Jump to content

Да ли су јужнословенски народи способни за своју независну државу?

Оцени ову тему

Manolis

15 члановâ је гласало

1. 1. Да ли су јужнословенски народи способни за своју независну државу?

• Да, наравно да су способни.
      7
    • Не, нису способни.
      6
    • Не знам.
      2

Препоручена порука

Интересује ме шта мислите о овом питању. У ово питање бих укључио и Румуне и Албанце. 

Мој став је да ниједан од јужнословенских народа није способан управљати својом државом. Најбољи показатељи су лош економски стандарт, глад, немаштина, темељи и репови комунизма, убијене недужне жртве свих ратова који су вођени у последњих 100 година на овим просторима, покварена лоповска политика (сви су исти), несигурна будућност итд...

Подели на овим сајтовима

Моје мишљење је да су способни. Имамо ми доста паметног народа који би  могао да изнесе тај терет али прво морамо да се одупремо Америци и њиховом виђењу демократије.

А ови набројани показатељи се могу превазићи, уз одличан економски план и улагања.

"Америка" мисли да је створена да влада свијетом и оно што не може да купи, сатре бомбама па уводи своју власт кроз којекакве невладине организације, обдусмене итд.

Господе, буди милостив мени грешној.

Подели на овим сајтовима

Моје мишљење је да су способни. Имамо ми доста паметног народа који би  могао да изнесе тај терет али прво морамо да се одупремо Америци и њиховом виђењу демократије.

А ови набројани показатељи се могу превазићи, уз одличан економски план и улагања.

"Америка" мисли да је створена да влада свијетом и оно што не може да купи, сатре бомбама па уводи своју власт кроз којекакве невладине организације, обдусмене итд.

Данас је то Америка и ЕУ, сутра Немачка, прекосутра нека друга земља, не битно сви зависимо од неке земље која кроји политику сваке државе на овим просторима и поставља своје људе итд. А ми као имамо независну државу, али само на папиру, не да нисмо способни имати државу него се понашамо као гладне звери. 

Подели на овим сајтовима

Sposobni da naprave nezavisnu državu sigurno jesu (evo sad svi imamo svoje države), ali da li te države mogu biti uređene, bez korupcije, kriminala i bede? Teško, ipak je za to potrebna promena mentaliteta. Zato moj glas ide za 'ne'.

:)

Подели на овим сајтовима

Ми имамо природне капацитете, да можемо сами о себи да се бринемо ако их знамо искористити.

Генијус је у праву, менталитет нас кочи, али наш менталитет је и инат, можда нешто и успијемо из ината.

Само што је код нас доста проданих душа, па за новац продају све чега се могу дочепати па и државу.

Ја и даље мислим да смо способни, али треба доста радити и још доста генерација да прође да успијемо у томе.

Господе, буди милостив мени грешној.

Подели на овим сајтовима

Pokusavano je vise puta da se ujedinimo i na zalost uvek se to raspalo i zavrsilo tragicno. Velike su tu prepreke i barijere. Bilo bi lepo kad bi to moglo. Da svima bude lepo u zajednici i da niko ne bide ostecen ili ponizavan. Ali za sada je to u domenu naucne fantastike. Veca je verovatnoca da udjemo u EU nego u neku novu Jugoslaviju,

Подели на овим сајтовима

Па независне државе фактички постоје, дакле јесу способни. :) Па и историјски, српска држава је имала јако светао период (додуше не дуг), чак и у ХХ веку, око Балканских ратова када је била на свом врхунцу, од средњег века до данас... Данас, Хрвати су успели да имају своју државу, етнички скоро потпуно чисту, на прагу су ЕУ, са просечном платом (чини ми се) од 600 е, имају фине везе са западом, тако да су се показали врло способни пошто су после целе историје скоро под Угарима, два изгубљена рата, НДХ, и на крају највећег етничког чишћења у Европи после Другог рата, добили све ово што имају... Не пратим какво је стање код Румуна и Бугара, начујем по мало да је наводоно у Бугарској горе него и код нас, али опет обе земље немају нерешена питања око територија, и што се тиче Румуна што је најбитније, има их много више и не прети им изумирање као нама...  А Албанци су, за мене, велики историјски парадокс, као најпримитвнији (без омаловажавања, само чињеница) народ на Балкану, који постаје државотворан тек пре 100ак година (и то зна се како, без икакве своје заслуге) а који једини има неку шансу да створи своју велику националну државу у некој изгледној будућности. И имају и даље велики прираштај тако да су фактор на који се мора рачунати од са па на даље, за 50 до 100 година може их бити више него нас рецимо. Леп пример колико балансирање у европским и светским односима, па и срећа/судбина/промисао може да некоме ни кривом ни дужном да много више или много мање него што заслужује историјски, цивилизацијски и сл. 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Е, а ако си мислио на неку нову заједничку државу, мислим да је судбина Југославија одговор на сваку сличну идеју, у неком јако дугом наредном периоду.

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Данас, Хрвати су успели да имају своју државу, етнички скоро потпуно чисту, на прагу су ЕУ, са просечном платом (чини ми се) од 600 е, имају фине везе са западом, тако да су се показали врло способни пошто су после целе историје скоро под Угарима, два изгубљена рата, НДХ, и на крају највећег етничког чишћења у Европи после Другог рата, добили све ово што имају...

Држава на папиру и држава као што је данас Аустрија није исто. Презадужени су, политичари се не мењају још од 80-их, вијају по Аустрији траже посао, исто као овде. Једино што су боље искористили туризам и додворавање ЕУ, иначе једна велика нула од државе.

Подели на овим сајтовима

Најбољи показатељи су лош економски стандарт, глад, немаштина, темељи и репови комунизма, 

Slovenci nisu gladni, nemastine nema, sa komunizmom nikada nisu imali problema pa ni sa "repovima" ( prvi prtedserdnik nezavisne Slovenije je bio Milan Kucan, komunista isto koliko i Milosevic).

U Hrvatskoj  nema gladi, duplo veci dohodak po glavi stanovnika imaju od Srbije, vole svoju nezavisnost ... znaci mogu i oni. 

Crna Gora lepo zivotari od turizma, malo ih je solidno sui se organizovali, vole svoju nezavisnost i oni ... znaci mogu i oini.

Najgore tu ekonomski stoje Bosna i Republika Srpska. Ali mogu i oni da imaju svoje drzave.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Држава на папиру и држава као што је данас Аустрија није исто. Презадужени су, политичари се не мењају још од 80-их, вијају по Аустрији траже посао, исто као овде. Једино што су боље искористили туризам и додворавање ЕУ, иначе једна велика нула од државе.

Да, ако гледаш тако онда мислим да ниједан ЈС народ није способан да има државу као што је Аустрија. Додуше, држава као што је Аустрија уопште нема много у целом свету, пре су изузетак него правило. Али опет и то што Хрвати имају није лоше, после свега што се издешавало, не верујем да ће пропасти. 

Подели на овим сајтовима

Slovenci nisu gladni, nemastine nema, sa komunizmom nikada nisu imali problema pa ni sa "repovima" ( prvi prtedserdnik nezavisne Slovenije je bio Milan Kucan, komunista isto koliko i Milosevic).

U Hrvatskoj  nema gladi, duplo veci dohodak po glavi stanovnika imaju od Srbije, vole svoju nezavisnost ... znaci mogu i oni. 

Crna Gora lepo zivotari od turizma, malo ih je solidno sui se organizovali, vole svoju nezavisnost i oni ... znaci mogu i oini.

Najgore tu ekonomski stoje Bosna i Republika Srpska. Ali mogu i oni da imaju svoje drzave.

Да је Словенцима лепо не би јурили данас своје политичаре да их набију на колац. Презадужени су до гуше а то неко треба да врати.

У Хрватској и текако има глади, то што се ми инфоримшемо само са наших медија то су приче и бајке како је ЕУ савршена крава музара, а она је заправно најгори зеленаш.

Црна Гора је нешто ново, али им прети да доживе исту судбину као и све остале екс-ЈУ земље.

БИХ није никаква држава, прави пример неспособности.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...