Гости Guest JelenaLela Написано Децембар 5, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Зато што је риба хладнокрвна. А Христос је благословио да једемо рибу (прича о умножењу рибе и хлебова). Reko' ja Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 5, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Ово је једно тумачење за које сам чуо: Риба се сматра посном храном (тј. када се једе риба, то је разрешење од поста, али о томе ћемо други пут...), зато што је некада у Христово време то била храна сиромашних. И сами апостоли су били рибари. Једноставније је било да се пеца риба него да се обрађује земља и лакше је било доћи до рибе него до хлеба. У том контексту је риба посна, тј. јефтина и лака храна. нажалост, данас риба уопште није јефтина... Sophrosyne, Драгана Милошевић, Само Нада and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Само Нада Написано Децембар 5, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Зато што је риба хладнокрвна. А Христос је благословио да једемо рибу (прича о умножењу рибе и хлебова). Тај одговор сам својевремено и добила од свог духовника, као што сам написала у првој поруци. Другарици то није било јасно, па сам мислила да можда постоји још неко објашњење које би јој појаснило причу. Али то ме опет враћа на оно о суштини. Кад разумеш суштину, онда ситничарење није ни битно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Ево једне мале андегдоте: Владика Хризостом жички воли лигње, и спремили му једном кад је долазио. А онда је неко поставио питање да ли су лигње посне на води. Каже владика: - Ма то је као трава! Само ће један свештеник себи у браду: - Скупа нека трава! Милан Меденица :), Boba, И.стојковић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Najbolji odgovor koji sam čuo (doduše od ne-crkvene osobe) jeste da se riba jede u postu, zato što je glupa. Ромејац је реаговао/ла на ово 1 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 5, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 верујем да нема апсолутно никакве везе то са хладнокрвним и топликрвним животињама. То је по мени непотпуно тумачење. Пре ће бити оно повише што сам написао, али не бих да икоме сугеришем... Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 У питању је и калоричност хране...појести 300 грама пуномасног сира , или исто толико рибе, није исто,после рибе бићеш гладан за сат времена... Sophrosyne је реаговао/ла на ово 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Само Нада Написано Децембар 5, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 У питању је и калоричност хране...појести 300 грама пуномасног сира , или исто толико рибе, није исто,после рибе бићеш гладан за сат времена... Да, то је сад други део питања - зашто не сир, млеко и сл.? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 5, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Да, то је сад други део питања - зашто не сир, млеко и сл.? Па то је повезано са мојим одговором. зато што је то храна животињског порекла. заправо, право питање је ЗАШТО УОПШТЕ ПОСТИМО ПОСТ. Могли би чак и као нову тему... Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Само Нада Написано Децембар 5, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Па то је повезано са мојим одговором. зато што је то храна животињског порекла. заправо, право питање је ЗАШТО УОПШТЕ ПОСТИМО ПОСТ. Могли би чак и као нову тему... Необично је да до сада таква тема није била постављана. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 5, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Мислим да јесте више пута... али никада таквих тема није наодмет. Хоћеш ли је Ти отворити? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Само Нада Написано Децембар 5, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Мислим да јесте више пута... али никада таквих тема није наодмет. Хоћеш ли је Ти отворити? Може. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Диана Ђорђевић Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Nije bitno sta se jede i pije ,bitno je kakvo ti je srce i da li gori vatra ako ne gori onda si ko sporet bez drva.Sta to znaci znaci da se posti onako kako je propisano u kalendaru i bitno je ,ne prejedati se ni u posnoj hrani uz svakodnevnu molitvu. Postiti kao sto pise u kalendaru je drzati tipik,i tu je zdravlje i spasenje ,mnogi se najedu posnog sira prejedaju se u posnoj hrani pa onda se hvale uhh kako sam postio. Crkva je ustanovila i propisala da je riba dozvoljena u odredjene dane posta isto tako kao sto je propisla , ustanovila, da se meso, mlecni proizvodi, jaja ne mogu koristiti u vreme posta. Moglo je biti i obrnuto , odnosno moglo je da se ostavi da se nesto od ovoga mrsnog upotrebljava i u toku posta ali kako kazu Oci, meso daje silinu coveku.Naravno , nije post napucati se i ribe ili naseg pasulja ma bio on i na vodi (klot) .A zasto bas riba? riba je hladne krvi a ne tople kao u drugih zivotinja. ratko, w.a.mozart, RYLAH and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 Evo zanimljiv članak sa Opušteno.rsZašto je riba posna? Večita tema po slavama. Postoje mnogo nagađanja zašto je riba posna, a mi ćemo neke od najuverljivijih razloga istaći Ribe nemaju krvotok kroz "riblje meso" što je razlikuje od ostalih životinja. Krvotok je u trbušnoj šupljini i pored kičme. Riba nije toplokrvna životinja kao ostale koje jedemo.Vodeni svet ne „zgreši” kao kopneni. Za vreme Potopa, voda je ta koja je „očistila” grešni (kopneni) svet, dok je vodeni svet preživeo.Voda je stihija koja ima neku posebnost, pa se navodi citat iz Svetog Pisma „i Duh Božiji se dižaš nad vodom”, kao dokaz naročite blagodati, pa je zbog toga morska (hrana iz vode) hrana dozvoljena za vreme posta.Bog je ljudima dao zapovest o postu još u raju , da bi se ljudi vežbali u poslušnosti, pokoravajući svoju volju volji Božijoj, a što Sv. Oci vide kao prasliku Golgote tj. Hrsta. Razapinjanje svoje volje predstavlja krst. ovde se radi o poslušnosti. Crkva je ustanovila i propisala da je riba dozvoljena u određene dane posta isto tako kao što je propisla , ustanovila, da se meso, mlečni proizvodi, jaja ne mogu koristiti u vreme posta. Moglo je biti i obrnuto , odnosno moglo je da se ostavi da se nešto od ovoga mrsnog upotrebljava i u toku posta ali kako kažu Oci, meso daje silinu čoveku. Naravno, nije post napucati se i ribe ili našeg pasulja ma bio on i na vodi (klot).Riba i ostale vodene životinje su dozvoljene za upotrebu u toku posta, jer za razliku od životinja na kopnu i pod nebom, ne dišu na pluća.Ovo su neki od najčešćih, a ima i nekih malo dubljih odgovora na temu zašto je riba posna, vi sami odlučite šta je najubedljivije za vas a ukoliko imate bolji argument, podelite ga sa nama.Sprdnja oko posne ribeNeki kažu da je riba posna zato što živi u vodi pa su samim tim to čiste životinje. Postavlja se onda pitanje zašto žabe i kornjače nisu posne? Da li bi svinja bila posna kada bi počela da se brčka malo više u vodi?Delfini su sisari, da li su oni posni?Riba nije kao ostale zivotinje. Ona je glupa! http://opusteno.rs/pitanja-i-odgovori-f138/zasto-je-riba-posna-t12235.html Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 5, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 5, 2012 @@Диана Ђорђевић, Веома леп одговор, заиста! Но, ово око хладне и топле крви ми никако није јасно... Ја се дрћим тога да ту постоји историјски контекст да је риба била храна за сиромашне, сиротињска, једноставна храна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука