Jump to content

antidor nafora da li je treba davati pricescenima

Оцени ову тему

Препоручена порука

Nisam strucna da dam kvalitetan i tacan odgovor ali kod nas je praksa da ko je primio sveto pricesce uzme i naforu svestenik je deli odmah nakon uzimanja pricesca.Da cujemo od nasih svestenika sta je ispravno? klapklap

Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!!

Подели на овим сајтовима

За мене нафора је скроз небитна. Врхунац Литургије је св. Причешће. Нафора- антидора- што значи уместо Дарова, давала се онима који нису примили Причешће, тј Дарове. Уместо Дарова- Тела и Крви Христовог, примали су хлеб, нафору. Када је Црква постала слободна у 4. веку, у њу су ушли разноразни људи. Који нису знали пуно о Цркви, о заједници, о Евхаристији. И јавили су се људи који долазе на ЛИтургију али се не причешћују. Њима, дакле, није давано Причешће него уместо тога- нафора.

За мене, нафора је скроз небитна за целу причу, за Литургију. Мислим да је треба узети, што да не. ТО је хлеб који је остао од просфора. Наиме, из просфоре се вади Агнец и честице и оно што остане се исецка и подели на крају Литургије као нафора.

Дакле, битно је да ли си се причестио, да ли живиш црквеним животом...а нафора... није ништа посебно.

(моје мишљење)

Подели на овим сајтовима

?? ???? ?????? ?? ????? ???????. ??????? ????????? ?? ??. ????????. ??????- ????????- ??? ????? ?????? ??????, ?????? ?? ????? ???? ???? ??????? ????????, ?? ??????. ?????? ??????- ???? ? ???? ?????????, ??????? ?? ????, ??????. ???? ?? ????? ??????? ???????? ? 4. ????, ? ?? ?? ???? ?????????? ????. ???? ???? ????? ???? ? ?????, ? ?????????, ? ???????????. ? ?????? ?? ?? ???? ???? ?????? ?? ????????? ??? ?? ?? ??????????. ????, ?????, ???? ?????? ???????? ???? ?????? ????- ??????.

?? ????, ?????? ?? ????? ??????? ?? ???? ?????, ?? ?????????. ?????? ?? ?? ????? ?????, ??? ?? ??. ?? ?? ???? ???? ?? ????? ?? ????????. ?????, ?? ???????? ?? ???? ????? ? ??????? ? ??? ??? ?????? ?? ?????? ? ?????? ?? ????? ????????? ??? ??????.

?????, ????? ?? ?? ?? ?? ?? ?????????, ?? ?? ????? ???????? ???????...? ??????... ???? ????? ???????.

(???? ???????)

sasvim tacno

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

На литургијата се е битно ни еден дел не занемарлив туку се е во склад со целото. Се знае улогата на антидорот и треба да се каже дека ниту може ниту смее да биде замена , ниту конкуренција на Светата причест. Имено употребата на антидор после Причест има и практична примена во смисла  убаво да се употребат и најмалите честици од Причесната. Некаде по причесната даваат и вино за иста намена , како што и служаштиот владика по причестувањето се послужува со вино , вода, шеќер. Инаку употрбата на антидорот во контекст на причестувањето е долга и важна тама..........поздрав поправете ме ако грешам

Подели на овим сајтовима

Мислим да треба узети нафору из простог разлога:

када прогутамо Свето Причешће у устима нам остану увек мали остаци Тела и Крви Господње (познато је да се после Причешћа не сме пљувати нити испирати уста) тада узимајући нафору једноставно сакупљамо остатке Причешћа у устима.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

А у Русији после Причешћа, само  за оне који су се причестили " запивка". Вино-кагор  разбављено и нафора. И просфорка. То не увек. А просфорка , само име каже је мала просфора. Горе је печат.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Sto se mene tice,samo ime kaze antidor=umesto Darova.Bitno mi je Pricesce.Ali,kad mi vec svestenik da anaforu,nakon istog,ne vidim razlog sto da je ne uzmem.Ako ni zbog cega,ono zato sto na Liturgiju uvek odem gladna. 0110_hahaha Ali,mislim da u nacelu,oni,koji su se pricestili ne moraju da je uzmu.

Moju baku su par puta nedavno pricestili u bolnic i ovde u kuci i nisu joj dali anaforu.

Pretpostavljam da je dele i pricescenima iz prakticnih razloga-da se ne baci...Mislim,sta ce sa njom ako je ne podele?

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...