Гости Guest - . . .- Написано Јануар 6, 2013 Гости Пријави Подели Написано Јануар 6, 2013 Може ли неко ово да појасни? Сам чујем много тумачења и једно од оних које ме је бацило у дубоку недоумицу јесте да је Бадњак символ Христа! Како?! Зар ћемо Христа спалити? Има и оно тумачење да је Бадњак символ старог идола, кумира који се спаљују доласком Христа. Али зашто се онда толико украшава и даје му се на важности? Чак има и освештавања бадњака. зар се свешта идол, кумир, тотем? И треће које сам чуо и које је мени најсмисленије јесте да је бадњак символ дрвета којим су се огрејали када се Христос родио. Некако ми ово задње дође најнормалније. kron and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Јануар 6, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2013 Ја, некако, мислим да је ово треће. И код нас се освештава Бадњак, па се замаже медом, да буде слатка година, па се поспе пшеницом да буде родна година, и са соли се поспе нешто због стоке, ако сам добро упамтила. Онда се три пута удара у ватру, да би било што више искра за што бољу годину. Код нас, традиционално, начелник општине износи Бадњак из цркве и ложи га, ове године су баш велики донијели, па није могао сам, требала му је помоћ. Таша је реаговао/ла на ово 1 Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јануар 6, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2013 Речи бадњак, буднја и питон потичу од праиндоевропског корена *bhudh-, који је означавао дно, темељ, дубине и сл. Спаљивање бадњака симболизује приношење жртве. "Ој бадњаче, бадњаче , ти наш стари рођаче" Очигледно је тотемски култ Храста био у питању код старих Срба. Сличан обичај спаљивања бадњака постоји код многих европских народа па и у Ирану , с тим што се у Ирану везује за Мухамедов рођендан. У суштини обележава смену године. Спаљује се стара година и рађа се нова година. Спаљује се старо рађа се ново. Али и то старо што се спаљује то је опет на неки начин део нас( ти наш стари рођаче) , а и то ново што се рађа то је исто тако део нас самих или би требало да постане део нас ( Богомладенац) . Спаљујемо старог човека да би се родио нови човек. Нови човек у Христу. Зато је бадњак Црква у стара времена везала за Божић и тиме му дала не нови него прави дубљи , темељнији смисао. И стари народи су знали или кроз маглу наслућивали Месију Спаситеља света и чекали га свако на свој начин. Зато су претпостављали да ће Спаситељ изменити на неки начин оно што је старо и донети нешто ново . Та идеја постоји у свим религијама света. И то је укратко суштина бадњака. Није дакле паганизам , као што није ни слављење славе , која је на неки начин потекла од култа предака. Па и сам бадњак је у свези са култом предака ( ти наш стари рођаче) . А преци су нам преко старих Словена до првих времена и Адам и Ева. Спаљујемо старог човека да би дали шансу новом човеку , али и према томе старом човеку ( наш стари рођаче) имамо љубав, јер том љубављу спасавамо и себе и своје ближње посредством Христа, такорећи ми смо се уткали у Христа у Цркву онако како је и речено да ћемо бити накалемљени ми који смо дивља воћка на Израиљ који је питома воћка. Тако се ми не одричемо својих старих који су живели до Христа , а опет ни не остајемо у старом незнању . Нема ништа нечисто у древности, традицији, и обичајима ономе који то освећује Чистим - Христом. feeble, Јанко, Николa and 15 осталих је реаговао/ла на ово 18 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јануар 6, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2013 Па да закључамо тему RYLAH, Mironosica, Ђуро Станивук and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Јануар 6, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2013 Речи... Nisam bas ubedjen. Bolje da vidimo i druga tumacenja Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јануар 6, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2013 Nisam bas ubedjen. Bolje da vidimo i druga tumacenja Ајде Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 6, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2013 Рекао +Амфилохије да је то символ огња "донетог Христом са небеса и оне светлости која је засијала из пећине Витлејемске пре 2000 година" вечерас на паљењу бадњака. http://www.svetigora.com/node/12138 DYNABLASTER, Ignjatije, Баба and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Јануар 6, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2013 И треће које сам чуо и које је мени најсмисленије јесте да је бадњак символ дрвета којим су се огрејали када се Христос родио. Некако ми ово задње дође најнормалније. Ja znam za ovo trece i tako sam ga i prihvatla. Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јануар 6, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2013 Ja takodje znam za trece i to mi ima smisla. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јануар 6, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2013 То треће је да тако кажем једно савремено поповско упроштено тумачење. Међутим ако то прихватимо као одговор на питање остаје да се сукобљавамо са етнологијом, са филологијом, и са самом традицијом. Јер ако је "бадњак наш стари рођак" зашто га ложимо на ватри уочи Божића? Да ли смо ми ненормални када то чинимо, да би "старим рођаком" потпалили ватру која треба да загреје Богомладенца, па макар и симболички ? Ипак у култу предака огњиште је централно место , оно што је олтар у Цркви. И опет долазимо на то што је неко пре 1000 година савршено решио да ми данас запетљавамо јер су нам полупани лончићи. Нити су попови ономад били дебилни, нити је народ данас ретардиран. Народ осећа ову традицију јако дубоко, али је не уме објаснити. А ономад пре 1000 година попови су дали објашњење народу и оставили му да пали бадњак и да чак пева све песме , коледа и остало везано за бадњак али да се све преобрази Христом и подигне на виши ниво, на ниво дочеканог Месије Спаситеља света. Римокатоличка црква је у већини свугде буквално избрисала ове народне песмице а обичаји су остали у фрагментима. И французи и Енглези и други народи рецимо Талијанци имају неко магловито сећање на бадњак и уносе некакво дрвенце у кућу а неки га и ложе уз изговарање разних жеља за нову годину, но нико тако јасно у Европи нема очуван овај обичај као ми Срби. И сад долазимо на почетку 21 века да попови оће да учине са тим обичајем оно што су католици учинили пре 1000 и више година . Па зашто побогу ? Ако до сада није сметао нашој Црквености и побожности него ју је надопуњавао , зашто сада смета? Оћете да чујете? Зато што попови не умеју да му врате стари смисао , него је бадњак препуштен за време комунизма паганизацији, те се данас бацају петарде пије ракија и шенлучи уз бадњак негде поред цркве или на улици. И шта сад , ајд да укинемо бадњак или да му дамо неки други смисао. Па не треба тако , него просто и бадњак као одраз народског духа треба искористити за мисију народу, исто онако како су то учинили они стари паметни попови . Нека то дакле буде сећање на претке, старе Словене или Србе или како већ ко воли, може и на старе Енглезе ако има који овде православни на форуму( У Енглеској су ложили јул лог (Yule log) ) , шта смета сетимо се наших старих који су исто овако налагали бадњак и оних пре Христа и оних по Христу , јер сви су наши, једни по телу други и по телу и по духу. Шта је лоше у том сећању ? Ћириличар, Ignjatije, verum est in beer and 9 осталих је реаговао/ла на ово 11 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јануар 6, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2013 Pa moze se reci i da nije normalno drvo nazivati rodjakom ... Mislim da je to zbog rime .... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јануар 6, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2013 Pa moze se reci i da nije normalno drvo nazivati rodjakom ... Mislim da je to zbog rime .... А можда је због зиме... А можда је у шуми... Биће да је у шуми... Ја лично могу и без бадњака и без Срба и без планете , једино не могу без Христа, али кад су ту већ и Срби и Планета и Бадњак онда нека буде онако како треба. Ајд видим да не вреди, рекох шта рекох, ко воли нек изволи, нисам ја то смислио тако су рекли паметнији од мене... Мир Божији Христос се Роди ! Милан Б, Silence , Middle-earth and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јануар 6, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2013 vaistinu se rodi! Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Middle-earth Написано Јануар 6, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2013 То треће је да тако кажем једно савремено поповско упроштено тумачење. Међутим ако то прихватимо као одговор на питање остаје да се сукобљавамо са етнологијом, са филологијом, и са самом традицијом. Јер ако је "бадњак наш стари рођак" зашто га ложимо на ватри уочи Божића? Да ли смо ми ненормални када то чинимо, да би "старим рођаком" потпалили ватру која треба да загреје Богомладенца, па макар и симболички ? Ипак у култу предака огњиште је централно место , оно што је олтар у Цркви. И опет долазимо на то што је неко пре 1000 година савршено решио да ми данас запетљавамо јер су нам полупани лончићи. Нити су попови ономад били дебилни, нити је народ данас ретардиран. Народ осећа ову традицију јако дубоко, али је не уме објаснити. А ономад пре 1000 година попови су дали објашњење народу и оставили му да пали бадњак и да чак пева све песме , коледа и остало везано за бадњак али да се све преобрази Христом и подигне на виши ниво, на ниво дочеканог Месије Спаситеља света. Римокатоличка црква је у већини свугде буквално избрисала ове народне песмице а обичаји су остали у фрагментима. И французи и Енглези и други народи рецимо Талијанци имају неко магловито сећање на бадњак и уносе некакво дрвенце у кућу а неки га и ложе уз изговарање разних жеља за нову годину, но нико тако јасно у Европи нема очуван овај обичај као ми Срби. И сад долазимо на почетку 21 века да попови оће да учине са тим обичајем оно што су католици учинили пре 1000 и више година . Па зашто побогу ? Ако до сада није сметао нашој Црквености и побожности него ју је надопуњавао , зашто сада смета? Оћете да чујете? Зато што попови не умеју да му врате стари смисао , него је бадњак препуштен за време комунизма паганизацији, те се данас бацају петарде пије ракија и шенлучи уз бадњак негде поред цркве или на улици. И шта сад , ајд да укинемо бадњак или да му дамо неки други смисао. Па не треба тако , него просто и бадњак као одраз народског духа треба искористити за мисију народу, исто онако како су то учинили они стари паметни попови . Нека то дакле буде сећање на претке, старе Словене или Србе или како већ ко воли, може и на старе Енглезе ако има који овде православни на форуму( У Енглеској су ложили јул лог (Yule log) ) , шта смета сетимо се наших старих који су исто овако налагали бадњак и оних пре Христа и оних по Христу , јер сви су наши, једни по телу други и по телу и по духу. Шта је лоше у том сећању ? Да нису имали бадњак ложили би нешто друго. У сваком случају морали су да се угреју. А вјера је основ свега чему се надамо, потврда ствари невидљивих. Посланица Јеврејима 11, 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јануар 6, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2013 @@Жељко, Ваистину се роди! Слажем се што се тиче обичаја, они једноставно обогаћују свакодневни живот, то су оне што кажу ситнице које живот чине лепшим. Нису се узалуд ти обичаји одржали и иако немају увек хришћанско порекло, хришћанска душа ће им лако доделити симболику и хришћанско значење. Св. старац Пајсије је рекао отприлике како верује да се добронамеран човек може и од лисице научити. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука