Jump to content

Isllamske misli

Оцени ову тему

Препоручена порука

O ženi:

"Ženo! Kur’anska sura po tebi je nazvana (En-Nisa),
Ti si prvi šehid u islamu (Summejja r.a.),
Ti si prva povjerovala da je Muhammed poslanik
(Hatidza r.a.),
Posljednje sto je naš Miljenik oporučio bilo je, lijepo
ophodjenje prema tebi, Ti si polovina ummeta i podižeš drugu polovinu,
Ti si islamom sačuvana da te živu ne zakopaju pri
rodjenju tvome.
Ti si kraljica u domu svome, ti si vrijedna stoga

te je
islam počastio hidzabom, da sacuva tvoju čast,
tvoju nevinost, da te sačuva od sumornih muških pogleda, a sve sto je islam davno tebi dao naučnici
tek u skorije vrijeme otkrivaju, jer golo tjelo djeluje
primamljivo za muški mozak, dok si ti sa svojim
zastićena od istih. Jesi li svjesna svoje uloge?
Ponosi se sa tim... ženo!"
Измењено од Дејан
  • Волим 1

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

O  smiraju:

"Tamo gdje je vjera, tu je ljubav.
Tamo gdje je ljubav, tu je mir.
Tamo gdje je mir, tu je Allah.
Tamo gdje je Allah, tu nista ne nedostaje"

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Požrtvovanost majke:

OPERI RUKE SVOJE MAJKE

Diplomirao je visokom ocjenom, bio je zadovoljan postignutim uspjehom i bio je siguran da ga čeka lijepa karijera. Jedna od najvećih firmi u njegovoj državi je raspisala konkurs za popunu određenih mjesta. Odmah je priložio potrebnu dokumentaciju te prošao prvi intervju. Završni intervju od kojeg zavisi da li će biti primljen, je razgovor sa generalnim direktorom te firme.

Dok je sjedio ispred direktora i pregledao njegove dokumente, podigao je pogled prema njemu te počeo sa pitanjima.

Direktor: “Da li si tokom studiranja imao neku stipendiju?“
Mladić: “Ne, nikakvu.“
Direktor: “Da li je otac plaćao tvoje studiranje?“
Mladić: “Ne, otac mi je umro kad sam ja imao jednu godinu, moja majka me je školovala čitavo vrijeme.“
Direktor: “A gdje je zaposlena tvoja majka, gdje radi?“
Mladić: “Ona ustvari nije zaposlena u nekoj firmi, ona kod kuće pere i pegla odjeću od drugih ljudi.“
Onda je direktor zatražio da mu on pokaže svoje ruke. Kad ih je pokazao bile su to dvije bijele i nježne ruke. Direktor ga onda upita: “A da li si ikada pomogao svojoj majki u pranji odjeće?“
Mladić: “Ne, nisam, ona mi nije dozvoljavala, stalno je govorila da učim i ponavljam.“
Direktor: “Dobro, vidi, imam za tebe jednu malu molbu, zamolio bih te da odeš kući i da opereš majčine ruke.“
Mladić je bio na početku zbunjen ali kad je u pitanju posao, onda nema zbunjenosti i šale. Otišao je kući objasnio majki zahtjev direktora te je zamolio da joj opere ruke. Kad je majka čula za posao, bila je radosna, ali je u isto vrijeme se osjećala čudno zbog tog zahtjeva, ipak je pristala na to da joj sin opere ruke.
Nasuo je vode u posudu i počeo da joj pere ruke. Dok ih je prao počeo je da plače. Tek sada prvi put u životu je vidio u kakvom su stanju ruke njegove majke. Bile si ispucane, koža je bila gruba i hrapava, na njima su bili stari žuljevi, ruke su bile nabrekle i otečene…plakao je kao dijete.
Tek sada, prvi put dosad, mladić je shvatio da su te dvije ruke njega odhranile i odškolovale, da sve što ima u životu, ima od te dvije ruke…Kad je završio sa pranjem, poljubio ju je u čelo a zatim je oprao ručno svu odjeću i ispeglao. Tu noć su sjedili dugo i razgovarali.
Sutradan, kad je suznih očiju došao kod direktora i kad mu je rekao šta se desilo te da je on ostatak odjeće sam oprao, direktor ga upita, šta je naučio iz svega toga, a on odgovori: “Naučio sam sljedeće:
1) Shvatio sam stvarno značenje riječi „zahvalnost“
2) Da nije bilo moje majke, danas ja ne bi bio ovo što jesam
3) Shvatio sam koliko je neke poslove teško raditi
4) Shvatio sam važnost porodice.
Direktor se nasmija i reče: “Ovakvog sam radnika tražio, koji će znati cijeniti svoj rad i trud, te pomagati drugima

Подели на овим сајтовима

Savjet čovjeku:

Čovječe, budi jako oprezan, jer čovjek često uzima hranu koja mu nije dozvoljena, zalazi
tamo gdje mu nije mjesto i sjeda u društvo koje ga mijenja, i tako, malo pomalo, odlazi njegova
vjera a da to on i ne osjeća.(Hasan Basri)

Подели на овим сајтовима

Које су три најтање књиге на свету: 

1. Збирка бошњачке мудрости;

2. Хрватска историја;

3. Љубавни живот Николе Тесле.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

O ženi:

"Ženo! Kur’anska sura po tebi je nazvana (En-Nisa),

Ti si prvi šehid u islamu (Summejja r.a.),

Ti si prva povjerovala da je Muhammed poslanik

(Hatidza r.a.),

Posljednje sto je naš Miljenik oporučio bilo je, lijepo

ophodjenje prema tebi, Ti si polovina ummeta i podižeš drugu polovinu,

Ti si islamom sačuvana da te živu ne zakopaju pri

rodjenju tvome.

Ti si kraljica u domu svome, ti si vrijedna stoga

te je

islam počastio hidzabom, da sacuva tvoju čast,

tvoju nevinost, da te sačuva od sumornih muških pogleda, a sve sto je islam davno tebi dao naučnici

tek u skorije vrijeme otkrivaju, jer golo tjelo djeluje

primamljivo za muški mozak, dok si ti sa svojim

zastićena od istih. Jesi li svjesna svoje uloge?

Ponosi se sa tim... ženo!"

Koji horor

Подели на овим сајтовима

O  smiraju:

"Tamo gdje je vjera, tu je ljubav.

Tamo gdje je ljubav, tu je mir.

Tamo gdje je mir, tu je Allah.

Tamo gdje je Allah, tu nista ne nedostaje"

Tamo gde je Islam tu je i rat ;)

Подели на овим сајтовима

O ustrajnom mladiću koji se trudio da ne bude licemjeran:

Plač mladića na početnom tekbiru

Imam jedne džamije ispričao je događaj koji se desio u njegovoj džamiji: "Sjedio sam u džamiji između ezana i ikameta učeći Allahovu, tebareke ve te'ala knjigu, kada se iza mene, kod ulaznih vrata, začula
nekakva buka koja je zbunila sve prisutne, pa smo se okrenuli da vidimo o čemu se radi. Vidio sam mladića koji je stajao kod vrata, a zatim velikom brzinom pao 

na

sedždu pred vratima džamije, preko obuće koja je tamo stajala. Pomislio sam da je to neki bolesni mladić koji je zalutao u džamiju. Međutim, moje čuđenje je raslo sa svakim njegovim pokretom! Mladić se podigao sa sedžde, laganim koracima ušao u džamiju, stao na jedno mjesto, a zatim, sa potpunom skrušenošću i bogobojaznošću donio početni tekbir te klanjao dva rekata. Po završetku dva rekata, mladić je uzeo mushaf i počeo da uči Kur’an sve do ikameta. Ustali smo, klanjali namaz, a zatim sam požurio prema onom mladiću da vidim o čemu se radi. Kada sam mu se približio, vidio sam njegovo lice obliveno suzama. Poselamio sam ga i dalje ne znajući da li je mladić pri zdravoj pameti ili nije. Nakon njegovog odgovora, upitao sam ga za zdravlje i stanje, a on je učtivo odgovorio na moja pitanja.

Zatim sam rekao: "Brate moj, vidio sam te ispred džamijskih vrata kako si pao na sedždu preko obuće ljudi, je li se nešto desilo pa si to uradio? Šta je razlog takvog postupka?"

Mladić je rekao: "Da, vallahi, dosta toga se desilo!"

Upitao sam: "Šta se desilo?"

Kazao je: ‘"Čuo sam hadis u kojem je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Ko bude klanjao Allahu četrdeset dana u džematu, prispjevši na početni tekbir, bit će mu upisano da je čist (spašen) od dvije stvari: čist (spašen) je od Vatre i čist (spašen) je od nifaka (licemjerstva)."
(Tirmizi, poglavlje "O posebnosti početnog tekbira", br. 241.; šejh Albani kaže da je hadis hasen)
Zatim, mladić nastavi: "A, ovaj današnji dan je meni 39. dan otkad nisam propustio početni tekbir u džematu! Ali danas me uhvatio neki nemar, te sam zaspao. Probudio sam se, a u džamijama je ezan već bio proučen. Skočio sam poput ludog čovjeka i počeo brzo da abdestim, zatim sam ušao u auto i počeo da vozim ka džamiji plačući i moleći Allaha da mi ne uskrati taj veliki hajr koji je obećao onima koji četrdeset dana budu klanjali u džematu stižući na početni tekbir! Stigao sam ispred mesdžida i nisam čuo nikakve glasove. Kroz glavu mi je prolazilo to da ću ljude zateći na ruku'u, na sedždi, ili na bilo kojem drugom namaskom pokretu.

Došao sam do vrata, a srce kao da mi je doprlo do grla od žurbe, umora i velikog uzbuđenja! Međutim, vidio sam ljude koji sjede učeći Kur'an iščekujući ikamet. U tom trenutku niko nije bio sretniji od mene. Nisam se više kontrolirao, nego sam samo pao Allahu, azze ve dželle, na sedždu, baš tamo kod obuće, iz ogromne zahvalnosti što nisam zakasnio na početni tekbir."

Potom mladić reče: "I ti se pitaš zašto plačem?
Pitaš se zašto suze na mome licu?
Ja uživam u svakom početnom tekbiru! Imam neopisivo prelijep osjećaj u tom trenutku dizanja ruku i izgovaranja 'Allahu ekber'!"

Ovaj mladić je ubijeđen u iskrenost riječi Allahovog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem! Ovaj mladić zna da u njegovom govoru nema trunke laži! On je ubijeđen da, ako ispuni ono što je rekao Poslanik, da će biti čist od nifaka i sačuvan od Vatre!

Dragi moj brate i sestro, osjećaš li ti isto što i ovaj mladić? Uživaš li ti u početnom tekbiru namaza u džematu? Jesi li od onih koji klanjaju u džematu? Klanjaš li uopće redovno i na vrijeme? Da li si ti ovako ubijeđen u ono što su ti kazali Allah i Njegov Poslanik?
Ovo su pitanja na koja ja ne želim tvoj odgovor! Na ova pitanja odgovori sam sebi!
Allahu ekber!

Подели на овим сајтовима

O strpljivosti u iskušenju

“Muslimana ne pogodi nikakva nedaća ili bolest, niti tuga ili žalost, niti bilo kakva nezgoda, čak ni obični ubod trna, a da mu zbog toga Allah dž.š. ne oprosti od njegovih grijeha." (Hadis prenosi Buharija)

Подели на овим сајтовима

Које су три најтање књиге на свету: 

1. Збирка бошњачке мудрости;

2. Хрватска историја;

3. Љубавни живот Николе Тесле.

"Neka se Allah smiluje covjeku koji gleda pa razmislja, a kad razmislja pouku uzima, i koji, kad pouku uzme, sazna, i saznavsi, strpi se!

Jer bilo je ljudi koji su saznali, ali se nisu mogli kad su saznali strpiti, pa je strah razorio njihova srca i nisu postigli ono sto su trazili, niti su mogli vratiti se onom sto su ostavili. Tako su izgubili i ovaj i onaj svijet, a to je najveci gubitak!"

Hasan el - Basri, r.a.

Подели на овим сајтовима

Muškarcima:

Muškarci su ti kojiima je data snaga od Allaha da zaštite ženu.
"Muškarci su zaštitnici žena i vode brigu o njima."(En-Nisa' 34.)
Pa ako ti povređuješ ženu, šta te onda čini muškarcem? 

"Najveća kukavica je muškarac koji probudi u ženi ljubav, bez namjere da joj tu ljubav uzvrati

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...