Jump to content

+Григорије: Идеја о повратку Срба се претвара у стварност

Оцени ову тему

Дејан

Препоручена порука

Његово преосвештенство владика захумско - херцеговачки и приморски Григорије рекао је да Срби морају да се врате у Мостар, а да се та идеја полако претвара у стварност."То није нереално, јер постоје средства која су дуго обећавана и склањана од очију Срба, али то више није могуће. Постоји пет хиљада захтјева за повратак и ми се надамо да ће им се изаћи у сурет", рекао је владика Григорије новинарима након синоћњег свечаног Божићног концерта у Мостару.

vladika-grigorije.jpg
Он је навео да се очекује велика подршку и од Владе Републике Српске, која ових дана отвара и канцеларију у Мостару. "Не вјерујем да ће неко моћи да нас превари, једино да не издамо ми сами себе", додао је владика Григорије.

Према његовим ријечима, када се врати двије хиљаде породица мораће да им се помогне да обрађују земљу, а онда ће они бити нова снага за српску заједницу и за град Мостар.

"Када сам говорио да ће бити зидана Саборна црква, као да су ми говорили 'ма причај ти то неком другом'. Када сам говорио људима да ћемо обрађивати земљу, набављати тракторе, они су рекли 'ма ти то лијепо причаш'. Када сам рекао да ћемо обновити Владичански двор, који је једна од најљепших зграда у Мостару, људи су климали главом јер је то личило на сметљиште. Међутим, те ствари се догађају. Ја вјерујем да је то мислост Божија", каже владика Григорије.

Он је након свечаног концерта, који је одржан у Хрватском дому Херцега Стјепана Косаче у Мостару, отворио изложбу слика Владимира Величковића, једног од најеминентнијих српских савремених сликара, а организован је и божићни пријем за званице.

Осим српских културно-умјетничких друштава и хорова, синоћ су наступили и извођачи из хрватског и бошњачког народа. "То показује колико смо слични једни другима и спремни да поштујемо различитости", сматра владика Григорије.

На пријему се обратио и мостарски муфтија Сеид Смајкић, који је честитао Божић православцима, наводећи да се кроз њихову радост радују и сусједи муслимани, јер дијеле исту судбину.

Муфтија је навео да свака света књига каже да се суграђанин треба сусретати са осмијехом и ведра чела. "Тако и ми кроз ове наше сурете градимо друштво среће", рекао је муфтија Смајкић.

Гвардијан самостана Светог Петра и Павла у Мостару фра Ико Скоко се у свом обраћању заложио за пут заједничког живота.

Божични концерт у Мостару одржан је по четврти пут, а овогодишњи - под називом "Твоје од твојих" организовали су Српско просвјетно и културно-умјетичко друштво "Просвјета" - Градски одбор Мостар и Српско пјевачко културно друштво "Гусле".

Наступили су Етно-група "Свети великомученик Димитрије" из Невесиња, Фолклорно друштво Љубиње, народни гуслар Момир Авдаловић из Гацка, женска пјевачка група Удружења гуслара и епских пјесника "Војвода Влатко Вуковић" из Билеће, Културно-умјетничко друштво "Алат" из Требиња, Хор Херцеговачке Грачанице из Требиња, Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво "Гусле" из Мостара, Хор "Света Анастасија српска" из Требиња.

У програму су учествовали и Хрватско пјевачко друштво "Хрвоје" из Мостара и група "Валтер акустико", а бесједу је одржао и програм водио ђакон Бранислав Рајковић.

На програму су се смјењивале божићне пјесме, а дворана са више од од 800 мјеста била је пуна. (Срна)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...