Ромејац Написано Новембар 9, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2012 Одлуку о рушењу 232 године старе цркве св. Николаја, најавиле су локалне власти у Бодруму (Турска), иако је претходно било најављено да ће црква бити обновљена. Како данас извјештавају турске новине Радикал, мјештани су очекивали да ће се ускоро почети са обновом цркве св. Николе. Међутим, град Бодрум (грчки: Аликарнасос), одлучио је срушити цркву, наводећи извјештај Универзитета у Памукале који зграду сматра несигурном. Одлуку је потписао Дурсун Гöктепе, члан Републиканске народне странке (ЦХП), који замјењује градоначелника Мехмета Коцадон, који је у затвору због оптужби за корупцију. Коцадон је био против рушења и најавио је да ће покренути истрагу о одлуци. Извор: http://radiosvetigor...ву-стару-232-г/ Помолимо се да не дође до рушења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
μαρὰν ἀθά Написано Новембар 9, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2012 Руше Турци цркве или их претварају у џамије у сопственој држави, а нама и свету причају како је Отомански период власти на Балкану био време мира и просперитета у сваком смислу, наравно, са све слободом исповедања вере загарантованом. ratko је реаговао/ла на ово 1 "Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2012 Руше Турци цркве или их претварају у џамије у сопственој држави, Jeste, svi su protiv nas. A mozda crkva stvarno nije bezbedna vise? Ipak je to gradjevian stara oko 1800 godina. Znas li ti koliko je to staro? Vremenski uslovi planinu izoblikuju vremenom kamoli ljudsku gradjevinu iz 200te godine. Malo takvih stoji danas na nogama. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2012 Jeste, svi su protiv nas. A mozda crkva stvarno nije bezbedna vise? Ipak je to gradjevian stara oko 1800 godina. Znas li ti koliko je to staro? Vremenski uslovi planinu izoblikuju vremenom kamoli ljudsku gradjevinu iz 200te godine. Malo takvih stoji danas na nogama. To je crkva sv. Nikolaja i nije iz 232 AD već iz 1780, htjelo se reći u članku da je 232 godine stara što i nije neka velika starost. Vidi se odmah na prvi pogled da je izgrađena u neoklasicističkom stilu (kasnorenesansni odjeci) a takva "moda" u arhitekturi je baš vladala U Evropi tada na prelomu 18. i 19. vijeka. These two photos show the old ® and present situation of Hagia Nicholas Church that was built in 1780. The church building has been serving as a Public Education Center for 40 years and is pretty different from its original structure. DHA photo http://www.hurriyetd...1&NewsCatID=375 Neoklasicizam http://hr.wikipedia....i/Neoklasicizam Arhitektura neoklasicizma http://hr.wikipedia....a_neoklasicizma Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2012 I sa slike se vidi da nešto nije u redu s njom, sve je tamo nahero, i podloga, potom kad su je htjeli izgradit trudili su se napravit i iskopat ravne temelje, zato su je djelimično ukopali, izgleda da joj se sad temelji "klackaju" i da je došlo do daljeg propadanja neke od strana što je čest slučaj ako je dolazilo do naknadnih pokreta, klizanja zemljišta i daljih nestabilnosti usljed potresa. To onda može biti razlogom za rušenje. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Новембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2012 Nevjerujem da bi to turci namjerno uradili.Ali opet ko zna.Ovdje je ne žele pretvoriti u džamiju ovdje je u pitanju to što građevina po njima nije bezbjedna.Da je i džamija trebalo bi je u tom slučaju rušiti. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
μαρὰν ἀθά Написано Новембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2012 Jeste, svi su protiv nas. A mozda crkva stvarno nije bezbedna vise? Ipak je to gradjevian stara oko 1800 godina. Znas li ti koliko je to staro? Vremenski uslovi planinu izoblikuju vremenom kamoli ljudsku gradjevinu iz 200te godine. Malo takvih stoji danas na nogama. Неколико глупости си на јако мало места изрекао. Најпре, у својој исхитрености да тек нешто кажеш, ниси ни схватио текст, црква није стара 1800 година, него 200 година. Ово о временским условима је тек смејурија, јер по читавом хришћанском свету ти имаш цркве старе по неколико стотина година, па им временски услови ништа нису наудили. Пола наших немањићких манастира је векове турског ропства преживело без крова па су им фреске киснуле стотине година. Па ако је велика већина фресака остала очувана, како да не остане грађевина. Најкатасторфалније у твојем коментару је што покушаваш да опрадаш оно што се оправдати не може. Да мало пратиш ситуацију у Турској и њену спољну политику према Балкану у последњих пар година, знао би да је на делу политика такозваног неоосманизма (термин није мој већ потиче од самих Турака). У оквиру такве антихришћанске политике Турака имаш ситуације када они у џамију претварају Никејску цркву Св. Софије, у којој је 787 године (она је савршено здрава грађевина by the way) одржан 7 васељенски сабор. Нико није рекао да су сви против нас, али је јасно да Турска уопште не поштује права Хришћана нити им даје слободу вероисповести. Један од показатеља тога је и чињеница да на Халки већ деценијама затвореном држе православну богословску школу Цариградске патријаршије, упркос томе што је Хришћанској заједници у Турској таква једна школа насушно потребна. "Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
μαρὰν ἀθά Написано Новембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2012 @ Милосављевић А шта тек да кажемо о стању православних цркава у унутрашњости Мале Азије, где су Грци некада били знатан етнички фактор у Турској? Све цркве тамо су претворене у клозете или у објекте неке друге намене. Иста је ситуација на северном Кипру, окупираном од стране Турака. Тамо су цркве такође клозети, магацини, фреске су им руиниране, а православни не смеју ни да кроче ногом у те области, а камоли да служе литургију. Сваког истинског хришћанина срце и душа боле када зна у каквом је униженом стању Црква под Турцима, па мени заиста није јасно како то да ти причаш другу причу где су Хришћани криви?! "Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
μαρὰν ἀθά Написано Новембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2012 @ Милосављевић Ево шта стоји иза турске приче о неоосманизму, где се величају тековине османске империје, а протура лажна слика о благостању и слободи тадашњих хришћанских поданика царства. Од 502 регистроване православне цркве на Кипру, само 4 су богослужбено активне, остале су или девастиране или затворене и препуштене тихом пропадању. А по теби испада да смо ми Хришћани неки параноици који измишљају ствари. "Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2012 To je crkva sv. Nikolaja i nije iz 232 AD već iz 1780, htjelo se reći u članku da je 232 godine stara što i nije neka velika starost. Vidi se odmah na prvi pogled da je izgrađena u neoklasicističkom stilu (kasnorenesansni odjeci) a takva "moda" u arhitekturi je baš vladala U Evropi tada na prelomu 18. i 19. vijeka. Brzo sam citao, pa sam napravio lapsus. @ МилосављевићЕво шта стоји иза турске приче о неоосманизму, где се величају тековине османске империје, а протура лажна слика о благостању и слободи тадашњих хришћанских поданика царства. Dakle ti verujes da Turska kove zaveru da unisti pravoslavlje? Ova ucena me poprilichno zasmejava: Сваког истинског хришћанина срце и душа боле када зна у каквом је униженом стању Црква под Турцима, па мени заиста није јасно како то да ти причаш другу причу где су Хришћани криви?! Dakle, ako ja ne verujem u ono sto mi ti pricas, t.j imam sumnje da Turci imaju neku zaveru da istrebe Hriscanstvo znaci da nisam istinski hriscanin. Drugo, samim tim sto sam rekao da moze da ima drugo objasnjenje, ja kazem da su Hriscani krivi? Zanimljivo. Vidis, zivim u Srbiji, i tu sam mogao da cujem svakojake price gde se udara na religioznost ljudi. Te price su terale i anterale ljude da poveruju razne stvari. Naprimer ona pricao Srbima kao nebeskom narodu. Ili naprimer o borbi Katolika protiv Srpskog naroda i pravoslavlja gde vatikan ima neki plan i cilj da nas pokatolici t.j da unisti pravoslavlje itd. Pa dalje o tome kako su katolici teski gresnici i jeretici i da ce da gore u paklu. Da ti ne nabrajam, mozda znash sta hocu da kazem. I kada mi neko krene sa pricom gde jedna religija hoce da unisti drugu, tako nekim zaverama i obmanjivanjima javnosti, meni u startu sumnjivo. I josh kada me povrvh svega optuzi da nisam dobar Hriscanin ako mi nije sumnjivo i nametne mi nesto sto nisam rekao a to je da sam dao objasnjenje da su Hriscani krivi za nesto, sto nigde insam rekao. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
μαρὰν ἀθά Написано Новембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2012 Dakle ti verujes da Turska kove zaveru da unisti pravoslavlje? Рођени, ја сам ти изнео чињенице, а ти ,мисли шта хоћеш. Није реч о никаквој завери, Турци то раде сасвим јавно и отворено. "Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2012 Рођени, ја сам ти изнео чињенице, а ти ,мисли шта хоћеш. Није реч о никаквој завери, Турци то раде сасвим јавно и отворено. A pored cinjenica si izneo i intepretaciju, koji opet nisi poduprio nekim cinjenicama, naprimer nekim dokumentom, analizom. Jedan od razloga za nekoriscenja crkvi bi bio naglo smanjen broj Hriscana u podrucju. Naprimer. Zasto recimo to objasnjenje ne razmatramo? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
μαρὰν ἀθά Написано Новембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2012 Jedan od razloga za nekoriscenja crkvi bi bio naglo smanjen broj Hriscana u podrucju. Naprimer. Тако је! Браво! А сад, зашто је нагло смањен број Хришћана на северном Кипру? Да их нису можда Турци протерали? "Наситио сам се преслатких причешћа Раја и старао сам се да се не погордим. Напио сам се прегорких вода пакла, али сам се старао да се не утопим у безнађу." Јефрем Катунакијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2012 Рођени, ја сам ти изнео чињенице, а ти ,мисли шта хоћеш. Није реч о никаквој завери, Турци то раде сасвим јавно и отворено. Koga smo mi to nabijali na kolac, to su neki tamo praktikovali S/M pa nama podvalil da smo mi to radili! Sve laži, mistifikacije i fabulacije! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 10, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2012 A jest, bilo tada opšte dobrobitije i bogatstvo u našem carstvu Osmanskome, u Mlecima u redu stajali da dobiju vizu za ulazak u Tursku i dozvolu za boravak. Mi smo bolan bili Njemačka tada, ma kakva bre Njemačka, Amerika ravno, bolji i od njih! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука