Ignjatije Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Da ne bude da sam postavljao samo negativne stvari, evo ajeta nad kojim trebaju da se zamisli svi, pogotuvu bankari i politicari : „I zato što su kamatu uzimali, a bilo im je zabranjeno, i zato što su tuđe imetke na nedozvoljen način jeli. A za nevjernike među njima Mi smo kaznu bolnu pripremili.” „Oni koji se kamatom hrane neće se dići osim kao oni koje je šejtan dodirom izbezumio. To je zato što su govorili: Trgovina je doista isto što i kamata! A Allah je dozvolio trgovinu a zabranio kamatu. Onome do koga dopre pouka Gospodara njegova pa se okani, njegovo je ono što je prije stekao, njegov slučaj će Allah rješavati; a oni koji opet to učine - biće stanovnici Džehennema, u njemu će vječno ostati. Allah uništava kamatu a umnožava dijeljenja. Allah ne voli nijednog nevjernika, grješnika.” „O vjernici; bojte se Allaha i ostavite što je preostalo od kamate, ako ste vjernici! Ako to ne učinite, navješćuje vam se rat od Allaha i Poslanika Njegova! A ako se pokajete, pripadaju vam glavnice imetaka vaših; nećete nepravdu učiniti; niti će vama nepravda biti učinjena.” “O vjernici; bezdušni zelenaši ne budite i Allaha se bojte, jer ćete tako postići što želite. I čuvajte se Vatre koja je za nevjernike pripremljena.” http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 "Мудрости" ислама. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Децембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 On 10. 12. 2012. at 9:28, bosanac рече ako neko uistinu traži Kur'an da ga čita nema razloga da mu se to ne udovolji. А ко је тачно тражио исламистичку пропаганду на овом форуму?Чисто информативно питам, пошто си отворио тему а не блог па је логично да људи коментаришу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 On 10. 12. 2012. at 14:12, R.Žiskar рече А ко је тачно тражио исламистичку пропаганду на овом форуму? Чисто информативно питам, пошто си отворио тему а не блог па је логично да људи коментаришу. Ovo nije islamistička propaganda.Ovo je upoznavanje sa nečim što ne poznajete.Upoznajte se a širenje propagande nije nam cilj. Islam nije propaganda. A ovo je kutak na ovom forumu ostavljen za dijalog sa muslimanima. šta da radimo ovdje muslimani una forumu ako ne možemo da se izražavamo i da pišemo o islamu. Čitamo mi i o vašoj vjeri ali to ne shvatamo kao hriščansku propagandu nego upoznavanje sa hriščanstvom. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Ispravno mišljenje i pobožnost najbolja su djela. Ko svoj život po njima uredi, sigurno je da će se spasiti. Svako drugi neka preispita svoje življenje. Ispravno mišljenje je kao ogledalo u koje se rastavljaju dobra od hrđavih djela. Ko se osloni na ispravno mišljenje, spasiće se, a ko ga zanemari, propašće. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Čovjek po imenu Eban pripovijeda: "Ušao sam u džamiju u kojoj sam zatekao Hasana. Na moje pitanje da li je klanjao odgovorio je da nije."Ali čaršija je klanjala," primijetih. Na ove moje riječi Hasan reče:- Ko će od čaršije uzimati vjeru?! Ako im roba dobro ide, odgode klanjanje namaza, a akoima slabu prođu, klanjaju prije namaskog vakta! namaski vakat-vrijeme u kojem se obavlja molitva I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Čuvaj se troga, spriječićeš šejtanu prilaz: -nikada se ne osamljuj s tuđom ženom pa makar govorio da je podučavaš Kur'anu;-nikako ne idi vladaru makar govorio da mu naređuješ činjenje dobra, a zabranjuješ činjenje zla;-ne sjedi sa novatorom u vjeri jer će ubaciti otrov u tvoje srce i tako ti pokvariti vjeru. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 " Kada bi mi na Sudnjem danu bilo rečeno da će mi račun svoditi otac i majka, ja bih to odbio, jer je Allah milostiviji prema meni od moga oca i majke. "(Alija r.a.) I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 Vrijednost skupova, zikra, dove i traženja oprosta od Allaha dž.š.Prenosi se od Ebu Hurejre r.a da je Vjerovjesnik s.a.w.s. rekao:''Zaista Uzvišeni Allah, dž.š. ima putujuće meleke, koji traže mjesta u kojima se čini zikr, pa kada pronađu neko mjesto, sjedaju sa onima koji čine zikr i spletu svoja krila tako da ispune prostor između njih i najbližeg neba, a kada se raziđu oni koji čine zikr, meleci se popnu i uzlete na nebo.''Dodao je:''Pa ih Allah, dž.š. upita, a On to bolje zna od njih:-Odakle dolazite?-Dolazimo od onih Tvojih robova sa Zemlje koji Te slave, veličaju, uznose, hvale i mole, odgovore mu oni.-A za šta me mole? -upita ih On.-Mole te za tvoj Džennet - odgovore Mu meleci.A zatim ih upita:-Jesu li oni vidjeli moj Džennet?Meleci mu odgovore:-O, Gospodaru, nisu.Nato im On kaže:-Kako bi se tek ponašali da su ga vidjeli?Meleci zatim kažu:-Oni traže Tvoju zaštitu.-Od čega traže moju zaštitu? -upita ih On.-O, Gospodaru -odgovore mu meleci - od Tvog Džehennema.-A jesu li oni vidjeli Moj Džehennem? - upita ih.Meleci mu odgovore:-Nisu.Nato im On kaže:-Kako bi se tek ponašali da su ga vidječi?Meleci dalje kažu:-Oni od Tebe traže oprost.A On im nato kaže:-Već sam im oprostio, uslišio sam njihove molbe i zaštitio sam ih od onoga od čega su tražili zaštitu.Potom meleci kažu:-O Gospodaru, među njima je i jedan čovjek, veliki griješnik, koji je samo tuda prolazio, no sjeo je s njima.-I njemu sam oprostio, jer su oni takva skupina u kojoj ne ostaje nesretan onaj ko joj se priključi - odgovori im Allah dž.š.'' zikr-spominjanje i veličanje Boga dova-molba koja se upučuje Bogu melek -anđeo džennet- raj džehennem-pakao I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 -Pametan nastoji i dan i noc da sto vise dobra uradi, jer je u njegovom srcu strah da mu se mozda neće smilovati Stvoritelj i Gospodar njegov. Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 Ko se borio protiv istine, izgubio je. -Covjek je stalna meta: iskusenjima, nesrecama ili smrti. -Tako mi Boga, nijedan čovjek nije dobio ovaj svijet a da nije izgubio dostojanstvo i vjeru. -Nije pravedan onaj koji traži da ga poštuješ, a on ti uskračuje svoju pomoć. -Budi dobar susjed bit ćes vjernik. -Voli ljudima ono što voliš sebi, bićes pravedan! -Ne smij se mnogo jer to umrtvljuje tvoje srce i čitavo tijelo! -Nema vjere onaj ko čovječnosti nema. Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 - Znanje je bolje od nasljedstva; odgoj je najčistiji obraz; pobožnost je najsigurnija opskrba; ibadet je najbolja zarada; razum je najbolji vodić; lijepo ponašanje najbolji je drug; blagost je najbolji pomočnik; zadovoljstvo je najveće bogatstvo; Allahova pomoć je najbolja pomoć; a sječanje na smrt najbolji je propovjednik. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 -Da nije plemenitih, zemlja bi se prolomila; da nije dobrih , stradao bi čitav narod; da nije učenih, ljudi bi bili kao životinje; da nije vlasti, ljudi bi se međusobno uništili; da nije blesavih, svijet bi bio razrušen; da nije vjetra, sve bi se ustajalo i usmrdilo! Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trinaesti učenik Написано Децембар 11, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 On 9. 12. 2012. at 20:09, Ignjatije рече Tamo gde je Islam tu je i rat Poštovani brate Ignjatije, tamo gde su ljudi ludi je rat. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука