Студеницу... Недавно је једна група посетила и Митрополију црногорско-приморску и њене цркве и манастире као што је онај Светог Василија Острошког – прича отац Жоан. Ј. Беоковић Измењено Мај 7, 2014 од Batman Овако је много "лепше" ;) Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Мај 7, 2014 Пријави Подели Написано Мај 7, 2014 http://www.iglesiaortodoxa.es/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Мај 7, 2014 Пријави Подели Написано Мај 7, 2014 Да ли неко зна до када ова делегација из Каталоније остаје код нас? И какав им је план пута? Када ће која места посетити? Ако неко зна, био бих му веома захвалан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 7, 2014 Пријави Подели Написано Мај 7, 2014 Да ли неко зна до када ова делегација из Каталоније остаје код нас? И какав им је план пута? Када ће која места посетити? Ако неко зна, био бих му веома захвалан Очито ниси приметио брате, ово је вест од пре 50 и кусур месеци Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Мај 7, 2014 Пријави Подели Написано Мај 7, 2014 То она вест о њима у Политици, али горе имаш вест са сајта СПЦ (што сам видео и данас на сајту СПЦ) да је делегација дошла у Бг, примљена код Патријарха и да планира да посети епархије Ваљевску, Браничевску, Сремску, да држе нека предавања на ПБФ-у и Академији СПЦ. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 7, 2014 Пријави Подели Написано Мај 7, 2014 То она вест о њима у Политици, али горе имаш вест са сајта СПЦ (што сам видео и данас на сајту СПЦ) да је делегација дошла у Бг, примљена код Патријарха и да планира да посети епархије Ваљевску, Браничевску, Сремску, да држе нека предавања на ПБФ-у и Академији СПЦ. Е то не знам ,а л` можемо се распитати сутра. Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Мај 7, 2014 Пријави Подели Написано Мај 7, 2014 Ако неко нешто сазна, значило би ми пуно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Мај 8, 2014 Пријави Подели Написано Мај 8, 2014 Ма верујем да би ме испитивали, али моје намере су јасне, часне и поштене Ово за свештенике нисам знао. А конкретно, уходим их јер сам вест о њиховој посети добио синоћ, на сајту СПЦ. Нажалост, нисам раније знао да су били у Бг-у, на сајту факса и Академије СПЦ. То ми је била јединствена прилика. Данас сам добио инфо да треба да иду за Шабац и Фрушку гору и у недељу се враћају назад. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
perl Написано Мај 27, 2014 Пријави Подели Написано Мај 27, 2014 Шпанска Православна Црква - заједница парохија у Шпанији под окриљем Западноевропске епархије СПЦ, уз благослов епископа, Господина Луке (Ковачевића), покренула је иницијативу за прикупљање помоћи настрадалима од поплава.Вест на шпанском можете погледати на званичној страници:http://www.iglesiaortodoxa.es/gloria_v5/wordpress_3_2_1/?p=429Сви верници и људи добре воље из Шпаније који желе да помогну новчаним прилозима, могу то да учине преко следећег рачуна:ES42 2100 0842 370101344188,на име "Iglesia Ortodoxa Española", код уплате навести “Ayuda inundaciones en Serbia” (у преводу: Помоћ за поплаве у Србији).Група верника ове заједнице је почетком маја била у посети Србији, где је примљена и од стране Њ. С. Патријарха Иринеја. Том приликом је посетила и светиње Ваљевске епархије, само неколико дана пре катастрофалних поплава које су тешко погодиле ово подручје.Још на прошлонедељној Литургији верници су у неколико парохија сакупили прилоге, а сав прикупљени новац, као и будући прилози ће бити прослеђени преко седишта Епархије у Паризу.26/05/2014, Барселона nana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука