Владо М Написано Новембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2012 PORODICA ROŽAJSKOG PAROHA MILANA STANIŠIĆA GODINAMA IZLOŽENA TORTURI OBIJESNIH MLADIĆA Kamenicama na parohijski dom■ Izašli smo na terasu i ugledali četiri-pet tinejdžera kako sa magistralnog puta kamenjem gađaju parohijski dom. Tom prilikom su nas vrijeđali, a jedan od njih je uz gromoglasan smijeh rekao: „e sad će pop da zove policiju”, ispričao jePetočlana porodica Milana Stanišića, rožajskog paroha, u petak uveče je po ko zna koji put u posljednjih osam godina od kada službuje u Rožajama pretrpjela divljaštvo huligana. Te noći kao i bezbroj puta dosad vandali su kamenicama zasuli parohijski dom u kojem Stanišići žive. – Dok sam sa suprugom i troje maloljetne djece odmarao, oko 21 sat, začuli smo lomljavu crijepa na krovu. Izašli smo na terasu i ugledali četiri-pet tinejdžera kako sa magistralnog puta kamenjem gađaju parohijski dom. Tom prilikom su nas vrijeđali, a jedan od njih je uz gromoglasan smijeh rekao: „e sad će pop da zove policiju”. Buka je uznemirila moju maloljetnu djecu zbog čega se osjećam jako loše – priča Stanišić, koji je slučaj prijavio Ispostavi policije. Naglašava kako ovo nije prvi put da je na meti vandala, već su im i ranije lomili stakla na prozorima doma. – I ranije sam se za pomoć obraćao Ispostavi policije, gdje su mi obećavali da će sve učiniti kako se incidenti ne bi ponavljali. Nažalost, mi smo i dalje izloženi bijesu nesuvislih mladića i poražavajuća je činjenica da se ovako nešto dešava u Rožajama, odnosno svešteniku koji ovdje službuje, što poprima sasvim druge konotacije. I to ne rade maloljetnici, već odrasli momci koji bi trebalo da budu svjesni šta rade i da im to neće donijeti nikakvo dobro. Ja njima ne želim zlo, kao ni nikome drugome, ali mislim da oni sami sebi ne žele dobro – kaže Stanišić, podsjećajući da se sličan incident dogodio polovinom marta 2011. godine, kada su izgrednici usred dana kamenjem polomili prozore na parohijskom domu. – Dječake koji su kamenovali dom na licu mjesta je zatekao sugrađanin Zoran Bulatović, saznao imena njihovih roditelja i slučaj prijavio policiji. Tadašnji rukovodilac rožajske policije, pokojni Ernad Kalač je dao sve od sebe da se ovo suzbije i roditeljima izgrednika skrenuo pažnju na njihovo ponašanje. Da li su nas i u petak uveče kamenovali isti mladići ne znam, ali postoji mogućnost da to rade jedni te isti i na policiji je da to utvrdi. Nijedan od tih roditelja koji su privođeni u policiju nijesu našli za shodno da dođu kod nas i pitaju kako smo ili se, pak, izvine za ono što su njihova djeca uradila. Nažalost, pojedini su zbog prijave napadali Bulatovića – ogorčen je Stanišić, poručujući da je krajnje vrijeme da se ovome stane na put kako bi sa porodicom mogao da živi u miru kao vjerski službenik. – Ovakvi događaji kvare moj utisak o Rožajama kao skladnoj multietničkoj sredini jer, na žalost, postoje pojedinci koji ne žele dobro ni sebi ni Rožajama, ni Crnoj Gori u cjelini – rekao je Stanišić, ističući da je materijalna šteta minorna u odnosu na osjećaj ugroženosti koji trpe njegova djeca. – Šteta se može nadoknaditi, ali ja pitam roditelje tih dječaka kako bi se osjećali kada bi im neko radio to što njihova djeca rade mojoj porodici. Šta bi oni preduzeli, da li misle da je to u redu i da li znaju šta njihova djeca rade. Rožaje je mali grad i sve se zna i ako se hoće to se može spriječiti, ali mora se imati volje da bi se ovome stalo na put, jer ovo se ne radi samo sada već se dešava godinama. Kroz ovo je prolazio i paroh, moj prethodnik – rekao je Stanišić On tvrdi da je često prinuđen da kroz Rožaje ide bez mantije, jer doživljava neprijatnosti i provokacije. – Pojedini tinejdžeri me pozdravljaju sa „selam alejkum” želeći na taj način da me možda ponize ili dovedu u neprijatnu situaciju. Dešava se i da me prolazeći pored doma najčešće noću pozivaju i psuju mi majku... Ipak, ima ovdje i čestitih ljudi i ovakvi slučajevi ne mogu poremetiti dobre odnose sa komšijama i drugim časnim ljudima – rekao je Stanišić, ističući da ima dobre kontakte sa imamima u Islamskoj zajednici. – O ovim problemima, pak, nijesam sa njima razgovarao, ali bilo bi lijepo da i oni apeluju na svoje sugrađane da ne rade to što rade. Mislim da bi se njihova riječ čula i značila bi mnogo – rekao je Stanišić ističući da iako bi želio da napusti službu u Rožajama to ne zavisi od njega. Kaže i da je o ovim incidentima obavijestio vladiku Joanikija. – Vladika je još ranije apelovao na bivšeg direktora policije Veselina Veljovića, koji je obećao da će sve učiniti da se ovo spriječi ali ovo se i dalje nastavlja jer ima pojedinaca koji ne prezaju ni od čega – kazao je Stanišić. V.Ra. Tragaju za vandalima Iz policije je povodom ovog slučaja saopšteno da su njihovi službenici obavili uviđaj na licu mjesta i utvrdili da je polomljeno nekoliko crepova. – O svemu smo obavijestili državnog tužioca koji će odlučiti da li ima elementata o pokretanju krivičnog djela oštećenje i uništenje tuđe stvari protiv NN počinioca. Mi još nijesmo pronašli vandale, ali ćemo i dalje tragati za njima i učinićemo sve da zaštitimo porodicu Stanišić – rečeno je u Ispostavi policije u Rožajama. izvorhttp://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Hronika&clanak=354488&datum=2012-11-05&naslov=Kamenicama+na+parohijski+dom&kliknut=1352197668640&fasb=22 Јеванђелски говорити значи говорити из душе; било да говориш, било да ћутиш, осећа се вера. И још значи, не наметати се њоме, нити се због чега стидети. Свака реч је на своме месту и тече. А она је таква зато што се преносила с колена на колено, па се и укоренила. Таква вера нас је одржала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука