Jump to content

Yoseikan Budo

Оцени ову тему

Таша

Препоручена порука

Čim vidim da je učenik Ueshibe i da je iz 20. veka, nisam uveren u efikasnost veštine. Prave veštine su nastale pre 17. veka (Edo perioda).

Volela bih da sam te razumela. Za mene su sve te vestine "spansko selo" , zato i pitam :)

Sve sto dise neka hvali Gospoda !

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ueshiba Morihei je bio učenik elitne samurajske škole Kyokoshinden Ryu i poznavalac Takage Yoshi Ruy (veština japanskih pandura u 15. veku) i od toga je sastavio Aikido, a ovaj Yosekai je sastavljen od karatea, džudoa i aikidoa i još nekih dodataka.

Tu postoje dva problema:

1. Karate i džudo (a oni ulaze u sastav Yosekai budoa) su sportovi nastali normiranjem tradicionalnih veština i dosta toga izvornog je izgubljeno u tom procesu. Zato je sada besmisleno od sporta ponovo praviti veštinu.

2. Veština nije nešto što može pojedinac da izmisli i da krene da podučava. Veština se formirala na bojnom polju, a Edo period je vreme mira (uspostavljen je šogunat, Japan je ujedinjen). Zato veštine koje su nastale za vreme Edo perioda i kasnije nisu imale prilike da budu proverene na bojnom polju.

Подели на овим сајтовима

Moj savet je Dzudo. Ne obaziruci se nekakve legende i price o efikasnostoi ovoga ili onoga i bojnim poljima ono sto znamo je sledece . Dzudo je izuzetan sistem fizickog vezbenja , uz plivanje verovatno najbolji i najkompletniji po nacinu na koji angazuje telo , da nije tako ne bi bio jedan od najmasovnijih borilackih sportova na planeti. Sto se nekakve efikasnosti tice to nije do vestine nego do coveka ali nije ni mesto ni vreme da pricam o realnoj upotrebi vestine . Ako hoces sport onda i ovaj Yoseikan ili kako vec moze da bude jako dobar, otidji na trening , pogledaj kako rade i ako ti se svidi kreni , za svaki slucaj obidji jos nekoliko klubova slicnih vestina , mozda nadjes nesto sto ti se vise svidja

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...