Jump to content

Isllamske misli

Оцени ову тему

Препоручена порука

Da ne bude da sam postavljao samo negativne stvari, evo ajeta nad kojim trebaju da se zamisli svi, pogotuvu bankari i politicari :

„I zato što su kamatu uzimali, a bilo im je zabra­njeno, i zato što su tuđe imetke na nedo­zvoljen način jeli. A za nevjernike među njima Mi smo kaznu bolnu pripremili.”

„Oni koji se kamatom hrane neće se dići osim kao oni koje je šejtan dodirom izbezumio. To je zato što su govorili: Trgovina je doi­sta isto što i kamata! A Allah je dozvolio trgovinu a zabranio kamatu. Onome do koga dopre pouka Gospodara njegova ­pa se okani, njegovo je ono što je prije stekao, njegov slučaj će Allah rješavati; a oni koji opet to učine - biće stanovnici Džehennema, u njemu će vječno ostati. Allah uništava kamatu a umnožava dije­ljenja. Allah ne voli nijednog nevjernika, grješnika.”

„O vjernici; bojte se Allaha i ostavite što je preostalo od kamate, ako ste vjernici! Ako to ne učinite, navješću­je vam se rat od Allaha i Poslanika Nje­gova! A ako se pokajete, pripadaju vam glavnice imetaka vaših; nećete neprav­du učiniti; niti će vama nepravda biti učinjena.”

“O vjernici; bezdušni zelenaši ne budite i Allaha se bojte, jer ćete tako posti­ći što želite. I čuvajte se Vatre koja je za nevjernike pripremljena.”

Подели на овим сајтовима

On 10. 12. 2012. at 9:28, bosanac рече
ako neko uistinu traži Kur'an da ga čita nema razloga da mu se to ne udovolji.
А ко је тачно тражио исламистичку пропаганду на овом форуму?

Чисто информативно питам, пошто си отворио тему а не блог па је логично да људи коментаришу. 

Подели на овим сајтовима

On 10. 12. 2012. at 14:12, R.Žiskar рече

А ко је тачно тражио исламистичку пропаганду на овом форуму?

Чисто информативно питам, пошто си отворио тему а не блог па је логично да људи коментаришу. 

Ovo nije islamistička propaganda.Ovo je upoznavanje sa nečim što ne poznajete.Upoznajte se a širenje propagande  nije nam cilj. Islam nije propaganda.

A ovo je kutak na ovom forumu ostavljen za dijalog sa muslimanima.

šta da radimo ovdje muslimani una forumu ako ne možemo da se izražavamo i da pišemo o islamu.

Čitamo mi i o vašoj vjeri ali to ne shvatamo kao hriščansku propagandu nego upoznavanje sa hriščanstvom.

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

Ispravno mišljenje i pobožnost najbolja su djela. Ko svoj život po njima uredi, sigurno je da će se spasiti. Svako drugi neka preispita svoje življenje. Ispravno mišljenje je kao ogledalo u koje se rastavljaju dobra od hrđavih djela. Ko se osloni na ispravno mišljenje, spasiće se, a ko ga zanemari, propašće.

Подели на овим сајтовима

Čovjek po imenu Eban pripovijeda: "Ušao sam u džamiju u kojoj sam zatekao Hasana. Na moje pitanje da li je klanjao odgovorio je da nije.
"Ali čaršija je klanjala," primijetih. Na ove moje riječi Hasan reče:
- Ko će od čaršije uzimati vjeru?! Ako im roba dobro ide, odgode klanjanje namaza, a ako
ima slabu prođu, klanjaju prije namaskog vakta!

namaski vakat-vrijeme u kojem se obavlja molitva

Подели на овим сајтовима

Čuvaj se troga, spriječićeš šejtanu prilaz:

-nikada se ne osamljuj s tuđom ženom pa makar govorio da je podučavaš Kur'anu;
-nikako ne idi vladaru makar govorio da mu naređuješ činjenje dobra, a zabranjuješ činjenje zla;
-ne sjedi sa novatorom u vjeri jer će ubaciti otrov u tvoje srce i tako ti pokvariti vjeru.

Подели на овим сајтовима

Vrijednost skupova, zikra, dove i traženja oprosta od Allaha dž.š.

Prenosi se od Ebu Hurejre r.a da je Vjerovjesnik s.a.w.s. rekao:
''Zaista Uzvišeni Allah, dž.š. ima putujuće meleke, koji traže mjesta u kojima se čini zikr, pa kada pronađu neko mjesto, sjedaju sa onima koji čine zikr i spletu svoja krila tako da ispune prostor između njih i najbližeg neba, a kada se raziđu oni koji čine zikr, meleci se popnu i uzlete na nebo.''
Dodao je:
''Pa ih Allah, dž.š. upita, a On to bolje zna od njih:
-Odakle dolazite?
-Dolazimo od onih Tvojih robova sa Zemlje koji Te slave, veličaju, uznose, hvale i mole, odgovore mu oni.
-A za šta me mole? -upita ih On.
-Mole te za tvoj Džennet - odgovore Mu meleci.
A zatim ih upita:
-Jesu li oni vidjeli moj Džennet?
Meleci mu odgovore:
-O, Gospodaru, nisu.
Nato im On kaže:
-Kako bi se tek ponašali da su ga vidjeli?
Meleci zatim kažu:
-Oni traže Tvoju zaštitu.
-Od čega traže moju zaštitu? -upita ih On.
-O, Gospodaru -odgovore mu meleci - od Tvog Džehennema.
-A jesu li oni vidjeli Moj Džehennem? - upita ih.
Meleci mu odgovore:
-Nisu.
Nato im On kaže:
-Kako bi se tek ponašali da su ga vidječi?
Meleci dalje kažu:
-Oni od Tebe traže oprost.
A On im nato kaže:
-Već sam im oprostio, uslišio sam njihove molbe i zaštitio sam ih od onoga od čega su tražili zaštitu.
Potom meleci kažu:
-O Gospodaru, među njima je i jedan čovjek, veliki griješnik, koji je samo tuda prolazio, no sjeo je s njima.
-I njemu sam oprostio, jer su oni takva skupina u kojoj ne ostaje nesretan onaj ko joj se priključi - odgovori im Allah dž.š.''

zikr-spominjanje i veličanje Boga

dova-molba koja se upučuje Bogu

melek -anđeo

džennet- raj

džehennem-pakao

Подели на овим сајтовима

-Pametan nastoji i dan i noc da sto vise dobra uradi, jer je u njegovom srcu strah da mu se mozda neće smilovati Stvoritelj i Gospodar njegov.

Подели на овим сајтовима

Ko se borio protiv istine, izgubio je. 

-Covjek je stalna meta: iskusenjima, nesrecama ili smrti. 

-Tako mi Boga, nijedan čovjek nije dobio ovaj svijet a da nije izgubio dostojanstvo i vjeru. 

-Nije pravedan onaj koji traži da ga poštuješ, a on ti uskračuje svoju pomoć. 

-Budi dobar susjed bit ćes vjernik. 

-Voli ljudima ono što voliš sebi, bićes pravedan! 

-Ne smij se mnogo jer to umrtvljuje tvoje srce i čitavo tijelo! 

-Nema vjere onaj ko čovječnosti nema.

Подели на овим сајтовима

- Znanje je bolje od nasljedstva; odgoj je najčistiji obraz; pobožnost je najsigurnija opskrba; ibadet je najbolja zarada; razum je najbolji vodić; lijepo ponašanje najbolji je drug; blagost je najbolji pomočnik; zadovoljstvo je najveće bogatstvo; Allahova pomoć je najbolja pomoć; a sječanje na smrt najbolji je propovjednik.

Подели на овим сајтовима

-Da nije plemenitih, zemlja bi se prolomila; da nije dobrih , stradao bi čitav narod; da nije učenih, ljudi bi bili kao životinje; da nije vlasti, ljudi bi se međusobno uništili; da nije blesavih, svijet bi bio razrušen; da nije vjetra, sve bi se ustajalo i usmrdilo!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...