Jump to content

Мешање институција у породицу - Ваше мишљење

Препоручена порука

Mora plan da se ispostuje, ali ni to ne mora da bude dosadno. Naravno da se trudim i radim sa djacima, ali ono sto ne mogu da prebolim je kad vidim kako jedan mali balavac maltretira sve nastavnike i ucenike, na jedan veoma sadisticki nacin i ne mozes apsolutno nista da ucinis, ali nista. Ok je to za interesovanje, ali disciplina i autoritet - to skoro da i ne postoji. To je porazavajuce, koliko puta sam cula u zbornici da seizgubi citav cas zbog natezanja sa jednim detetom, ne mozes ni da ga izbacis.

Desetoro dece (cula sam da je jedanaesto na putu), puka sirotinja, samo se mnoze, a o njima ne brinu. Majka dobija stvari, kad se isprljaju, ne pere ih, vec ih pobaca. Otac kad dobiju besplatnu hranu, pokusa da menja to za cigare. Jedan dobrotvor je hteo da im da drva za zimu preko skole, otac se cak naljutio i trazio pare. Nadam se samo da se niko nece naci pametan da kaze, jadno dete, sva ostala deca su im normalna, samo je on specifican slucaj, osvetoljubivi sadista i buduci kriminalac, prevejani psiho koji samo raste na nase oci.

Cuj kakvi su roditelji - pa dva retarda, kakvi mogu da budu.

Дакле, шта мислите, да ли држава и институције треба да интервенишу у дискутабилним случајевима или не? Да ли би детету помогло мешање институција или би га додатно повредило?

Можда пре свега треба радити са родитељима?

Ја не знам, мислим да би најбоље било не мешати се у породицу, осим у екстремима када нема друге, већ радити пре свега са родитељима. Али опет не знам ни сам.

Шта мислите?

Подели на овим сајтовима

Mislim da su institucije, u ovakvim slučajevima, dosta krute! Da ne kažem bezosjećajne! Šta bi institucija mogla da napravi!!? Mogla bi da pokupi djecu od roditelja i smjesti ih u neki dom! To nije rješenje! Takav postupak bi samo još produbio ovakvu situaciju! Djeca bi iz doma izašla sa još većim "ožiljcima"! 

Da institucija "radi" sa roditeljima!!? Kako!!? Na koji način!!? Ovakvoj djeci je potrebna ljubav! Roditeljska ljubav! Razumijevanje! Kako jedna institucija da "nauči" roditelje da vole i da se brinu o svojoj djeci!!? 

Ne kažem da su ovo beznadežni slučajevi i da ih treba pustiti da se snalaze kako znaju! Naprotiv, mnogo se može učiniti! Mogu učiniti nastavnici, školski drugari, roditelji druge djece, svi mi.....! Razgovarati sa njima bez da ih se pri tome osuđuje, ponekad ih i pohvaliti, nagraditi! Dati im do znanja da su i oni potrebni i korisni ovom društvu! Dugotrajan i mukotrpan je to posao, ali se isplati! 

To je neko moje mišljenje, ali opet ne znam ni sama! Svaki ovakav ili sličan slučaj je priča za sebe! Treba poznavati situaciju pa možda onda nešto iznositi! Ali svakako znam da ne bi trebalo da sjedimo skrštenih ruku!

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Ako roditelj(i) direktno ugrožavaju život ili bezbednost dece, onda sam za da se interveniše. Dom ili hraniteljska porodica, sve je bolje nego da se desi neka tragedija...

Ali bi trebalo da postoje vrlo jasni mehanizmi za sprečavanje zloupotreba prava države da se meša u porodicu, da sad ne bi socijalni radnici oduzimali decu kome i kad im se ćefne (bilo je već nekih tema gde su soc. radnici debelo prekoračili svoja ovlašćenja i to je već teror države nad porodicom).

Подели на овим сајтовима

Ја не знам, мислим да би најбоље било не мешати се у породицу, осим у екстремима када нема друге, већ радити пре свега са родитељима. Али опет не знам ни сам. Шта мислите?

rad sa roditeljima je vec mesanje u porodicu

ja mislim da bi to trebalo da se radi ,mislim da bi socijalne sluzbe trebale u nekim slucajevima da pomognu da se nadju resenja (ne mislim na odvajanje dece od roditelja ) ,vec razgovorima ,savetima .... 

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

Имајући у виду ситуацију из цитата горе, јел’ мислите да је касно за васпитање?

Mislim da nije kasno! Istina, potrebno je mnogo rada i truda, ali nije kasno! 

Подели на овим сајтовима

Mora plan da se ispostuje, ali ni to ne mora da bude dosadno. Naravno da se trudim i radim sa djacima, ali ono sto ne mogu da prebolim je kad vidim kako jedan mali balavac maltretira sve nastavnike i ucenike, na jedan veoma sadisticki nacin i ne mozes apsolutno nista da ucinis, ali nista. Ok je to za interesovanje, ali disciplina i autoritet - to skoro da i ne postoji. To je porazavajuce, koliko puta sam cula u zbornici da seizgubi citav cas zbog natezanja sa jednim detetom, ne mozes ni da ga izbacis.

ovde mora da se umesa "institucija " ,a to je pedagog skole

Desetoro dece (cula sam da je jedanaesto na putu), puka sirotinja, samo se mnoze, a o njima ne brinu. Majka dobija stvari, kad se isprljaju, ne pere ih, vec ih pobaca. Otac kad dobiju besplatnu hranu, pokusa da menja to za cigare. Jedan dobrotvor je hteo da im da drva za zimu preko skole, otac se cak naljutio i trazio pare. Nadam se samo da se niko nece naci pametan da kaze, jadno dete, sva ostala deca su im normalna, samo je on specifican slucaj, osvetoljubivi sadista i buduci , prevejani psiho koji samo raste na nase oci. Cuj kakvi su roditelji - pa dva retarda, kakvi mogu da budu.

Centar za socijalni rad  

Подели на овим сајтовима

Нажалост ми данас, услед гомиле правилника и закона,  имамо апсурдну ситуацију : 

Породица нема новца за преживљавање (социјална помоћ је недовољна). Дете се одузме. Смести се у хранитељску породицу. Хранитељској породици се даје новац од државе за додатног члана.

Подели на овим сајтовима

Нажалост ми данас, услед гомиле правилника и закона,  имамо апсурдну ситуацију : 

Породица нема новца за преживљавање (социјална помоћ је недовољна). Дете се одузме. Смести се у хранитељску породицу. Хранитељској породици се даје новац од државе за додатног члана.

Istina! Poznajem lično jednu hraniteljsku porodicu koja prima naknadu za dijete koje je udomila! Ta naknada, kod nas, iznosi 600KM (oko 300 eura) mjesečno! 

Подели на овим сајтовима

Istina! Poznajem lično jednu hraniteljsku porodicu koja prima naknadu za dijete koje je udomila! Ta naknada, kod nas, iznosi 600KM (oko 300 eura) mjesečno! 

ne znam zasto drzava ne da te pare socijalno ugrozenom stanovnistvu sa decom ,vec decu oduzmu i stave u hraniteljsku porodicu koja dobija te pare

e drzavo gde si dosla ?

nebuloza  

Подели на овим сајтовима

ne znam zasto drzava ne da te pare socijalno ugrozenom stanovnistvu sa decom ,vec decu oduzmu i stave u hraniteljsku porodicu koja dobija te pare

e drzavo gde si dosla ?

nebuloza  

Još veća nebuloza je što ti za udomljavanje djeteta ne treba apsolutno ništa da bi ga udomio! Ne treba ti ni da li si zaposlen niti, ako jesi, koliki ti je prosjek plate (da bi se vidjelo da li uopšte možeš izdržavati to dijete), niti bilo kakavo ljekarsko uvjerenje o tvojim psiho-fizičkim sposobnostima (iz kojeg bi se vidjelo da nisi neki psihopata, pedofil i sl.), niti kakve su tvoje mogućnosti uopšte! čak ti ne traže ni to da li je stan u kojem stanuješ tvoj, ili si pod kirijom! 

Znači, pojaviš se, izraziš želju da bi udomio dijete, "izabereš" dijete i vodiš ga kući! I za sve to primaš prilično visoku naknadu! A ako si kojim slučajem uzeo još jedno dijete, naknada se udvostučuje! 

Nebuloza da veća biti ne može! 

Подели на овим сајтовима

Zato što se ta deca oduzimaju iz porodice zbog zanemarivanja ili zlostavljanja a ne zato što porodica nema pare. Poenta je na zanemarivanju. Porodice koje brinu o svojoj deci a siromašne su dobijaju tzv. NSP (nekada MOP) ili stalnu novčanu pomoć a deca ostaju kod roditelja.

Подели на овим сајтовима

Zato što se ta deca oduzimaju iz porodice zbog zanemarivanja ili zlostavljanja a ne zato što porodica nema pare. Poenta je na zanemarivanju. Porodice koje brinu o svojoj deci a siromašne su dobijaju tzv. NSP (nekada MOP) ili stalnu novčanu pomoć a deca ostaju kod roditelja.

da li porodice dobijaju istu sumu kao i hraniteljske porodice ? 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...