bosanac Написано Децембар 13, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 13, 2012 Zamolio bih da se postavljaju pitanja vezana za islamsko vjerovanje. Radi preglednosti teme na pitanja koja nisu vezana za temu na njih nećemo odgovarati. Pitanja iz neke druge oblasti postavite na temi: "Postavi pitanje muslimanu". Иринеј је реаговао/ла на ово 1 I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest јер. Агапије Написано Децембар 13, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 13, 2012 Да ли требају муслимани да поштују Стари и Нови Завет? У коликој мери? Да ли их некада користе? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 13, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 13, 2012 Да ли требају муслимани да поштују Стари и Нови Завет?У коликој мери? Да ли их некада користе? Kod muslimana Stari zavjet se zove Tevrat. Novi zavjet-Indžil Davudovi psalmi-Zebur. Inače amidža-stric moje majke, koji je inače bio hodža, u svojoj kući je držao Bibliju, i odnosio se prema njoj sa velikim poštovanjem. Ja lično u svojoj biblioteci imam primjerke starog i novog zavjeta i prema tim knjigama se ophodim sa najdubljim poštovanjem O Tevratu Kur'an kaže: Tevrat je objavljen od Allaha dž.š. U njemu se nalaze upute za ljude i Allahovi propisi. Uzvišeni kaže: "A odkuda oni traše tebe da im sudiš kad imaju Tevrat, u kome su Allahovi propisi ? Allah dž.š., upoznaje da su od propisa Tevrata i ove Njegove riječi: "Mi smo im u njemu propisali: glava za glavu, i oko za oko, i nos za nos, i uho za uho, i zub za zub, a da rane treba uzvratiti... O Indžilu-Novom zavjetu: Uzvišeni kaze:"...a njemu Isau smo dali Indzil, u kome je bilo uputstvo i svjetlo, da potvrdi Tevrat, prije njega objavljen..."(El-Maide:46). Objasnio je da je Indžil objavljen i da sadrzi serijatske (zakonodavne) propise: "I sljedbenicima Indzila smo bili naredili da sude prema onome sto je Allah objavio u njemu" (El- Maide:47) O Zeburu-Psalmima kaže: "...a njemu Davudu smo dali Zebur ."(En-nisa: 163) Obavjestio nas je da je u Zeburu zapisano da će Zemlju Allahovi dobri robovi naslijediti. Uzišeni kaže: "Mi smo u Zeburu, poslije Tevrata, napisali da ce Zemlju Moji čestiti robovi naslijediti."(En-nebija: 105 Znači m,i u našem vjerovanju vjerujemo u božije objave koje je Bog objavio Njegovim poslanicima. Međutim kada se postavi pitanje u kojoj mjeri se držimo prijašnjih objava: Mi vjerujemo da su te objave bile važeće određen vremenski period i vjerujemo da je Kur'an pečat tih objava i da su njegovim propisima dokinuti određeni propisi iz prijašnjih objava.Takođe vjerujemo da je u prijašnjim objavama bilo ljudskih intervencija i da one nisu sačuvane baš u originalu.Stoga sve što nađemo u prijašnjim objavama to stavimo na vagu Kur'ana i što se slaže sa time to prihvatamo a što je u suprotnosti to odbacujemo. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иринеј Написано Децембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2012 .mislise. Kako protumaciti ovaj stih Kur'ana : Sura Trpeza - Al-Ma'ida لَتَجِدَنَّ أَشَدَّ النَّاسِ عَدَاوَةً لِلَّذِينَ آمَنُوا الْيَهُودَ وَالَّذِينَ أَشْرَكُوا ۖ وَلَتَجِدَنَّ أَقْرَبَهُمْ مَوَدَّةً لِلَّذِينَ آمَنُوا الَّذِينَ قَالُوا إِنَّا نَصَارَىٰ ۚ ذَٰلِكَ بِأَنَّ مِنْهُمْ قِسِّيسِينَ وَرُهْبَانًا وَأَنَّهُمْ لَا يَسْتَكْبِرُونَ Ti ćeš sigurno naći da su vjernicima najljući neprijatelji Jevreji i mnogobošci; i svakako ćeš naći da su vjernicima najbliži prijatelji oni koji govore: "Mi smo kršćani", zato što među njima ima svećenika i monaha i što se oni ne ohole."(5:82)Bukvalno ili alegorijski ? Hvala .smesko. Бог свагда пребива у Својој слави: нити Га славословље увеличава, нити Га хула умањује... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 14, 2012 .mislise. Kako protumaciti ovaj stih Kur'ana : Sura Trpeza - Al-Ma'ida لَتَجِدَنَّ أَشَدَّ النَّاسِ عَدَاوَةً لِلَّذِينَ آمَنُوا الْيَهُودَ وَالَّذِينَ أَشْرَكُوا ۖ وَلَتَجِدَنَّ أَقْرَبَهُمْ مَوَدَّةً لِلَّذِينَ آمَنُوا الَّذِينَ قَالُوا إِنَّا نَصَارَىٰ ۚ ذَٰلِكَ بِأَنَّ مِنْهُمْ قِسِّيسِينَ وَرُهْبَانًا وَأَنَّهُمْ لَا يَسْتَكْبِرُونَ Ti ćeš sigurno naći da su vjernicima najljući neprijatelji Jevreji i mnogobošci; i svakako ćeš naći da su vjernicima najbliži prijatelji oni koji govore: "Mi smo kršćani", zato što među njima ima svećenika i monaha i što se oni ne ohole."(5:82) Bukvalno ili alegorijski ? Hvala .smesko. Prijatelju.Značenje ovoga ajeta je onakvo kakvo je njegovo značenje koje se shvaća prilikom njegova čitanja. Nama su hriščani od drugih vjeroispovjesti najbliži. Između ostalog zato što među svečenstvom hriščana ima puuuuuuno iskrenih i bogobojaznih ljudi koji kada čuju dobro njihova srca se raznježe i oči im zasuze iz ljubavi prema Bogu. To su skromni i bogobojazni ljudi. inaće ovaj ajet je objavljen povodom dolaska delegacije koju je poslao Etiposki kralj Negus.Oni su došli do Poslanika i kada su čuli ono u što poziva njihove oči su zasuzile. I dan danas postoji veliki broj svečenstva koji se mogu opisati u skladu sa opisom kojim ih opisuje ovaj ajet. Lično sam na ovome forumu upoznao nekoliko ovakvih.svečenika bogobojaznih koji se dive i slažu sa mnogim islamskim učenjima. Mi muslimani smo se uvijek radovali pobjedama hriščana nad perzijancima ili nekima drugima sa kojima su imali sukobe. A mnogobošci i jevreji su kroz historiju i današnjicu se pokazali ukletim neprijateljima islama. Иринеј је реаговао/ла на ово 1 I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука