Гости Guest Написано Новембар 4, 2012 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2012 Episkop Tavadros novi poglavar egipatske Koptske crkve | 04. 11. 2012. - 12:15h 12:25h | Foto: AFP | Komentara: 0 Koptska crkva izabrala je danas novog poglavara, episkopa Tavadrosa koji će biti na čelu najveće hrišćanske zajednice u trenutku političkih promena i pošto su islamisti preuzeli vlast u Egiptu. U raskošnom ritualu ispunjenom molitvom, vernicima i tamjanom, u crkvi Svetog Marka u Aleksandriji, ime 60-godišnjeg vladike iz staklene činije izvukao je dečak s povezom preko očiju, među imenima još dvojice kandidata. Kandidati su bili episkop Tarvados iz provincije Beheira iz delte Nila, episkop Rafael (56), doktor medicine i pomoćnik episkopa za centralni Kairo i otac Rafael Ava Mina (70), naveo je AFP. Tavadros je zamenio episkopa Šenuda III koji je vodio Koptsku pravoslavnu crkvu četiri decenije do marta ove godine kada je umro u 88. godini, prenela je agencija Rojters. Britanska agencija navodi da će mnogi verci od njihovog novog crkvenog poglavara tražiti da se "čuje glas hrišćana" koji su se dugo žalili na diskriminaciju u Egiptu. Koptska pravoslavna crkva je drevna crkva egipatskih hrišćana, sa sedištem u Aleksandriji. Predstavlja najveću hrišćansku crkvu Egipta koja okuplja oko 90 odsto egipatskih hrišćana. Viktor Ljvovic, Благовесник and Mилена КШ је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 4, 2012 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2012 Episkop Tavadros novi patrijarh Koptske crkve Printajte Veličina slova 04.11.2012 Episkop Tavadros postao je danas novi patrijarh Koptske crkve, pošto je dečak s povezom preko očiju na verskoj ceremoniji u Kairu izvadio iz kristalnog pehara Tavadrosovo ime, čime je, prema verovanju Kopta, pokazao kakva je volja Božija. Novi patrijarh ima 59 godina i zvaće se Tavadros Drugi. Na tom mestu će naslediti Šenudu Trećeg, koji je preminuo ove godine posle tačno četiri decenije na mestu prvog čoveka Koptske crkve u Egiptu. Tavadros je bio pomoćnik Pahomeja, vršioca dužnosti patrijarha, i bio je jedan od trojice crkvenih velikodostojnika čija su se imena našla u peharu, pošto su izabrana prošle nedelje. Egipatski hrišćani, Kopti, čine oko 10 odsto stanovništva Egipta, kojim dominiraju muslimani. U toj arapskoj državi živi 83 miliona ljudi. Kopti se danas plaše za svoju budućnost, jer su posle pada predsednika Hosnija Mubaraka 2011. godine na vlast došli islamisti. Smrt harizmatičnog Šenude Trećeg (88), koji je za mnoge čitav život bio patrijarh, unela je dodatnu nesigurnost među Kopte. Hrišćani, zajedno s liberalnim muslimanima i laicima, opiru se nastojanjima islamista da se u Egiptu ojača uloga šerijatskog zakona. Kopti se dugo žale da ih diskriminišu i država i muslimanska većina. Između njih i muslimana sporadično izbijaju sukobi, uglavnom zbog izgradnje crkava, pretenzija na zemljište i ljubavnih veza između hrišćana i muslimana. Благовесник and Viktor Ljvovic је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 4, 2012 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2012 Изабран нови поглавар Коптске цркве 04 недеља нов 2012 Posted by radiosvetigora in Вијести, Из Цркве ≈ Оставите коментар Древна египатска Коптска црква, најбројнија хришћанска заједница на Блиском Истоку, изабрала је свог новог поглавара. 59-годишњи епископ Тавардос, чије је име извучено између три кандидата, замијениће Папу Шенуду, који се упокојио у марту ове године, након 40 година на трону коптских предстојатеља. Епископ Тавардос ступиће на чело коптске хришћанске заједнице, која чини око 10% од 83 милиона становника у Египту, у веома несигурном времену након свргавања предсједника Мубарака, када хришћани страхују за своју будућност услед раста екстремног исламистичког настројења у земљи. Смрт веома утицајног Папе Шенуде појачала је овај осјећај несигурности. „Молимо се да Бог изабере доброга пастира“, казао је епископ Пахомије, непосредно пред извлачење, које је у недељу 4. новембра у саборном храму у Каиру, по већ устаљеној традицији, извршио дјечак са повезом на очима. Изборни процес новог поглавара Коптске цркве отпочео је прије неколико седмица, када је број кандидата сужен на 17, да би прошлог понедељка тај број био сведен на тројицу, међу којима су били епископ Рафаил, 54-годишњи блиски сарадник Папе Шенуде, и најстарији међу њима, 70-годишњи монах Рафаил Ава Мина из манастира надомак Александрије. This post has been promoted to an article Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 4, 2012 Гости Пријави Подели Написано Новембар 4, 2012 http://srb.time.mk/read/bfd3f63321/2da566df44/index.html Viktor Ljvovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Новембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2012 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Новембар 4, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 4, 2012 http://www.dailymail.co.uk/news/article-2227679/Bishop-Tawadros-New-Pope-Egypts-Coptic-Christians-blindfolded-boy-chooses-leaders-altar-lottery.html "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука