Jump to content

Највећи, најбољи... спортиста свих времена

Оцени ову тему

pokajnik83

Препоручена порука

• Одговори 82
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

• 2 weeks later...

Ако говоримо о фудбалерима, мислим да морамо поменути и овог:

[table][tr][td]

Гаринча (Manuel Francisco dos Santos "Garrincha", 1933-1983) - бразилски фудбалер, један од најбољих свих времена (према Пелеовим речима - најбољи). Играо је на позицији десног крила.

Рођен је са деформисаном кичмом, левом ногом савијеном на унутрашњу страну и десном краћом 6cm и савијеном према споља. Упркос томе, постао је сјајан фудбалер са невероватним дриблинзима.

За репрезентацију Бразила одиграо је 60 утакмица у периоду од 1955. до 1966. укључујући и три светска првенства - 1958, 1962 и 1966, од којих је Бразил освојио прва два. СП 1962. у Чилеу прошло је скроз у знаку Гаринче.

Играјући за репрезентацију Бразила изгубио је само једну утакмицу (3-1 пораз од Мађарске) на Светском првенству 1966. Занимљиво је да Бразил никад није изгубио утакмицу у којој су он и Пеле заједно играли.

На жалост, није водио нимало спортски живот и био је тежак алкохоличар и увек проблематичан у приватном животу. Жена га је напустила пошто ју је ударио током свађе. Такође је имао пореских проблема, јер, колико год да је зарадио (наравно, не може се поредити са оним колико зарађују данашњи фудбалери) увек је много трошио водећи раскалашан живот.

Умро је 1983. од цирозе јетре са 49 година живота.

[/td][td]Постављена слика[/td][/tr][/table]

Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море.

Павле Соларић

Подели на овим сајтовима

хмммм...

Јавно признао да се никада није одрекао цигарета...

Врхунски спортиста хммммммм...

Умешао се у политику...хмммммммм ....

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Подели на овим сајтовима

Па где баш он у рубрику НАЈВЕЋИ СПОРТИСТА СВИХ ВРЕМЕНА!?

Можда најлепши спортиста свих времена  joooj 0110_hahaha 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

?? ??? ??? ?? ? ??????? ??????? ????????? ???? ???????!?

????? ???????? ????????? ???? ???????  joooj 0110_hahaha 0110_hahaha

Pa necu sigurno ove juznoamericke ******** da postavljam 0110_hahaha
???? ???????!

?? ?? ????? ???? ??????!?!?!?! 0110_hahaha

????? ?? ??????, ??????, ???? ????? ????????? ?? ???????!

Подели на овим сајтовима

????? ???????? ????????? ???? ???????  0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Pa necu sigurno ove juznoamericke ****** da postavljam 0203_cool
???? ???????!

?? ?? ????? ???? ??????!?!?!?! joooj

Rasizam?????

Opa...nisam znao da sam rasista joooj 0110_hahaha

A ti si vidim onu varalicu Felipsa velikosrbina postavio klapklap klapklap

A zar nijesi znao da su Hrvati ustvari Srbi 0202_238

potpisp.jpg
Подели на овим сајтовима

????? ???????? ????????? ???? ???????  0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Pa necu sigurno ove juznoamericke ----------- da postavljam 0202_238
???? ???????!

?? ?? ????? ???? ??????!?!?!?! joooj

Rasizam?????

Opa...nisam znao da sam rasista joooj 0203_cool

A ti si vidim onu varalicu Felipsa velikosrbina postavio klapklap joooj

A zar nijesi znao da su Hrvati ustvari Srbi klapklap

????? ?? ???? ?? ?? ?? ??????? ??? ????. ????? ???? ?? ????????? ?? ??????????!

?????, ????? ?? ?????? ??? ??????? ???? ?? ?????, ??????? ??? ??? ?? ????? ????????, ? ?????? ??? ?? ??? ?? ??? ???????? ??.1 ???? ??? ??????!

?????. ???? ????????? ??? ?????? ??????? ???????!

?.?. ???? ?? ?? ??? ???? ??? ?? ????? ????? ?? ???????? ?? ????!  0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Свако наредно коришћење непримерених, увредљивих речи ће бити строго кажњавано!

Подели на овим сајтовима

Да не скренемо превише у фудбалере, ја мислим да је гре'ота што нико није поменуо ниједног кошаркаша, осим Маше, која је поменула Џордана... Да пробам то мало да исправим...

[table][tr][td]Радивој Кораћ (1938-1969) - југословенски кошаркаш. Са репрезентацијом Југославије је освојио две сребрне медаље на Европским првенствима (1961, 1965), две на Светским првенствима (1963, 1967) и Олимпијским играма 1968., као и бронзану медању на Европском првенству 1963, и четири првенства Југославије.

Почео је да игра за БСК (ОКК Београд) са 16 година и играо је крилног центра са висином од 193 cm, а тренер му је био Борислав Станковић. Са ОКК Београдом Кораћ је освојио четири првенства Југославије (1958, 1960, 1963, 1964) Кораћ је био први стрелац и играч Стандарда из Лијежа, првака Белгије (1967/68), играјући за Петрарку из Падове, био је први стрелац првенства Италије (592 поена на 22 утакмице).

Популаран под надимком Жућко, постао је један од најбољих југословенских играча током 1960-тих. Био је најбољи стрелац првенства Југославије седам година узастопно, што је највише у историји југословенске кошарке, са просеком поена по утакмици од 32,7. Кораћ је био познат по свом карактеристичном извођењу слободних бацања, са две руке одоздо, држећи лопту пре шута непосредно изнад терена.

Кораћ је због своје изузетне популарности у Белгији био гост у врло гледаном телевизијском шоу програму. На питање водитељке колико слободних бацања може погодити из 100 покушаја, Кораћ је одговорио да може погодити 70 до 80. У том тренутку се померила завеса у студију, иза које је стајао кош. Водитељка је замолила Кораћа да гледаоцима потврди своју тврдњу на лицу места, а Кораћ је погодио сва слободна бацања.

Одиграо је укупно 157 утакмица за репрезентацију и постигао 3153 поена, за тадашње прилике висок просек од 20,8 поена по утакмици. Три пута је проглашен за члана најбољег европског тима. На утакмици Купа европских шампиона против Алвика из Стокхолма, Кораћ је постигао 99 поена и приближио се рекорду Вилта Чемберлена (утакмица се завршила резултатом 155:57).

Ван кошаркашког терена, Кораћ је уживао у позоришту, музици и читању књига. Био је старији недипломац Електротехничког факултета Универзитета у Београду.

2. јуна 1969. у 30. години, Кораћ је погинуо у саобраћајној несрећи код села Каменице, 12 km од Сарајева, после утакмице коју су играле репрезентација Југославије и селекција Босне и Херцеговине.

FIBA је 1971. на предлог генералног секретара Вилијама Џонса у Кораћеву част установила Куп Радивоја Кораћа, а кошаркашке утакмице нису одиграване 2. јуна по одлуци Кошаркашког савеза Југославије. Европски пехар који се додељивао победнику овог такмичења носио је име "Жућкова левица". Ово масовно европско такмичење је угашено 2002. а Кошаркашки савез Србије и Црне Горе је променио име свог националног купа у Куп Радивоја Кораћа.

Извор: Википедија

[/td][td][table][tr][td]Постављена слика[/td][/tr][tr][td]Постављена слика[/td][/tr][tr][td]Постављена слика[/td][/tr][/table][/td][/tr][/table]

Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море.

Павле Соларић

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...