istražilac Написано Децембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2012 A gde je primerak tog Kurana koji je bio zapisan za vreme Muhameda? I Osman je napisao pet Kurana koliko sam informisan, zar ne ? aman covece, citas li ti sta ja pisem ? Rekoh li ja da Bog nije pisao Bibliju nego je nadahnjivao ljude da je pisu. Oni su prilikom pisanja bili ograniceni svojim znanjem, okolnostima, nacinom razmisljanja... ali sustina poruke je preneta. Nema kontradikcija koje menjaju sustinu poruka. Broj navodnih kontradikcija je mnogo manji nego sto su te ucili tvoji ucitelji. I nije tema o kontradikcijama. Razni ljudi na razlicite nacine opisuju jedan isti dogadjaj, ali to ne menja stvar. I u Kuranu ima kontradikcija. A da li ces prihvatiti Bibliju kao nadahnutu od Boga to je tvoj problem. Ja je prihvatam, ljudi su je svojim zivotima potvrdili, istoricari zapisali odredjena verovanja kao sto sam ti naveo, i sto je najvaznije :Meni se Isus otkrio u zivotu i doziveo sam Ga, za mene je to najveci dokaz. Samo nemoj iznositi neistine o verovanjima nastalim vekovima kasnije, o tome da Isus nije rekao ovo ili ono. Samo to nemojte da radite jer predstavlja obmanu. A za ostalo da li ces da verujes ili ne, to je tvoja stvar i sloboda. Nisam ni ja na tom nivou poznavanja. Mislio sam na osnovne stvari : Da Mojsije nije pisao celi Stari Zavet, da knjige Biblije i moja vervanja nisu nastale vekovima po rodjenju Isusa, da se nista strasno ne nalazi u nekanonskim knjigama.... eto, te osnovne stvari. Kada Bog nadahnjuje ljude On ih nadahnjuje tako da oni u potpunosti prenose Njegovu objavu.Tu ne može biti nedostatka.Da su zaista bili nadahnuti od Boga sve događaje bi pisali u potpunosti isto.Po ovome što vi tvrdit ispade da je Bog iz svoje zaboravi jednima govorio jedno a drugima drugo o istim događajima što apsolutno negira Božija svojstva.Zar se po nadahnuću započinju Božije riječi:Ev. po Luci(1:1-3) "Budući da mnogi počeše opisivati događaje koji se ispuniše među nama Kao što nam predaše koji isprva sami vidješe i sluge riječi biše Namislih i ja ispitavši sve od početka po redu pisati tebi čestiti teofile," Sam Luka tvrdi da mnogi pišu događaje koji su se odvijali.Oni pišu o događajima i to onako kako je ko čuo.Ovo mi liči na narodne priče koje se prepričavaju s koljena na koljeno.Neko doda jedno a neko drugo i onda ne možeš prepoznati što su Božije riječi a što su riječi onih koji su to pisali. Reci mi ko tvrdi da su ovi ljudi poznavali božije riječi napamet.Da li je neko tome svjedok. Ako je to tada bilo logično bi bilo i danas da takvih ljudi ima.Ali moraš priznati da vaša praksa nije takva. Potvrdu ovome nalazimo u samim protivrječnostima: U Ev.po Mat.(1,6) se kaže da Isus vodi porijeklo od Davidovog sina Salamuna a u Ev.po Luki(3,31) od Davidovog sina Natana.Šta je ispravno. ili Ev.po Mat.(1:16) se kaže da je Josip sin Jakova a u Ev.po Luki (3:23) Josip sin Helijev. ili U Ev.po Ivanu(5:31) "Ako ja svjedočim sam za se moje svjedočanstvo nije vjerodostojno, a u (8:14) I ako ja svjedočim sam zase odvrati im Isus moje je svjedočanstvo vjerodostojno. Sve ovo gore piše u Novom zavjetu kako je i navedeno nikakve neistine ja ne iznosim.A ako je neko od kršćanskih učenjaka iznio neistinu to je njihova stvar a ne moja . Ja sm ih samo citirao. Kažeš da se ništa strašno ne nalazi u ne kanonskim knjigama. Stvar je utome što su rani kršćanski učenjaci na Nikejskom skupu odbacili 14 poslanica a to se vidi u uvodu knjige Poslanice Juditine koju je napisao Jerome koji je živio od 348god do 420god i koji je u to vrijeme bio jedan od najvećih misionara, pa ih kasnije opet vraćali neznajući šta je istina a šta nije.Ako to oni tada nisu znali ili nisu bili sigurni kako ti danas možeš to čvrsto tvrditi. Nije više stvar u tome jeli nešto bilo važno ili nije stvar je u tome dali su one od Boga ili nisu.Za neke danas one su kanonske a za neke nisu.Šta je istina.Ako su ne kanonske zašto su ih odbacivali pa ponovo vraćali.Samo zato što ni oni nsu bili sigurni. Što se tiče tvog uvjerenja zaista mi nije namjera da se nadmećam u tome ovdje,ja ovdje želim samo da iznesem svoj stav koji se razlikuje od vašeg. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2012 Zašto bi nešto moralo biti indetično napisano da bi imalo istu poruku? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
istražilac Написано Децембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2012 To se odnosi na Duha Svetog koji je sisao na apostole : " I kad se navrši pedeset dana behu zajedno svi apostoli jednodušno. I ujedanput postade huka s neba kao duvanje silnog vetra, i napuni svu kuću gde seđahu; I pokazaše im se razdeljeni jezici kao ognjeni; i sede po jedan na svakog od njih. I napuniše se svi Duha Svetog, i stadoše govoriti drugim jezicima, kao što im Duh davaše te govorahu.,,,, I divljahu se svi i ne mogahu se načuditi govoreći jedan drugom: Šta će dakle ovo biti? A drugi podsmevajući se govorahu: Nakitili su se vina. A Petar stade sa jedanaestoricom i podiže glas svoj i reče im: Ljudi Judejci i vi svi koji živite u Jerusalimu! Ovo da vam je na znanje, i čujte reči moje. Jer ovi nisu pijani kao što vi mislite, jer je tek treći sat dana; Nego je ovo ono što kaza prorok Joilo: I biće u poslednje dane, govori Gospod, izliću od Duha svog na svako telo, i proreći će sinovi vaši i kćeri vaše, i mladići vaši videće utvare i starci vaši sniće snove; Jer ću na sluge svoje i na sluškinje svoje u te dane izliti od Duha svog, i proreći će. u čudesa gore na nebu i znake dole na zemlji: krv i oganj i pušenje dima. " "A kad dođe on Duh istine uputiće vas na svaku istinu jer neće od sebe govoriti nego će govoriti što čuje"... Ti kažeš da je to Du Sveti Ako jeste a Duh Sveti jeste Bog kako to onda da Bog prima naredbe od nekog drugog pa ih prenosi ljudima. "A za sud što je knez ovoga svijeta osuđen." Šta je knez?Zar se to ne misli na ovozemaljskog vladara koji sudi ljudima.Isus nije uspostavio vladavinu da sudi ljudima.Sam je ubijen po vama.Ni učenici nisu uspostavili vladavinu da sude ljudima. I oni su ubijani. Ko je uspostavio vladavinu? Muhammed s.a.v.s. je uspostavio vladavinu koji je za svoga života sprovodio Božiji zakon. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
istražilac Написано Децембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2012 Jooooooj majko moja. Ma sigurno je Muhamed. Kako da ne . Nije to Duh Sveti kojeg je obecao Isus i koji je sisao na apostole, kojim su apostoli cinili cudesa posle toga.... Nije to onaj kojeg je najavio starozavetni prorok Joil kojeg ovde citira Petar. To je Muhamed cije ucenje nema veza sa ucenjem Isusa Hrista. Sto nas narod kaze : "Sto je babi milo to joj se i snilo" . Ajde laku noc i kad se malo edukujes i um oslobodis bar na kratko od ucenja Kurana, tada se javi. Ubuduce necu da se trosim uzalud, jer ti ne razmisljas racionalno, nego umesto tebe misli Kuran i ako on kaze da je Biblija izmisljena i bilo sta drugo ti u to ne smes da sumljas bez obzira na dokaze koje ti iznosim. Ja tako ne zelim dalje da vodim razgovor sa vama. Sve dokaze ne iznosim iz Kurana nego iz Biblije.Samo što su tumačenja različita od vašeg. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Децембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2012 Kada Bog nadahnjuje ljude On ih nadahnjuje tako da oni u potpunosti prenose Njegovu objavu. Pa oni i prenose njegovu objavu ali time nije ukinuta njihova sloboda. To ti je prelaz iz trodimenzionalnog u dvodimenzionalno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2012 Istražilac,vi muslimani da tumačite bibliju? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
istražilac Написано Децембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2012 Ево на кога се то односи, колега:"Филип нађе Натанаила, и рече му: За кога Мојсије у закону писа и пророци, нађосмо Га, Исуса сина Јосифова из Назарета." (Јов 1, 45) "А људи видевши чудо које учини Исус говораху: Ово је заиста онај пророк који треба да дође на свет." (Јов 6, 14) "Јер да сте веровали Мојсију тако бисте веровали и мени; јер он писа за мене [Исуса]." (Јов. 5, 46) Изволте. Ово не требам ни да коментаришем. Ова бесмислица, коју ви мухамеданци стално измишљате и наводите, довољно вам се пута објаснило на овом форуму. Вадите из Библије што вам се свиђа, и то што узмете покушате силно и на безуман начин да искривите. Бједно, јадно. Ислам је лажна религија. Шта се под браћом разумије, можеш видјети једну главу прије ове, Пон. Закон 17, 15. То никако не може бити један арапин, Мухамед. За вас је Измаил један пророк, а види шта Библија за њега каже:"А биће човек убица; рука ће се његова дизати на сваког а свачија на њега, и наставаће на погледу свој браћи својој." (Пост. 16, 12) А друго: Из Исаковог рода ће изићи краљеви и пророци, јер је он добио обећање и вјечни завјет са Богом. Измаил је истјеран, "јер син робињин [Измаил] неће наследити са сином слободне [Исаком]." Тако да опет, то никако не може бити један арапин, Mухамед. Све ти лијепо пише у Библији. "I nastavaće na pogledu svoj braći svojoj."Pa o tome ti i govorim o braći njegovoj koju si ti gore naveo.Sin "robinjin" ili Sin "slobodne"! Sin robinjin je sin prvenac sam znaš šta u bibliji govori o sinovima prvencima. Od sina robinjina će takođe izaći 12 knezova.I proroci su se zvali knezovima.Zašto onda i Muhammed ne bi bio prorok. Druga stvar kod Boga nema slobodna niti roba , slobadan i rob su samo ovosvjetski položaji pa zašto baš roba Bog nebi postavio za proroka.Ta njegova je sva vlast i na nebu i na zemlji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
istražilac Написано Децембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2012 Čuje se od muslimana da se ovo odnosi na Muhammeda, jer se riječi 'između braće njihove' od muslimnskih apologeta tumače kao da znači 'od arapa'. No Tora iz koje si naveo daje dokaz protiv takve tvrdnje: Ovo su isto 'Ponovljeni zakoni' 17:15. Da li su jevreji sebi birali arape za careve kada su ih birali 'između braće svoje'? Očigledno se gornje proročanstvo ne može odnositi na Muhammeda, jer prorok o kome govori Mojsije biće od 'njihove braće', tj. od jevreja. Jevreji ne biraju sebi Proroka nego im ga šalje Bog."Kojega izbere Gospodin Bog tvoj".Ali se ovo ne odnosi na na ono "kao što si ti". Kao što si ti (dijeliš i zakon i pravdu svom narodu).Isus nije dijelio ni zakon ni pravdu svom narodu nego su sami bili osuđeni na kazne onih drugih. Muhammed s.a.v.s.je dijelio i zakon i pravdu svom narodu kao i Mojsije svom narodu.Oba su bili djeca od oba roditelja (oca i majke u našem poimanju).Živili su i umrli na zemlji.Imali su djecu. "A ko god ne bi poslušo riječi mojih koje će govoriti u moje ime od toga ću ja tražiti".Bog će ga kazniti.U nastavku Bog govori takav prorok da se pdgubi. Ili Isus nije prenosio božije riječi ili navod u Pon.zak.(18:19,20)nije ispravan. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 24, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 .Po ovome što vi tvrdit ispade da je Bog iz svoje zaboravi jednima govorio jedno a drugima drugo o istim događajima što apsolutno negira Božija svojstva. Ti izgleda ne citas sta ja pisem i tekstove koje postavljam. Bog im nije govorio sta da zapisu ( u ogromnoj vecini slucajeva ), nego ih je nadanjivao da nesto zapisu. .Zar se po nadahnuću započinju Božije riječi:Ev. po Luci(1:1-3) "Budući da mnogi počeše opisivati događaje koji se ispuniše među nama Kao što nam predaše koji isprva sami vidješe i sluge riječi biše Namislih i ja ispitavši sve od početka po redu pisati tebi čestiti teofile," Naravno, odgovorio sam ti iznad. Za tebe kao nehriscanina ove reci mogu biti samo dokaz da je to pisano veoma brzo posle Vaskrsenja, i da su konsultovani ocevici dogadjaja, a ne kako si pisao "vekovima od tog dogadjaja" U Ev.po Mat.(1,6) se kaže da Isus vodi porijeklo od Davidovog sina Salamuna a u Ev.po Luki(3,31) od Davidovog sina Natana.Šta je ispravno. ili Ev.po Mat.(1:16) se kaže da je Josip sin Jakova a u Ev.po Luki (3:23) Josip sin Helijev. "Većina Biblijskih stručnjaka pretpostavljaju da je Luka zapisao Marijin rodoslov a Matej Josifov. Matej prati Josifovu liniju (Isusov legalni otac), kroz Davidovog sina Solomona, dok Luka prati Marijinu liniju (Isusova krvna linija), kroz Davidovog sina Natana. Ne postoji grčka reč za Davidovog zeta, i Josif bi se smatrao Ilijevim sinom zato što je bio oženjen njegovom ćerkom Marijom. Bilo kroz koju liniju, Isus je Davidov potomak, i samim tim može da bude Mesija. Da se prati rodoslov kroz majčinu stranu je neuobičajeno, ali takvo je bilo i devstveno rođenje. Lukino objašnjenje je da je Isus bio Josifov sin, “kako se mislilo” (Luka 3:23)." U Ev.po Ivanu(5:31) "Ako ja svjedočim sam za se moje svjedočanstvo nije vjerodostojno, a u (8:14) I ako ja svjedočim sam zase odvrati im Isus moje je svjedočanstvo vjerodostojno. "Ako ja svedočim za sebe, svedočanstvo moje nije istinito. ima drugi koji svedoči za mene; i znam da je istinito svedočanstvo što svedoči za mene." (Jovan 5:31-32) "Tada Mu rekoše fariseji: Ti sam za sebe svedočiš: svedočanstvo tvoje nije istinito.... I ako sudim ja, sud je moj prav: jer nisam sam, nego ja i Otac koji me posla. Ja sam koji svedočim sam za sebe, i svedoči za mene Otac koji me posla. " Kakva crna kontradikcija ? Fariseji upravo ponavljaju ono sto je rekao u petoj glavi ( da Njegovo svedocanstvo ne bi bilo istinito da svedoci sam za sebe ) ), a Isus lepo to ponavlja u osmoj glavi, da je Njegov sud prav jer nije sam, vec sa Ocem koji ga posla ? Sta tu nije jasno ??? Sve ovo gore piše u Novom zavjetu kako je i navedeno nikakve neistine ja ne iznosim.A ako je neko od kršćanskih učenjaka iznio neistinu to je njihova stvar a ne moja . Ja sm ih samo citirao. Pise to u Novom Savezu, ali ti citas samo recenice izvadjene iz konteksta koje nalazis na islamskim forumima. Procitaj koje je Isusove reci zapisao Luka posle onih koje si citirao : "I reče im: Vi ste od nižih, ja sam od viših; vi ste od ovog sveta, ja nisam od ovog sveta. Tako vam kazah da ćete pomreti u gresima svojim; jer ako ne uzverujete da sam ja, pomrećete u gresima svojim. Tada Mu govorahu: Ko si ti? I reče im Isus: Početak, kako vam i kažem." Zar ti ne vidis da Isus za sebe kaze da je pocetak ? Trebas samo da procitas tekstove koje sam bio postavio o Svetoj Trojici i da shvatis kakav uzajmni odnos postoji izmedju Njih, da se sve rade zajedno, od stvaranja sveta i coveka, do Vaskrsenja i Sudjeg dana. Kažeš da se ništa strašno ne nalazi u ne kanonskim knjigama. Stvar je utome što su rani kršćanski učenjaci na Nikejskom skupu odbacili 14 poslanica Ali ti ne znas sta se nalazi u tim poslanicama i zasto su odbacene ? Ti samo znas da su odbacene i naucen si da se tu krije nesto sto rusi Hriscanstvo. Evo ti pa procitaj neke od tih knjiga i sam se uveri, pa nam javi sta si epohalno otkrio : http://www.verujem.org/biblija/index.htm#ap a to se vidi u uvodu knjige Poslanice Juditine koju je napisao Jerome koji je živio od 348god do 420god i koji je u to vrijeme bio jedan od najvećih misionara, pa ih kasnije opet vraćali neznajući šta je istina a šta nije Sta se jasno vidi ? Nisu mnoge odbacivane zato sto su lazne i ne nose istinu, vec zbog samog obima koji bi biblija imala zbog tolikog broja knjiga, ili zbog nepotrebnih podataka. Neke su napisane vekovima posle Isusa i nemaju veze sa dogadjajima, neke su pisali zlonamerni Jevreji ili pagani. Ali, ajde, kazi ti nama sta pise u toj knjizi koju si naveo ? Ne znas ni sam sta pise, ali si to video kao nekakav argument na islamskom forumu Trijumf istine, ili negde drugde, i samo si to ovde preno. Ti nisi istrazivao, nego samo kopirao. Tako se na istrazuje istina, moj Istrazitelju. Lazi su pocele da se sire brzo po dogadjaju. Sotona i lazni proroci koje je isus najavio nisu mirovali : " Čudim se da se tako odmah odvraćate na drugo jevanđelje od Onog koji vas pozva blagodaću Hristovom, Koje nije drugo, samo što neki smetaju vas, i hoće da izvrnu jevanđelje Hristovo. Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drugačije nego što vam javismo, proklet da bude! Kao što pre rekosmo i sad opet velim: ako vam ko javi jevanđelje drugačije nego što primiste, proklet da bude! ..... Ali vam dajem na znanje, braćo, da ono jevanđelje koje sam ja javio, nije po čoveku. Jer ga ja ne primih od čoveka, niti naučih, nego otkrivenjem Isusa Hrista. Galatima 1: 6-12 Što se tiče tvog uvjerenja zaista mi nije namjera da se nadmećam u tome ovdje,ja ovdje želim samo da iznesem svoj stav koji se razlikuje od vašeg. To nije tvoj stav, nego stav Islama. Ako ti nije namera da se nadmeces, a ti prvo prokomentarisi dokaze koje sam ti ranije izneo, pa posle nastavi da kacis nove i nove stvari, a bez da razmotris one koje sam ti izneo. Ti kažeš da je to Du Sveti Ako jeste a Duh Sveti jeste Bog kako to onda da Bog prima naredbe od nekog drugog pa ih prenosi ljudima. Vidi se da nisi procitao tekstove o Svetoj Trojici koje sam postavljao. Procitaj : Cisto Hriscansko pravoslavno objasnjenje Trojistva : LINK ; Objasnjenje specijalno za Jevreje i Muslimane : LINK , pa onda mozemo nastaviti dalje. Nema smisla da ti non-stop ponavljam isto. Sve tri lisnosti Svete Trojice rade zajedno, vec sam to rekao iznad u ovom postu. "A za sud što je knez ovoga svijeta osuđen." Šta je knez?Zar se to ne misli na ovozemaljskog vladara koji sudi ljudima.Isus nije uspostavio vladavinu da sudi ljudima.Sam je ubijen po vama.Ni učenici nisu uspostavili vladavinu da sude ljudima. I oni su ubijani. Ko je uspostavio vladavinu? U Bibliji pise da je knez ovoga sveta sotona, kao i da ovaj svet u zlu lezi. Sotona je sa svojim demonima zbacen na Zemlju. Bog ce vladati nakon sveopsteg vaskrsenja i Suda, na obnovljenoj Zemlji. Trenutno je cela tvorivana u palom stanju i tezi ka zlu i samounistenju. Da Bog potpuno vlada ovim svetom ne bi bilo zla, bolesti i smrti. Opet kazem : procitaj one tekstove. Muhammed s.a.v.s. je uspostavio vladavinu koji je za svoga života sprovodio Božiji zakon. Jedno je zivot po Bozijem zakonu, a drugo je odnos tvorevine sa Tvorcem. Ti mozes ispunjavati sta hoces, ali ces stariti, biti bolestan i umreti. Zasto ? Zato sto tvoja priroda nije u odnosu sa Bozijom. To ce biti nakon Drugog dolaska Gospodnjeg i sveopsteg vaskrsenja. Do tada ovim svetom vlada propast i smrt. Trebas shvatiti razliku u pristupu zivotu i problemu smrti izmedju islamske i pravoslavne teologije. Nisu iste, i dok je ne naucis necemo se razumeti. Срђан Ранђеловић је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trinaesti učenik Написано Децембар 31, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 31, 2012 Eto, sam si naveo kada se Gavril ukazao Zahariji prvo ga je umirio da se ne plaši i odmah se predstavio:'Ja sam Gavril...' itd. Pa i Džibril se predstavio: “Muhammede, ja sam melek Džibril i donosim ti Allahovu poruku da si izabran za Resulullaha.” Ovo što si naveo može samo potkrijepiti poentu da se Muhammedova vizija bitno i temeljno po svojim odlikama razlikuje od vizija ostalih proroka i slugu Božijih. Da navedem još jedan primer: "Tada stupi anđeo Gospodnji k njima, i slava ih Gospodnja obasja. I uplašiše se vrlo. A anđeo im reče: "Ne bojte se! Evo, javljam vam veliku radost, koja će biti svemu narodu." (Luka 2,9.10 ŠA) Po čemu se razlikuje Muhammedova a.s. vizija od vizija ostalih proroka?! Treće godine Kira, kralja perzijskoga, Danielu, prozvanome Baltazar, bi objavljena riječ - riječ istinita: velik rat. On je nastojao razumjeti riječ, i razumijevanje bi mu dano u viđenju. 2 U te dane ja, Daniel, žalovao sam tri sedmice: 3 nisam jeo tečnih jela; meso ni vino nije ulazilo u moja usta i nisam se mazao uljem dok ne prođoše te tri sedmice. 4 Dvadeset i četvrtoga dana prvog mjeseca bijah na obali velike rijeke Tigrisa; 5 podigoh oči da vidim, i gle: Čovjek odjeven u lanene haljine, oko pasa mu pojas od zlata ofirskoga, 6 tijelo mu poput krizolita, lice kao munja, oči kao baklje ognjene, ruke i noge poput mjedi uglađene, zvuk riječi njegovih kao žamor mnoštva. 7 Jedini ja, Daniel, gledah ovo viđenje, ljudi koji bijahu sa mnom ne vidješe ga, ali ih spopade silan strah te pobjegoše da se sakriju. 8 Ostadoh sam gledajući to veliko viđenje; onemoćah, lice mi problijedje, iznakazi se, snaga me ostavi. 9 Začuh glas njegovih riječi, i kad razabrah glas, onesvijestih se i padoh licem na zemlju. 10 I gle: ruka me dotače i pomože mi da se uprem na koljena i na dlanove. 11 On mi reče: "Daniele, miljeniče, pripazi na riječi koje ću ti kazati! Ustani, jer ja sam evo k tebi poslan." To reče, a ja ustadoh dršćući. 12 I kaza mi: "Ne boj se, Daniele, jer od prvoga dana kad si odlučio da se poniziš pred svojim Bogom da bi razumio, tvoje su riječi uslišane i ja sam došao zbog tvojih riječi. 13 Knez kraljevstva perzijskoga protivio mi se dvadeset i jedan dan, ali Mihael, jedan od prvih Knezova, dođe mi u pomoć. Ostavih ga nasuprot Knezu perzijskome, 14 a ja dođoh da ti kažem što će zadesiti tvoj narod na svršetku dana. Jer još će jedno viđenje biti za one dane." Anđeo hrabri Daniela 15 Pošto mi to reče, ja oborih pogled na zemlju, bez riječi. 16 I gle: onaj, sličan sinu čovječjem dotače se mojih usana. Otvorih usta da govorim te rekoh onome koji stajaše preda mnom: "Gospodaru moj, zbog ovog viđenja obuzeše me tjeskobe i onemoćah.17 I kako će sluga Gospodina svoga govoriti s Gospodinom kad posve onemoćah i dah me ostavi?" 18 Tada me se opet dotače onaj što bijaše kao čovjek te me okrijepi. 19 On reče: "Ne boj se, miljeniče! Mir tebi! Budi jak! Ohrabri se!" I dok mi to govoraše, ja se ohrabrih pa rekoh: "Govori, Gospodine, jer si me ohrabrio!" 20 Tada će on: "Znaš li zašto sam došao k tebi? Sad ću se vratiti da se borim protiv Kneza Perzije; a čim svršim, doći će Knez Grčke. 21 ću ti prije otkriti što je zapisano u Knjizi istine. Nema nikoga tko bi se sa mnom protiv njih borio, osim Mihaela, Kneza vašega, Isus kaže: 'Nema veće ljubavi od ove - dati svoj život za bližnje svoje'. Sad po ovome što si rekao da li je samoubistvo dati svoj život 'kao otkup za mnoge'? Kada je recimo Maksimilijan Kolbe u nacističkom logoru zatražio od stražara da streljaju njega umjesto nekog mladog čovjeka koji je imao ženu i malu djecu - je li on bio neka suicidalna osoba? Kada čovjek dobrovoljno da svoj život kao mučenik - je li on samoubica? Samoubistvo je samoubistvo. Može biti samo opravdano ili neopravdano. Maksimilijan je pokušao spasiti neku porodicu tako što će streljati njega umesto dotičnog. Dok, prema vama, Isus a.s. nikog nije spasio niti pokušao spasiti od sigurne smrti već se sam bacio u smrt. Tu je razlika. Drugo, Isus a.s. je bio uhapšen, nije se sam predao. Ali, pravo pitanje glasi: Jel to Isus a.s. sam hteo da okusi suicid? I od odgovora zavisi da li je Isus a.s. suicidalna osoba. Bitno je da slijedimo do smrti pravog i realnog Isusa, Isusa iz Nazareta, Isusa koji se rodio u Vitlejemu od Marije Djevice, Isusa koji kao dječak uči pismoznance u hramu i govori da je On sin Božiji, da je Njegov Otac na nebesima, Isusa , mladića koji radi kao drvodelja u Nazaretu, skriven od svijeta dok ne dođe Njegov čaS, Isusa velikog Učitelja koji govori Jevrejima kao 'Onaj koji vlast ima a ne kao fariseji', Isusa Čudotvorca koji čini djela 'kakvih nikada ne bi u Izraelu', Isusa koji se otkriva kao Bog Otaca, kao želja Avramova ('Avraam željaše da vidi moj dan...'), Isusa koji oprašta grešnicima, Isusa koji sluša ženu samarjanku na Jakovljevom bunaru i iscjeljuje njeno slomljeno srce, Isusa prodanog od prijatelja, Isusa stranca, Isusa potpuno predatog Ocu, Isusa dobrovoljno predatog ljudima, Isusa koji na krstu oprašta i voli, Isusa raspetog (- jer čime drugim da se ponosimo?), Isusa koji ukrepljuje apostole, Isusa Vaskrslog, Isusa koji je oplijenio Ad, Isusa na Nebo uznesenog, Isusa koji će ponovo doći da sudi žive i mrtve, Isusa - 'Vječnog Danima', Prvog i Poslednjeg, koji ima ključeve pakla i smrti kako Ga vidi Jovan, Isusa koji se javlja Stefanu mučeniku i prima dušu njegovu, Isusa, koji se javlja Pavlu na putu za Damask i lovi ga kao odbjeglu ovcu i govori mu :'Teško ti je protiv bodila praćati se'... Isusa Jevanđelja a ne neke druge isuse koje su ljudi izumjeli po svom umu, jer nisu mogli podnjeti Isusa kakv jeste, jer je previše Velik i neshvatljiv za njihovo mudrovanje...Pravog Isusa slijedi. Isusa 'Jevrejima sablazan a paganima ludost', Onoga za koga prorok govori da je 'postavljen na propast i uzdignuće mnogima ... za znak osporavan'. Od svega ovoga sledim samo 4 rečenice. Što smatram srednjim putem između Jevreja i hrišćana. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука