Јесењин Написано Новембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2012 Веома значајно дело које открива све дубине Маркесовог стила писања. Магијски реализам, као боја која недостаје, потпуно шармира читаоца и не дозвољава му да исплива. Уз "Љубав у доба колере" читалац има прилику да осети праву атмосферу Јужне Америке и прошета по сунцу Колумбије... Писац је овде показао сву зрелост и дубину свог стила, преточене у љубав... дрску, слепу и непоколебљиву. Љубавни романи су у данашње време категорија која не постоји. Постоји кич који низи значај једне овако велике теме, те самим тим сматрам да су новеле попут ове преко потребне књижевности. Фантастични описи, добро урађена крактеризација ликова, сликовито пренесена атмосфера деветнаестог века, чврстина композиције и све то увијено и лепо запаковано у новелу која се чита у даху (више пута). Такође: епска опширност, пребацивање у ходу из комичних ситуација на озбиљне, реченице које готово неприметно лете, велике дозе сентименталности... непроцењиво. Кариби имају посебну драж, а како већина не може да је доживи, бар може да ужива читајући о томе. Радња је вероватно позната због филма (мада филм треба избећи у широком луку), али да напишем: "Пуне је педесет и три године, седам месеци и једанаест дана и ноћи Флорентино Ариза чекао на романтично крстарење реком у друштву Фермине Дазе - своје љубави из млађих дана - поносите лепотице бадемастих очију која је пре пола века одбила његова удварања да би постала жена доктора Јувенала Урбина..." Задивљује и пишчево умеће да напише роман на безмало триста и кусур страница са тако мало дијалога. Но, било како било уз "Љубав у доба колере" иде препорука и за читав опус Габријела Грсије Маркеса. Можда ћу једаред понешто написати и о "Сто година самоће" или сл. П.С: Волео бих да чујем мишљења о Маркесу : )... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Новембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2012 On 5. 11. 2012. at 2:13, Јесењин рече П.С: Волео бих да чујем мишљења о Маркесу : )... Генијалан писац са не толико генијалним политичким погледима. Јесењин је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Новембар 5, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2012 100 година самоће беху шок за мене на први поглед , питање "какав је ово роман?" даље опет заљубљеност у јужноамеричку животност, њихов луди поглед на свет, путеност али и безазленост што се не родих тамо? мислим да бих морао да још читам Маркеса, код њега није "хладно" Јесењин је реаговао/ла на ово 1 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2012 On 5. 11. 2012. at 2:13, Јесењин рече П.С: Волео бих да чујем мишљења о Маркесу : )... Ja nisam čitao još uvek ni jednu njegovu knjigu, ali moj ćale je jedno vreme čitao ko lud samo njega. Јесењин је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука